Tilbudt 1 million dollar for boble

President Jose Mujica forteller at en arabisk sjeik vil kjøpe bilen hans.

Her er presidentgarasjen, og her skal Jose Mujicas boble stå også i fremtiden.

Presidenten i Uruguay, Jose Mujica, skal ha blitt tilbudt 1 million dollar av en arabisk sjeik som vil kjøpe bilen hans, en lyseblå Volkswagen boble av 1987-modell, melder flere nyhetsbyråer.

Mujica har takket nei. Til radiokanalen M24 i hjemlandet forteller han at det ville være umulig å takke ja til tilbudet uten å fornærme venner som bidro økonomisk til innkjøpet av kjøretøyet.

Vil ikke fornærme

Det økonomisk generøse tilbudet skal ha blitt fremsatt i korridorene under et toppmøte i Bolivia i sommer, men presidenten sier nå altså at det ikke er aktuelt å selge bilen.

— Vi kunne aldri selge denne. Det ville være en fornærmelse mot venner som gikk sammen og skaffet oss denne gaven, sier han.

Bor på gårdsbruk

Den 79 år gamle Mujica er blitt kjent internasjonalt - og populær innenlands - for sin nøkterne livsstil. Mujica - som gjerne bare kalles Pepe av sine tilhengere - har også fått tilnavnet den ydmyke president. Han bor ikke i presidentpalasset inne i hovedstaden. I stedet holder han og kona til i det som beskrives som et heller slitent gårdsbruk utenfor byen. Og ca. 90 prosent av presidentlønnen på rundt 75.000 kroner måneden gir han til veldedige formål.

Skal bli i garasjen

Mujica og kona eier to VW-bobler og han sier at begge skal forbli i hans garasje på gården utenfor hovedstaden Montevideo så lenge han og kona Lucia Topolansky lever.

— Så vil fremtiden avgjøre bilenes skjebne, sier han.

Da det ble avholdt valg i landet i slutten av oktober, kom presidenten kjørende med nettopp den blå boblen - helt uten sikkerhetsvakter - for å avlegge stemme i et valgdistrikt i Montevideo. Etterpå kjørte han kona til et annet valglokale der hun skulle stemme. Bildene gikk verden rundt på sosiale medier.

Hva den nå så berømte bilen er verdsatt til - før sjeikens tilbud: I presidentens selvangivelse var den ført opp med en verd i på 70.000 pesos - 20.000 kroner.

Les også: