Verden

Nonne sier hun ble helbredet av Johannes Paul II

Et brev om et angivelig mirakel har satt fart på arbeidet med å saligkåre den avdøde pave Johannes Paul II. Fredag sto brevskriveren fram.

- Jeg er født på ny, sier søster Marie-Simon-Pierre. Foto: SERGE PAGANO / REUTERS

– Jeg er født på ny, sa søster Marie-Simon-Pierre med et smil fredag. Da var det ikke lenger mulig for henne å gjemme seg for mediene etter at hennes historie var gjort kjent av den franske avisen Le Figaro et par dager tidligere.

Den 45 år gamle franske nonnen har nemlig dukket opp som «det mirakuløse beviset» som kan føre til saligkåringen av avdøde pave Johannes Paul II.

I 2001 fikk søster Marie-Simon-Pierre diagnosen Parkinsons sykdom. Hun fikk problemer med å gå og skrive, og ble gradvis dårligere. I 2005 var hun blitt så dårlig at hun ba sin overordnede om å bli fritatt fra alle plikter.

Hun var rammet av samme sykdom som pave Johannes Paul II, og pavens dødsfall 2. april 2005 gjorde dypt inntrykk på henne. Natten nøyaktig to måneder etter pavens død våknet hun av det hun kaller en indre stemme.

– Jeg innså at kroppen min ikke lenger var den samme. Jeg var overbevist om at jeg var helbredet, sa hun.

Frisk

Etter noen dager møtte hun opp hos sin nevrolog, som hadde behandlet henne gjennom fire år. Han konstaterte at alle symptomer på Parkinsons sykdom var forsvunnet.

Ti måneder senere satte søster Marie-Simon-Pierre seg ned og skrev et brev til Vatikanet der hun fortalte sin historie. Selv er hun overbevist om at hun ble helbredet etter å ha bedt om pave Johannes Paul IIs forbønn.

Spørsmålet kirkens folk stiller seg nå, er om dette var et mirakel. I så fall kan det brukes til å rettferdiggjøre en saligkåring av pave Johannes Paul II.

For å bli saligkåret, må det kunne påvises at vedkommendes forbønn har resultert i et mirakel. Nok et mirakel må til før en person kan helligkåres, altså bli utnevnt til en helgen som kirken skal ære.

Populær pave

Vanligvis skal det ta flere år fra en person dør til prosessen mot en salig— og helligkåring kan begynne. Men dagens pave, Benedikt XVI, har gjort et unntak for sin forgjenger Johannes Paul II.

Det skyldes den forrige pavens popularitet. Allerede under hans begravelse runget ropet «Santo subito» – «Gjør ham til helgen nå» – fra folkemengden på Petersplassen i Roma.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nå kommer historiene om EgyptAir-ofrene: Skulle sørge med familien – mistet selv livet da flyet styrtet

 2. DEBATT

  Kort sagt, tirsdag 25. juli

 3. BYLIV

  10 tips for helgen

 4. KULTUR

  Konsertanmeldelse av Mozarts Requiem: Smekkfulle saler tyder på at Mozart svarer på et behov

 5. KRONIKK

  Hva skjer med staten når den løsrives fra kirken? | Marius Timmann Mjaaland

 6. NORGE

  Væpnet politi i Bergen tingrett etter drapssak