Verden

Barnevernet lot overgriperen fortsette misbruket

GAMBIA/OSLO (Aftenposten.no): 45-åringen innrømmet overgrep mot sin egen sønn, men barnevernet i Telemark-kommunen valgte «av hensyn til sønnen» å ikke anmelde overgrepet til politiet. I dag innrømmer de at det var en feil vurdering.

  • Svend Ole Kvilesjø
  • Jon Dagsland Jon Dagsland Holgersen

Les også:

I et møte med barnevernet i 2001 tilsto 45-åringen fra Telemark overgrep mot sin egen sønn. Men barnevernet valgte å la det bli «ro rundt familien», og unnlot å anmelde forholdet.

Samme mann ble senere dømt for over 100 overgrep mot sønnen. Denne uken ble han pågrepet i Gambia, mistenkt for grove overgrep mot seks barn. I tillegg er han siktet for overgrep mot en gutt i skolealder i Oslo-området.

Vi fikk anbefalt av fagpersoner at det beste var å normalisere situasjonen i familien.
Daværende barnevernsleder.

Allerede i 2004 ble mannen dømt for sedelighetsforbrytelser mot flere barn, og i 2005 ble han dømt for omfattende seksuelt misbruk av sin egen sønn.

— Vi kjente ikke til omfanget da vi tok vår beslutning. Hadde vi visst det vi vet i dag, ville vi anmeldt mannen, sier leder for barnevernstjenesten i Telemark-kommunen til Aftenposten.no.

Se intervju med politioverbetjent Kari-Janne Lid i Oslo øverst.

Dømt flere ganger

Barnevernet tok i 2001 kontakt med ulike instanser for å klargjøre hvordan de skulle forholde seg til overgrepene. Blant annet ble situasjonen diskutert med en politijurist og Institutt for klinisk sexologi og terapi. Ifølge den nåværende barnevernslederen ble de i samråd enige om å ikke anmelde saken, men isteden satte de inn ekstra hjelpe- og kontrolltiltak i familien.

- Vi fikk anbefalt av fagpersoner at det beste var å normalisere situasjonen i familien, forteller den som var barnevernsleder i kommunen på det aktuelle tidspunktet.

— Vi var opptatt av at faren og sønnen skulle få behandling, legger hun til.

Leder Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi opplyser at de på grunn av taushetsplikten ikke uttaler seg om eventuelle klienter og behandlingen av disse.

Ble ikke stoppet

Mannen som nå er fengslet i Gambia, ble i 2001 dømt for sedelighetsforbrytelse mot et barn under 14 år. I 2004 ble han dømt for flere overgrep mot fire barn som var mellom fem og ti år gamle, samt at han fotograferte nakne småbarn. Mannen er også dømt for vinningskriminalitet og fyllekjøring.

I 2005 ble 45-åringen dømt for minst 100 tilfeller av overgrep mot sin egen sønn i perioden 1999 til 2002. Sønnen var da under skolealder.

I høst ble han på nytt anmeldt, denne gangen for overgrep mot en gutt i barneskolealder i Oslo. I november forlot han Norge, og denne uken ble han pågrepet i Gambia, mistenkt for alvorlige overgrep mot seks barn.

- Alle instanser anbefalte oss å ikke anmelde saken, men vi ser i ettertid at det var en gal beslutning og det ville ikke blitt gjort i dag. I dag anmelder vi alle forhold med en gang, sier den nåværende barnevernslederen.

Rakk å forlate Norge

Også denne høsten kunne 45-åringen ha blitt stanset. Men politiet kom så sent igang med etterforskningen av anmeldelsen fra gutten i Oslo, at 45-åringen rakk å reise fra Norge før han ble pågrepet.

Nå står han overfor en siktelse med strafferamme på 14 år i Gambia, mens det anmeldte overgrepet i Oslo har en langt lavere strafferamme.

Les også

  1. Gambia-saken: - Grove overgrep mot seks gutter

  2. Anmeldt for overgrep to måneder før han forlot Norge

  3. Høyre og Frp svært kritiske til politiets prioriteringer

  4. Nordmann pågrepet for pedofili i Gambia

Overfor barnevernet innrømmet 45-åringen i 2001 overgrep mot sin egen sønn. Men barnevernet valgte å la være å anmelde saken.