Kapteinen på norskeid elvecruisebåt i Budapest siktet

Kapteinen på den norskeide elvecruisebåten Viking Sigyn, som kolliderte med en turistbåt i Budapest, ble lørdag siktet etter ulykken. Samtidig ble det publisert en ny video av hendelsen.

Den 64 år gamle ukrainske kapteinen ble pågrepet etter onsdagens ulykke, som trolig kostet 28 mennesker livet.

Lørdag ble det holdt rettsmøte der den ungarske påtalemyndigheten krevde videre varetektsfengsling og fastholdt at ulykken etterforskes som en kriminell handling.

Samtidig ble det offentliggjort en ny overvåkingsvideo (se øverst i saken) som viser hvordan elvecruiseskipet tilsynelatende dreier mot styrbord, før det tar igjen turistbåten og treffer denne akter (omtrent to minutter ut i opptaket). Videoen er offentliggjort av det ungarske passasjerbåtforbundet.

En tidligere publisert video fra en annen vinkel viser at turistbåten deretter velter over på siden:

Dommeren besluttet at kapteinen skal holdes varetektsfengslet i 30 dager, men åpnet for at han kan løslates mot kausjon. Forutsetningen er at han bærer en sporingsinnretning og holder seg i Budapest.

En av 64-åringens forsvarere, Balazs Toth, opplyser imidlertid at påtalemyndigheten har anket kausjonsspørsmålet. Dermed blir kapteinen sittende fengslet inntil videre.

Kran på plass

– Min klient har ikke endret forklaringen han ga som vitne i saken. Han står fast ved at han ikke har gjort noen feil, sa hans andre forsvarer, Gabor Elo, etter rettsmøtet.

Syv sørkoreanske turister er funnet omkommet etter kollisjonen like ved den kjente Margaret-brua i Budapest, mens 21 er savnet.

Sterk strøm, stor vannføring og skittent vann vanskeliggjør letingen etter savnede, og gjør arbeidet med å heve den 27 meter lange turistbåten Hableany vanskelig.

En flytende kran er satt opp nær ulykkesstedet, og en liten brygge til bruk for dykkere er også montert.

Leting i flere land

Serbia, Romania og Kroatia, landene Donau renner gjennom sør for Ungarn, er blitt bedt om å hjelpe til med å lete etter savnede som kan ha blitt ført med strømmen.

Ungarsk politi opplyser lørdag kveld at alle de sju ofrene som er funnet, nå er identifisert.

Elvecruisebåten Viking Sigyn er eid av den norske rederen Torstein Hagens rederi Viking Cruises.

Dette sonarbildet viser den 27 meter lange turistbåten Hablean, som nå ligger på bunn av Donau i Budapest.