Verden

Foreslår folkeavstemning om EU i 2015

Statsminister David Cameron vil foreslå at det i 2015 holdes en folkeavstemning om Storbritannia skal meldes ut av EU.

Det er ventet at David Cameron vil bruke sin lenge annonserte EU-tale til å varsle en folkeavstemning om alternativ tilknytning til unionen. Foto: NTB SCANPIX

 • Helle Skjervold

Statsminister David Cameron vil foreslå at det etter 2015 holdes en folkeavstemning om hvorvidt Storbitannia skal meldes ut av EU.

Det vil komme frem i en tale Cameron onsdag skal holde for for mange EU-trøtte briter.

- Cameron kunne ikke holde folk på pinebenken lenger, hverken hjemme eller i Europa, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder.

Les også

Britene og euroen deler EU

— De mange utsettelsene har bidratt til å skape mer oppmerksomhet rundt talen, ikke minst i media. Både i Storbritannia og i Europa forøvrig knytter det seg stor spenning til hvor konkret Cameron vil være i å avklare regjeringens posisjon i EU-spørsmålet fremover, sier NUPI-stipendiat og leder for British Politics Society Norway, Kristin M. Haugevik.

Konservativ hodepine

Det er høy temperatur i den britiske EU-debatten, og det sliter på Camerons allerede skjøre koalisjonsregjering.

Samtidig har det rent EU-skeptiske partiet UKIP (United Kingdom Independence Party) det siste året vokst fra en marginal lilleputt til ett av landets største partier.

— UKIP har vokst og vokst, og Cameron kan ikke sitte stille og se på at de nå er større enn hans eget parti på enkelte målinger. Disse velgerne må vinnes tilbake, påpeker Mustad som en av årsakene til at statsministeren nå er pent nødt til å komme på banen.

Storbritannia kan ikke tro at de har en posisjon der de kan skalte og valte med medlemskapet slik de vil på grunn av sin historiske posisjon. Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad

Der UKIP vinner støtte med sn krystallklare retorikk og agenda, har Cameron i månedsvis svart unnvikende og tvetydig på spørsmål om EU. Det vil han sannsynligvis også gjøre i morgen, selv om talen er ment som en oppklaring.

— Cameron formulerer seg ambivalent av politiske grunner fordi det gir ham større spillerom. Det er slik en overlever som konservativ partileder, og dermed oppleves han som vaklende. Thatcher beveget seg langt til den ene siden og ble felt, Major ble for svak og måtte trekke seg. Å innta en mellomposisjon er vanskelig, derfor vil det være spennende å se hvor han plasserer seg retorisk. Han vil nok gi en ambivalent tale, tror Mustad.

Cameron er ikke den første konservative statsministeren som blir dratt i ulike retninger i EU-spørsmålet.

— Det konservative partiet har alltid vært splittet i EU-spørsmålet, og det rir partiet som en mare. Det var EU-spørsmålet som felte Margareth Thatcher. Det samme slet John Major med på 90-tallet, påpeker Mustad.

Tyskland med trumfkort

På hjemmebane vil stadig flere ut av EU, eller i det minste få unionen på en armlengdes avstand. Samtidig pepres Cameron med press i stikk motsatt retning fra mektige utenlandske aktører.

President Barack Obama, EU-topper, finansfolk og flere lands utenriksministere har i klartekst den siste måneden advart britene mot å tro at gresset er grønnere på den andre siden.

Les også

«Galskap», «katastrofe», «de vet ikke hva de gjør»

Haugevik tror Cameron vil understreke hvor mye europeisk samarbeid har betydd for landet, men at dagens EU-løsninger ikke er optimale.— Siden britiske interesser må komme først, er tiden kommet for å innføre flere britiske reservasjoner og unntak. Det er også ventet at Cameron vil varsle en britisk folkeavstemning om alternativ tilknytning til EU, en avstemning som vil finne sted etter parlamentsvalget i 2015, sier Haugevik.

Så gjenstår spørsmålet om britene i det hele tatt får «yes» fra EU til løse opp forholdet.

— Storbritannia kan ikke tro at de har en posisjon der de kan skalte og valte med medlemskapet slik de vil på grunn av sin historiske posisjon, sier Mustad.

— Det kan bli Storbritannias bane igjen, at de overvurderer sin egen historiske status. Når det er sagt: Angela Merkel har hintet om at britene kan få en spesialavtale av noe slag. Og alle land i EU er fullstendig avhengig av Tyskland. De sitter med trumfkortet. Og sier de ja til å gi britene en annen avtale, så får de det.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Kronikk: Theresa May vil få stor betydning for Camerons ettermæle | Hans Olav Lahlum

 2. NYHETSANALYSE

  Fredag skulle de forlate EU, ta kontrollen tilbake og feire friheten. Hvorfor gikk det så galt?

 3. VERDEN

  Theresa May blir britenes statsminister onsdag

 4. KOMMENTAR

  Man trenger ikke makt for å endre et land. Her er beviset.

 5. KOMMENTAR

  Kan man ha stor respekt for en elendig statsminister?

 6. VERDEN

  Ambisiøs og standhaftig: Slik er statsministeren som tåler den ene ydmykelsen etter den andre