Verden

Hindunasjonalister ansett som viktig alliert

Voldelige hindunasjonalister anses som en farlig og voksende trend i India, og terrorsiktede Anders Behring Breivik ga dem sin fulle støtte i kampen mot muslimene og kulturmarxistene.

En gruppe menn demonstrerer mot det de kaller hinduterrorisme etter angrepet på et tog i India i 2007, da 68 mennesker ble drept. Hindunasjonalistiske grupper skal senere ha tatt på seg ansvaret for angrepet. Foto: AP

 • Emma Tollersrud
Les også

Alt om tragedien

Les også

Ensomme ulver har stort miljø av meningsfeller

Terroraksjonen sist fredag har ikke bare økt oppmerksomheten rundt

Les også

Fryktet aksjoner fra høyreekstreme

kontinent. Også i India bes myndighetene nå om å være mer på vakt mot potensielt militante nasjonalistiske bevegelser.

Et nokså fyldig utvalg av konkrete henvisninger til indiske protestbevegelser i det såkalte manifestet har satt i gang spekulasjoner og mistanker også der.

I sin streben etter å skaffe seg allierte i den selverklærte kampen mot islam og multikulturalisme, tillegger siktede Anders Behring Breivik nettopp hinduene en nøkkelrolle, ifølge The Hindu.

— Identiske mål

Av Breiviks vel 1500 sider lange såkalte manifest tar han for seg Indias rolle på 102 av dem. Her mener han at det er helt nødvendig at europeiske og indiske motstandsbevegelser trekker lærdom av hverandre og samarbeider så godt som mulig.

2.000 mennesker ble drept i religiøse opprør i 2002. Denne manen roper anti-muslimske slagord under opprør i Ahmedabad. FOTO: AFP Foto: SEBASTIAN D'SOUZA

— Våre mål er mer eller mindre identiske, skriver han. Det han som kjent har omtalt som en kulturmarxistisk orden sies å være i ferd med å ta kontrollen ikke bare i Europa, men også i India. Kommunistene vil ødelegge alt av hinduenes tro og kultur, hevder han.

— India vil fortsette å ødelegges og dø med mindre indiske nasjonalister forenes og slår til for å vinne, skriver Breivik i sitt såkalte manifest.

Og mens enkelte hindunasjonalistiske ledere har markert klar avstand, har et parlamentsmedlem fra det største opposisjonspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) gitt ham en viss støtte.

- Drapsmannens ideer er ikke gale, men metodene hans er, sa han denne uken, ifølge The Times of India.

Sendte 8.000 eksemplarer over hele verden

Som ledd i å mobilisere en verdensomspennende motstandsbevegelse, oppfordrer Breivik til å opprette kontakt med en rekke nasjonalistiske grupper på Facebook og innhente medlemmenes personlige e-postadresser.

— Jeg brukte tusenvis av timer på å gjøre dette i en periode på mer enn 6 måneder (fra to Facebook-kontoer) og jeg, alene, greide å sende kompendiet [det såkalte manifestet, jour.anm] til mer enn 8.000 dedikerte nasjonalister, skriver Breivik.

Mottakerne skal blant annet være kulturkonservative i India. Breivik lister i samme sammenheng opp indiske National Security Guards (NSG) som eneste relevante Facebook-gruppe som ikke er europeisk.

Jøder, buddhister og hindunasjonalister

Men mottakerne skal også være i Nord-Amerika, Australia, Sør-Amerika, Armenia og Israel, ifølge den amerikanske avisen Christian Science Monitor.

Målet, oppgir han, er å søke samarbeidsvilje blant jøder i Israel, buddhister i Kina og hindunasjonalister for å demme opp for islam.

Han håper også på etterfølgere i Russland, på Fillippinene, i Kina og i Thailand, skriver han i det såkalte manifestet.

Les også:

Pakistan-enklaver i Europa

Det såkalte manifestet viser sporadisk til Indias fortid og nåtid:

 • Det han kaller holocaustet mot hinduer under den muslimske erobringen, som begynte på 800-tallet og varte i vel 500 år.
 • Delingen i 1947, med Pakistan som et økende problem i regionen som resultat.
 • Vest-europeiske land vil forbli ødelagte så lenge det er store muslimske enklaver (mini-Pakistan'er) i alle store byer, skriver han i sammenheng med sistnevnte hendelse.

- Hinduterrorisme økende trussel

De siste årene, særlig etter en rekke dødelige angrep rettet mot muslimer, har såkalt hinduterrorisme blitt ansett som en økende fare i India.

Radikale hindunasjonalistiske grupper, såkalt hindutva, dreier i militant orientering, mente flere kommentatorer, blant annet som gjengitt i Asia Times.

Debatten tiltok særlig i år da en hinduistisk hellig mann, Swami Aseemanand, skal ha tilstått fire angrep på muslimer i 2007 og 2008. Et av dem er angrepet på en moské i Hyderabad, som tok livet av 14 personer, og et annet er angrepet mot et tog mellom India og Pakistan der 68 personer mistet livet.

Mannen karakteriserte selv angrepene som en hevn mot militante muslimer, i en «bombe for bombe»-strategi.

Toget, tilhørende Samjhauta Express, står fullstendig utbrent ved Deewana i India. FOTO: AP

Berømmer angrep

Breivik berømmer hindunasjonalistene for slike opprør og angrep, men mener oppførselen samtidig virker mot sin hensikt.

— I stedet for å angripe muslimer, burde de rette seg inn på forræderne i kategori A og B og konsolidere militære celler og aktivt søke å styrte de kulturmarxistiske regjeringen.

Det Breivik her omtaler som «kategori A-forrædere» er politikere, sjefredaktører og andre med stor makt, mens «kategori B-forrædere» er «kulturmarxistiske og multikulturelle politikere».

Breivik gjør det samtidig klart at han, med sin såkalte tempelridderorden Justiciar Knights, er rede til å bistå med militær støtte til nasjonalistene i det han kaller Indias borgerkrig og i deportasjonen av muslimer.

Fra enkeltstående terrorhandlinger skal kampen mot kulturmarxistene gå gradvis over i global krigføring med bruk av masseødeleggelsesvåpen, skriver han.

Ekspert: - Farlig trend

Breivik lister så opp nettsidene til Indias største opposisjonsparti Bharatiya Janata Party (BJP), den store hindunasjonalistiske frivillige organiasjonen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad og Vishwa Hindu Parishad.

Anklager om vold mot muslimer har tidligere haglet mot blant annet den nevnte RSS-organisasjonen.

Ifølge lekkede Wikileaks-dokumenter skal Rahul Gandhi, utpekt som fremtidig statsminister i India, ha ansett radikal hindunasjonalisme som en større trussel mot India enn militant islamisme.

- Det er en farlig trend fordi majoriteten [av radikale hindunasjonalistiske grupper, jour.anm.] har minoriteter som mål, sa en politisk kommentator ved Jawaharlal Nehru University i New Delhi til Aftenposten i januar.

 1. Les også

  Flere høyreekstremister tar avstand fra Behring Breivik

 2. Les også

  Britisk høyreekstrem innrømmer nettkontakt med Breivik

 3. Les også

  Europol: Høyreekstremister ikke farligst

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Hatet er oransje i India. Og det sprer seg raskt.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Tobarnsfaren skulle ut og hente mat. Så ble han skutt av hindunasjonalister.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Maskerte angripere slo studentlederen til blods. Likevel anklaget politiet henne for vold.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Brakseier for Modi i India

 5. VERDEN
  Publisert:

  Torsdag oppfylles en gammel drøm for makthaverne. For mange av dem som bor i området, fremstår det som et mareritt.

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Kan det bli krig i Sør-Asia?