Verden

Macron anklager Tyrkia for å bruke IS-krigere i kampen mot kurdere i Syria

Frankrikes president Emmanuel Macron mener tyrkiske styrker noen ganger bruker IS-krigere for å nedkjempe kurdisk milits nord i Syria.

President Emmanuel Macron og president Donald Trump møtte pressen i London tirsdag.
  • NTB
  • Marianne Stensland
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Når jeg ser på Tyrkia, så kjemper de nå mot dem som kjempet med oss. Og noen ganger jobber de sammen med IS-krigere, sier Macron.

Uttalelsen ble gitt på en pressekonferanse som Macron holdt sammen med USAs president Donald Trump i forkant av NATO-toppmøtet i London tirsdag. Senere på dagen skulle han møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Den franske presidenten mener det ikke må være noen tvetydighet i holdningen til IS. At Tyrkia har valgt å gjennomføre en større militæroffensiv mot kurdisk milits som spilte en sentral rolle i å nedkjempe IS, viser behovet for bedre koordinering, fremholder han.

Krever avklaring om Tyrkias medlemskap i NATO

Macron krever også en avklaring av hvorvidt Tyrkia fortsatt kan være medlem av NATO.

– Hvordan er det mulig å være medlem av alliansen og samarbeide med, være integrert med og kjøpe ting fra Russland? spurte Macron med referanse til Tyrkias kjøp av et russisk luftforsvarssystem.

Han stilte også spørsmål ved om Tyrkia fortsatt ønsker å være NATO-medlem hvis Erdogan gjør alvor av trusselen om å sette kjepper i hjulene for forsvarstiltak på Baltikum hvis ikke andre NATO-land stempler den syriske-kurdiske YPG-militsen som terrorister.

Trump opplever handelskonflikten med Frankrike som en «liten uenighet»

USAs president Donald Trump sa at det sannsynligvis går an å finne en løsning på handelskonflikten mellom USA og Frankrike.

I et frokostmøte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg omtalte Trump Frankrike som et land i dype problemer og mente at landet var tungt avhengige av NATO.

Les også

Trump i frokostmøte med NATO-sjefen. Sist gikk det ikke så bra.

På pressekonferansen var det en mer forsonende tone mellom Macron og Trump.

– Vi handler mye med Frankrike og vi har en mindre uenighet, sa Trump.

– Jeg tror vi sannsynligvis kommer til å finne ut av det. Vi har et stort handelsforhold og jeg er sikker på at ting kommer til å se rosenrøde ut innen kort tid, sa den amerikanske presidenten videre.

Anspent forhold de siste ukene

USA og Frankrike har de siste ukene hatt en større konflikt om toll og skattlegging. USA har truet med å innføre toll på en rekke franske varer som et svar på at Frankrike har vedtatt en skatt på digitale tjenester fra internasjonale IT-giganter som Facebook og Google.

Det har de siste ukene også vært anspent mellom Trump og Macron etter at Macron kalte NATO for «hjernedød». Den kommentaren står han fast ved, poengterte Macron overfor pressen tirsdag ettermiddag.

Les mer om

  1. Trump
  2. Frankrike
  3. Toll
  4. USA
  5. Donald Trump