Tony Blair: Labour er blitt en tragedie

Storbritannias tidligere statsminister går til angrep på sitt eget parti.

I november måtte eks-partileder Tony Blair stå bak dagens Labour-leder Jeremy Corbyn på en minnemarkering. Det likte han trolig dårlig.

Det er første gang Tony Blair tar bladet fra munnen etter at den venstreorienterte veteranen Jermey Corbyn ble valgt til leder i det britiske arbeiderpartiet Labour tidligere i høst.

Kritikken

Corbyn har markert et klart skille med Tony Blairs mer sentrumsorienterte New Labour fra 90-årene. Han har lovet å bekjempe sosial ulikhet, men også å trekke landet ut av NATO.

Blair ledet partiet i 13 år, og vant tre valg. I julenummeret av The Spectator , et konservativt britisk ukemagasin, skriver Tony Blair at Labour sin posisjon i dag er "en tragedie".

— Labour burde strebe etter å lede, ikke være en protestbevegelse på ytterkantene, skriver Blair i artikkelen, som han har kalt "Til forsvar for Blairismen".

Tre måneder etter at Corbyn kom til makten, er partiet dypt splittet og på defensiven:

Les også

Grafene som viser hvor dårlig det går med Labours røde eksperiment

Tony Blair advarte mot Corbyn også før valget av ny partileder.

Strid innad i partiet

Corbyns første måneder ved makten har vært preget av usikkerhet i partirekkene. Spenningen har økt ved at flere ledende medlemmer er uenige i Corbyns motstand mot britisk deltakelse i flyangrepene mot IS i Syria.

Jeremy Corbyn vant toppvervet i Labour med god margin, men er omstridt blant partitoppene.
  • Hvorfor er Corbyn så kontroversiell? Hamas-vennskap, NATO-motstand og en uortodoks politikerstil er blant grunnene til at partiveteranen er både hatet og elsket.
    I artikkelen forsvarer Blair partiets politikk slik den var da han selv satt som leder, og skryter blant annet av at partiet under hans lederskap kvittet seg med den såkalte clause four -nasjonaliseringsklausulen -i partiprogrammet. Fjerningen av denne gjorde New Labour mer spiselig for en bredere middelklasse, og var i følge Blair hovedgrunnen til at Arbeiderpartiet ble valgbart igjen.

— Akkurat nå står vi i fare for å ikke stille de riktige spørsmålene, og ikke minst mislykkes i å finne de riktige svarene, skriver Blair.

Corbyn har ennå ikke kommet med noen kommentar til kritikken.