Verden

Brexitlov på vei til dronningens bord

Lovgivningen som gjør Storbritannia i stand til å forlate EU i 31. januar, har passert det siste hinderet i Parlamentet.

EU-tilhengere hadde også onsdag stilt seg opp utenfor parlamentsbygningene i London for å protestere mot brexit.
  • NTB-AFP

Det ble klart onsdag kveld da Overhuset ga opp forsøket på å tvinge fram endringer i regjeringens forslag til brexitlov.

Da Overhuset behandlet loven tidligere i uka, vedtok de fem endringer. Men statsminister Boris Johnson har solid konservativt flertall i Underhuset og hadde på forhånd gjort det klart at han ikke ville godta noen endringer i forslaget.

Onsdag forkastet de folkevalgte i Underhuset endringene og sendte lovforslaget tilbake til Overhuset, der et flertall biskoper, lorder og ladyer vedtok forslaget.

Så tidlig som torsdag kan dronning Elizabeth formelt godkjenne brexitloven.

Deretter må EU-parlamentet godkjenne utmeldingsavtalen. Det vil trolig skje i Brussel onsdag 29. januar, bare to dager før utmeldingsdatoen.

Så fort Storbritannias 47 år lange EU-medlemskap er historie, begynner forhandlingene om den fremtidige handelsavtalen. EU har sagt at det vil bli svært vanskelig å få i stand en omfattende avtale innen overgangsperioden etter utmeldingen går ut i slutten av 2020.

Les også

  1. Savnet brexit? Da kan du glede deg til nok et turboår med farvel-party og nye nedturer. Dette vil skje i 2020.

  2. I London håper man Big Ben skal ringe ved midnatt. I Brussel skal «Union Jack»-flagget fires og havne på museum.

  3. Johnson gikk på nederlag i Overhuset

Les mer om

  1. Britisk politikk
  2. EU
  3. Brexit
  4. Boris Johnson