Verden

- Norske Gaza-aktivister løslatt

De fire norske Ship to Gaza-aktivistene er løslatt fra israelsk fengsel og kommer til Norge tirsdag og onsdag, ifølge Ship to Gaza Norge.

FS00050433.jpg
  • Jørgen Svarstad
  • Aftenpostens Midtøsten-korrespondent
  • Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

— Vi får nå melding om at alle de fire norske er frigitt, og at de ankommer i løpet av kvelden og morgendagen. Aksel Hagen kommer først, med ankomst til Gardermoen OSL kl 2350, skriver Torstein Dahle, leder av Ship to Gaza Norge i en e-post til Aftenposten.no.

De løslatte nordmennene er, i tillegg til storingsrepresentanten Aksel Hagen (SV), hans stortingskollega Herman Elias Reksten (Ap), lokalpolitiker på Lillehammer Jan Petter Hammervold (Ap) og Nils Johan Sjøstrøm.

De fire har sittet fengslet i Israel siden lørdag etter å ha forsøkt å bryte blokaden av Gazastripen med seilbåten Estelle.

Båten ble lørdag bordet av israelske soldater og ført til Israel, mens de 30 aktivistene ble arrestert.

Skal ha brukt elektrosjokk-pistoler

— Israelske myndigheterhar foreløpig ikke opplyst når de de tre øvrige norske vil bli sendt ut avlandet, sier ambassadesekretær Signe Hjelde tilAftenposten.

Hjelde besøkte tirsdagnordmenene i fengselet Givon i Ramle, der de har delt varetektcelle sammenmed en svensk aktivist som var med da seilbåten forsøkte å bryte den israelskeblokkaden og gå til Gaza. Hun opplyser at de etter forholdene har det bra.

Israelsk presse har sitert en av aktivistene ombord på at soldatene som bordet "SV Estelle" brukeelektrosjokk-pistoler

- Alle på båten løslatt

Les også

Norsk politiker sendte ut brevduer da Gaza-båten ble bordet

Ifølge Dahle er alle aktivistene nå løslatt.-Alle løslates nå, det er i hvert fall vårt inntrykk. Det er litt frem og tilbake med Dror Feiler, den svenske jøden. Det er avtalt litt ulike reisetidspunkter og svenskene er litt bekymret for at han blir værende, sier Dahle til Aftenposten.no.

Det ble spekulert i om aktivistene ville bli stilt for retten i Israel. Israelerne krevde nemlig at de måtte skrive under på at de hadde forsøkt å ta seg ulovlig inn i Israel. Hvis de ikke gjorde dette ville de bli tiltalt.

-Har de skrevet under på det nå?

-De har nok gjort det. Men de har tilføyd noen formuleringer og tatt noen forbehold slik at det reelle innholdet har falt bort. Jeg vet ikke presist hva det er, men jeg antar at det dreier seg om tilføyelser om at de ikke har kommet frivillig inn i Israel, sier Dahle.

Bekymret for israelske statsborgere

Les også

- Norske Gaza-aktivister løslatt

Han er imidlertid bekymret for de tre israelske statsborgerne som er igjen i Israel og sitter i hussarrest frem til midnatt.-Vi er er veldig opptatt av at det ikke blir represalier mot dem. Vi ønsker ikkee en situasjon der alle de andre reiser hjem, verdenspressens interesse dabber av og israelerne gjør «ille ting» mot dem, sier Dahle.

Ministerråd Vebjørn Dysvik ved Norges ambassade i Israel besøkte nordmennene i et fengsel i byen Ramle øst for Tel Aviv søndag.

Han opplyste at de fire hadde det «etter forholdene bra».

Det har tirsdag ettermiddag ikke lykkes Aftenposten.no å komme i kontakt med noen av de fire nordmennene.