Verden

Vinner på å være president

Det kunne i går se ut som om Barack Obama hadde tatt pause fra valgkampen. Det hadde han ikke. Besøket i New Jersey var kanskje hans viktigste valgkamparrangement.

 • Alf Ole Ask

— Presidenten har vært fantastisk, sa guvernør Chris Christie mandag og sendte sjokkbølger inn i Det republikanske partiet før valget tirsdag. For få uker siden idioterklærte Christie presidenten på republikanerens landsmøte.

Med et trøste-klapp på skulderen hilste Barack Obama i går på en av sine argeste politiske motstandere, guvernør Chris Christie i New Jersey.

Les også

Obama besøker New Jersey

Presidenten i en vindjakke og guvernøren i flisjakken han har brukt siden stormet rammet delstaten.Guvernøren som viste presidenten den stormskadede staten har erklært at han nå har lagt politikken til side og at det å gjøre noe for innbyggerne i delstaten går foran alt annet.

Mens Obama er i Washington og leder redningsarbeidet og besøker New Jersey, driver Mitt Romney valgkamp på mer tradisjonelt vis, i tillegg til at han deltar i innsamling til de rammede.

Men situasjonen for Romney, som i går turnerte Florida, er vanskelig.

Ny allianse

Den nye alliansen mellom Christie og Obama viser det beste i USA, at det kan løfte seg ut av kriser. Mange observatører sa i går at bildene av de to kommer til å få betydning for valgkampen for Obama. Det viser at han er det som Romney ikke er, nemlig president. Alle forsøk på å fremstille Obama som en president uten evne til å styre landet tilbakevises av virkeligheten. I tillegg med Christie som sannhetsvitne.

- Presidenten gjør nå akkurat det folk har valgt ham til å gjøre, nemlig styre landet gjennom kriser, sa Obama-kampanjens talskvinne Jen Psaki når spørsmålet om hvordan dette ville påvirke presidentens valgkampanje.

Sandy har skjøvet valgkampen i bakgrunnen og i taklingen av Sandy har ikke Romney noen rolle. For sterk kritikk av Obama nå kan bli oppfattet som en kritikk av at USA står sammen i en krisetid.

På den andre siden skal ikke Obama, i sin håndtering av krisen, trå feil og han skal være forsiktig så ikke besøk hos de rammede blir oppfattet som valgkamp. Det er presidenten og ikke en kandidat for gjenvalg som kommer.

Ba ikke seg selv

Presidenten fikk tommelen ned da han antydet for borgermester Michael Bloomberg at han ville komme til New York og inspisere skadene.

- Kom senere, vi har for mye å gjøre nå, var beskjeden fra ham, men han sa at det var flott at han besøkte New Jersey og dermed fikk et inntrykk.

I en tid da det politiske livet i Washington er et kaos, fremstår Obama og Christie som to som i praksis kan løse folks problemer. Slikt liker ikke minst skaren av de uavhengige velgerne.

Om Christie hadde sagt det samme, ville det ha blitt forstått og Obama hadde ikke kommet. Men Christie trenger føderale penger. I tillegg er han på valg snart og mange mener han er en sterk kandidat til å bli republikansk presidentkandidat i 2016 om Obama gjenvelges.

Og i går bidro trolig Christie til begge deler.

Obama planlegger å vende tilbake til tradisjonell valgkamp i dag og besøke vippestatene Wisconsin, Nevada og Colorado.

President Barack Obama og guvernør Chris Christie møttes i New Jersey i går for at presidenten skulle få se skadene Sandy har gjort. PABLO MARTINEZ MONSIVAIS

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump trekker frem disse tre som toppkandidater i jakten på en visepresident

 2. VERDEN

  Kartet som kan gi Trump hodepine

 3. VERDEN

  Hvert åttende minutt dør en amerikaner av overdose. Nå vil Trump bruke Melania i kampen mot narkotika.

 4. VERDEN

  Flere viktige valgseire for Demokratene

 5. VERDEN

  Første møte: Trump og Obama skrøt av samtalen

 6. VERDEN

  Amerikanske medier: Dette blir Trumps visepresidentkandidat