Børge Brende på plass i Havanna: - Frykter ikke at USA tar æren for Colombia-freden
52 års konflikt i Colombia er snart over. Norge kommer til å få sin del av æren for det, til tross for at USA har tatt en stadig større rolle mot slutten av forhandlingene, bedyrer utenriksminister Børge Brende.
Utenriksminister Børge Brende (H) var torsdag på plass i Cubas hovedstad Havanna for å overvære den høytidelige seremonien sammen med blant annet FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Cubas president Raul Castro. Han kaller våpenhvileavtalen for historisk.
Forhandlingene har pågått i over fire år, og først nå i helgen fikk partene på plass det viktige spørsmålet om en varig våpenhvile mellom geriljaen og regjeringen.
– Dette er jo et historisk gjennombrudd. Jeg er utrolig stolt av hva det norske teamet har fått til her, sier Brende på telefon fra Havanna.
De norske tilretteleggerne, med diplomaten Dag Nylander i spissen, har jobbet tett sammen med sine cubanske kolleger for å gjøre samtalene mellom partene så friksjonsfrie som mulig.
Delavtalen om våpenhvile innebærer også at FARC-geriljaen går med på å overlevere våpnene sine til colombianske myndigheter.
– Det utfordrende har vært å gi FARC tilstrekkelige sikkerhetsgarantier slik at de er trygge på at ikke andre væpnede grupper angriper dem, sier Brende.
52 års konflikt
Konflikten i Colombia har vart siden 1964 og har krevd minst 220.000 menneskeliv. Det som begynte som et venstreorientert opprør mot Colombias elite utviklet seg til å bli en geriljakrig der FARC-opprørerne kontrollerte store deler av landsbygda og benyttet seg av kokainsmugling for å holde liv i revolusjonen.
Gjennom fire år med forhandlinger har partene underskrevet flere delavtaler. Selv om prosessen stadig vekk forlenges - den endelige avtalen var ment å skulle signeres i mars - ser det nå ut til at freden kan være like rundt hjørnet.
– Vi håper på en endelig fredsavtale i slutten av august og at president Obama kommer til å Bogota for å være med på det historiske øyeblikket, sier Brende.
Vi har fulgt Norges spesialutsending til Colombia-prosessen over flere år. Les mer om hvordan Dag Nylander selv måtte hente et gissel inne i Colombias jungel
Frykter ikke at USA skal ta æren
USA har den siste tiden tatt en stadig større rolle i fredsprosessen. Colombia er en viktig alliert av USA, og amerikanerne har bidratt med mange milliarder dollar i militær bistand og etterretningshjelp de siste tiårene. President Obama hadde også Colombias president Santos på offisielt besøk tidligere i år.
En ansatt ved Det hvite hus fortalte Aftenposten tidligere i år at amerikanerne ikke akter å vie Norge særlig mye oppmerkeomhet når æren for Colombia-freden skal fordeles.
Det bekymrer ikke Brende, bedyrer han.
– Det er et kjent fenomen at når fredsforhandlinger begynner å gå i riktig retning, så er det mange som kommer og melder seg på. Det viser jo at prosessen er på riktig spor, så jeg synes det er fint at det er flere nå som kommer, sier Brende.
Han mener at Norges bidrag til å finne en fredelig løsning på en av verdens mest langvarige konflikter ikke kan bestrides.
– De som kjenner prosessen vet at Norge og Cubas innsats siden 2012 har vært vesentlig for at vi er kommet så langt. Men først og fremst er det partene man må gi stor anerkjennelse til. President Santos og FARC har vist betydelig mot ved å bryte ut av det tilvante sporet de var i, sier han.
Aftenposten reiste i høst dypt inn i FARC-kontrollert område. Her er en av sakene derfra: Tidligere la Hector Perez (28) ut landminer på den colombianske landsbygda. Nå hjelper han til med å grave dem opp igjen.
Stadig nye henvendelser of fredsarbeid
Brende sier at fredsavtalen i Colombia styrker Norges rolle som fredsbygger samtidig som det bidrar i positiv grad til det bilaterale forholdet til andre land.
– Vi har jo samarbeidet tett med amerikanerne her, noe som jo styrker forholdet mellom våre to land. I tillegg har dett arbeidet gitt oss en forståelse av Latin-Amerika som er helt unik. Det gir oss en tilgang til et område som vil være en vekstregion i mange år fremover, sier utenriksministeren.
Han tror ikke fred- og forsoningsseksjonen i UD vil gå arbeidsledige etter at den endelige avtalen om en fredsavtale i Colombia blir signert.
– Nei, det er dessverre et stort behov for denne typen arbeid flere steder i verden. Vi får stadig nye henvendelser om å bidra. I forrige uke ble vi bedt om å delta i nye forhandlingsrunder på Filippinene. Det å delta i fredsbevarende arbeid er noe av det viktigste arbeidet vi driver med, ikke minst som et forebyggende tiltak, sier Børge Brende.