Verden

Ny Tory-leder skal være klar innen starten av september

Det ligger an til et nytt slag mellom ja- og neisiden i Det konservative partiet før David Camerons arvtaker som partileder er klar. Denne uken starter nominasjonskampen.

Senest 2. september skal David Camerons etterfølger i Downing Street nr. 10 være klar.
  • Tarjei Kramviken
  • Steinar Dyrnes
    Journalist

SISTE: Nå i ettermiddag opplyste statsminister David Cameron at det ikke er aktuelt å innlede formelle samtaler om å melde ut landet ennå. Det er i tråd med det han sa da han varslet sin avgang fredag morgen. Han vil at ny partileder er på plass før «skilsmisse»-paragrafen tas i bruk.

Les også

Tyskland og Frankrike sterkt uenige om hvor raskt britene skal ut av EU

Frist til 2. september

Ifølge BBC har ledelsen i partiets såkalte 1922-komité, som består av partiets menige medlemmer av parlamentet, mandag foreslått at 2. september skal være siste frist for å ha på plass en ny partileder og statsminister.

Komiteen vil at det alt onsdag kveld skal åpnes for å nominere kandidater til ny partileder. Alle forslag må være inne innen klokken 12 torsdag formiddag, melder kringkasteren.

Cameron selv valgte å trekke seg etter at 52 prosent av britene forrige uke sa ja til å melde Storbritannia ut av EU.

Todelt prosess

Hvis komiteens anbefaling blir tatt til følge av styret i partiet, må altså parlamentsmedlemmer som har lyst til å stille til valg som partileder, bli nominert av minst to av sine kolleger i løpet av denne uken.

Deretter vil en rekke avstemninger blant de konservative parlamentsrepresentantene redusere antallet kandidater til to.

– Jeg tror det er ganske stor sjanse for at de to blir Boris Johnsen og innenriksminister Theresa May, sier førstelektor og forsker Øyvind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Så blir det en uravstemning der partiets rundt 150.000 medlemmer skal velge mellom de gjenstående kandidatene.

Tidligere London-ordfører Boris Johnson ledet nei-siden før EU-avstemningen og regnes som favoritt til å bli Storbritannias neste statsminister.

Splittet parti

«Stop Boris»- og «alle andre enn Boris» er allerede fraser britiske aviser bruker for å beskrive Johnsons motstandere.

  • Englands fattige arbeidende har tapt på alle kanter de siste tiårene. Kan det forklare EU-skepsisen? – Dette landet er halvveis til helvete, sier Mandy Sturmey (42) til Aftenposten.

Nettstedet Predictwise, som kombinerer data fra blant annet meningsmålinger og spillmarkedet, gir Johnson en 43 prosents sjanse for å bli Storbritannias neste statsminister, mens Theresa May får 25 prosent. Bak der nevnes en rekke kandidater, men ingen av dem levnes mer enn en 4 prosents sjanse.

– Det er et spesielt sted i helvete reservert for Boris. Vi trenger Theresa. Hun er den voksne, sier en kilde nær Cameron til the Telegraph, og setter med det stemningen.

For Cameron og finansminister George Osborne vil gjøre alt de kan for å hindre at 52 år gamle Johnson overtar partiet, skriver Financial Times.

Som innenriksminister har Theresa May hatt ansvaret for blant annet politiet, beredskap, sikkerhetstjenesten MI5 og terrorbekjempelse på britisk jord.

EU-skepsis på grasrota

Bratberg tror nei-generalen Johnson vil slite med å samle støtte blant parlamentsmedlemmene, men at han er favoritten hvis han kommer seg forbi det første hinderet.

EU-skepsisen er større på grasrota enn blant representantene i Westminster.

– Der vil han i alle fall ha en god mulighet slik det ser ut nå, sier Bratberg.

«Johnson står fram som den klare favoritten til å etterfølge David Cameron etter forrige ukes Brexit-avstemning, men han har åpnet en dyp splittelse i det konservative partiet», skriver Financial Times om den omstridte og karismatiske tidligere London-ordføreren.

Erfaren innenriksminister

Også finansminister Osborn har blitt nevnt som en mulig etterfølger, men han er en lite sannsynlig kandidat på grunn av hans tette bånd til Cameron og fordi han ikke er særlig populær blant mer høyreorienterte medlemmer av parlamentet.

Han vil være en del av «alle andre enn Boris»-kampanjen og er muligens interessert i posten som utenriksminister som belønning fra den kandidaten han til slutt ender opp med å støtte, skriver Financial Times.

May støttet også fortsatt medlemskap i EU, men holdt en lavere profil enn Cameron og Osborn i valgkampen. Hun klarte dermed å holde seg utenfor kranglingen i partiet, og kan være spiselig for alle dem som vil unngå Johnson, skriver BBC.

The Telegraph skriver at 59-åringen trolig får støtte fra blokken som er lojal mot Cameron.

Hennes tilhengere trekker fram hennes rykte for seriøsitet og at hun er «et par trygge hender i en krise, i skarp kontrast til Johnsons joviale image», skriver The Guardian.

Flere kandidater

Michael Gove er en annen kandidat. I likhet med Johnsen er han tidligere journalist, og han har også vært utdanningsminister og sist justisminister. Har hatt et godt forhold til Cameron, men han overrasket mange da han gikk ut og støttet utmeldelse fra EU. Likevel nyter han respekt på begge sider av splittelsen i partiet, ifølge BBC.

«Det blir ingen Brexit. I stedet blir det kaos og massiv politikerforakt», skriver redakssjonssjef Mariette Chr. Bøe i Minerva i denne kronikken.

Den tidligere forsvarsministeren Liam Fox har også åpnet for å stille. Fox var en av kandidaten i 2005. I 2011 måtte han trekke seg fra vervet som forsvarsminister på grunn av beskyldninger om at han ga en nær venn adgang til departementet og at vennen fikk være med offisielle på utenlandsreiser.

Energiminister Amber Rudd, forretningsminister Sajid Javis og en rekke andre nevnes også som mulige kandidater i britisk presse.

Les mer om

  1. BBC
  2. Brexit