Verden

Amerikanske spionbyråer brøt loven tusenvis av ganger hvert år

Lovene som sikrer amerikaneres rett til privatliv ble brutt tusenvis av ganger hvert år, viser dokumenter Edward Snowden ga til Washington Post.

Edward Snowden hylles som en av tidenes største varslere, etter at han avslørte amerikanernes ulovlige overvåking av amerikanere og utlendinger. USAs myndigheter vil straffe ham for å ha lekket hemmelige opplysninger. The Guardian

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Det amerikanske spionbyrået NSA (National Security Agency) har brutt lovene som skal sikre vanlige amerikaneres rett til et privatliv og har gått ut over sine juridiske rammer tusenvis av ganger hvert eneste år siden Kongressen ga byrået nye utvidede fullmakter i 2008, ifølge en intern granskningsrapport og andre topphemmelige dokumenter. Det melder avisen The Washington Post.

De fleste lovbruddene besto i ulovlig overvåking amerikanere eller utenlandske etterretningsmål i USA. Regelbruddene varierer fra alvorlige lovbrudd til typografiske feil som resulterte i utilsiktet åpning av post eller e-poster til amerikanere og avlytting av telefoner.

Snowdens avsløringer

Dokumentene som viser dette ble overlevert til Washington Post av Edward Snowden, den tidligere etterretningsansatte amerikaneren som nå er på flukt i Russland og som anklages for å ha brutt amerikansk spionlovgivning.

Rapportene den amerikanske avisen har fått fra Snowden er mer detaljerte enn rapportene som rutinemessig deles med amerikanske lovgivere og de spesielle domstolene som kontrollerer de amerikanske spionorganene. I et av dokumentene får NSAs personell instruks om å stryke detaljene om overvåkingen og beordres i stedet til å bruke mer generelle ord og vendinger i rapportene til Justisdepartementet og Kontoret til direktøren for nasjonal etterretning.

Droppet å rapportere om feil

I ett tilfelle bestemte NSA seg for ikke å rapportere en utilsiktet overvåking av amerikanere. Ett eksempel fra 2008 var da et stort antall telefonsamtaler ble fanget opp fra Washington-området i USA da en programmeringsfeil førte til en sammenblanding mellom retningsnummeret 202 internt i USA og landkoden til Egypt, som er 20.

I et annet tilfelle fikk ikke Domstolen for utenlandsk etterretning, som har ansvar for å regulere noe av aktiviteten til NSA, ikke høre om en ny metode for innsamling av data først mange måneder etter at den nye metoden var tatt i bruk. Domstolen kom til at den nye innsamlingsmetoden brøt med grunnloven.

2776 feil på ett år

Den interne rapporten som Edward Snowden har gitt til Washington Post, som er datert mai 2012, viste at NSA brøt reglene for innsamling, lagring og distribuering av kommunikasjonsdata 2776 ganger de foregående 12 månedene. De fleste av dem var utilsiktede. Mange skyldtes slurv eller brudd på vanlige rutiner. De mest alvorlige inkluderer et brudd på et pålegg fra en domstol og uhjemlet bruk av data om 3000 amerikanere og utlendinger med arbeidstillatelse i USA, innehavere av såkalte green-cards.

I en uttalelse skriver NSA til Washington Post at de forsøker å identifisere feil så fort som mulig og at de forsøker å redusere antallet feil.

— Vi er en organisasjon bemannet av mennesker som må forholde oss til et komplisert miljø og flere ulike kontrollregimer, så det hender at vi går over streken noen ganger, sier en NSA-talsmann som av Det hvite hus har fått lov til å svare anonymt på avisens spørsmål.

Trolig enda flere feil

Rapportene om feilene som NSA begår, behandler bare hovedkvarteret i Fort Meade i Maryland og andre kontorer i området rundt den amerikanske hovedstaden. Tre offentlige tjenestemenn opplyser til Washington Post at antallet tilfeller av ureglementert overvåking ville vært mye høyere dersom andre NSA-kontorer også hadde vært med i undersøkelsen.

 1. Les også

  Snowden får jobbe i Russland

 2. Les også

  Obama åpner for å endre spionprogram

 3. Les også

  USA kan overvåke antatt sikre datanettverk

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Britisk masseovervåking var brudd på europeiske menneskerettigheter

 2. VERDEN

  Trump tyr til Twitter for å forsvare seg

 3. VERDEN

  Microsoft og USA i overvåkingskamp i retten

 4. DEBATT

  Lar bukken passe havresekken og invaderer vårt digitale privatliv

 5. KULTUR

  Asle Toje: Edward Snowdens selvbiografi er god lesning, men vitner også om et gigantisk ego.

 6. VERDEN

  Amerikanske spionverktøy fra NSA kan være på avveie