Verden

Over 130 drept og 200 såret av bilbombe i Bagdad

IS tar på seg skylden.

Over 100 personer ble drept og flere enn 200 såret da en bilbombe gikk av i bydelen Karada i Bagdad søndag morgen. Foto: Hadi Mizban / TT / NTB Scanpix

 • Geir Barstein

Minst 131 personer ble drept og flere hundre såret da en bilbombe gikk av i Iraks hovedstad Bagdad natt til søndag, sier politi- og helsevesenkilder til Al Jazeera.

Iraks statsminister Haider al-Abadi erklærer tre dager landesorg for de mange ofrene, melder NTB. Ulike medier har ulike antall drepte, og tallene spriker mellom 119 og 131.

Eksplosjonen skjedde ved et stort kjøpesenter i bydelen Karada like etter midnatt, da mange mennesker var ute i gatene etter solnedgang i den muslimske fastemåneden ramadan.

 • Kampen om Falluja:IS drevet ut av irakske sikkerhetsstyrker

Drepte barn

Mange av de drepte er barn, melder Al Jazeera. Kilder sier til kanalen at det trolig fortsatt er folk som ligger inn i ruinene av kjøpesenteret. Derfor frykter de at dødstallene vil stige.

– Det var som et jordskjelv. Jeg var i ferd med å pakke sammen tingene mine for å dra hjem, da jeg så en ildkule og hørte smellet. Jeg ble redd og forsøkte å ringe vennene mine, men ingen svarte, sier gateselgeren Karim Sami (35) til AP.

Gaith Ali (26), et annet vitne, sier brannen fra eksplosjonen spredte seg raskt og sperret folk inne i ruinene av kjøpesenteret.

– Gaten var full av liv i går kveld, men nå lukter det død over hele stedet, sier han til Washington Post.

Terroristenes bilbombe førte til store skader. Foto: Reuters

Protester mot statsministeren

Statsminister Abadi besøkte åstedet noen timer etter eksplosjonen. Der ble han møtt av en folkemengde som ropte at han var «en tyv», samtidig som de kastet steiner, sko og jerrykanner mot bilkolonnen hans, melder AP.

Statsministeren har den siste tiden stått overfor en stadig mer frustrert og sint lokalbefolkning. De anklager myndighetene for å ha mistet kontrollen over sikkerhetssituasjonen i hovedstaden.

– Vi er i en krigstilstand. De kan ikke fokusere på krigen mot IS og samtidig glemme Bagdad, sier gateselgeren Sami til AP.

Verste i år

IS påtok seg ansvaret for angrepet i en uttalelse på nett, melder
SITE Intelligence Group, en amerikansk tjeneste som overvåker ekstremistiske nettsteder. At de står bak, er ikke uavhengig bekreftet.

Angrepet skal være det verste i Bagdad så langt i år, skriver NTB.

– Karada ligger midt i Bagdad. Det er et sted hvor folk samles mot slutten av ramadan, etter å ha fastet. Dette var et målrettet angrep, sier Al Jazeera-korrespondent Imran Khan.

Drevet ut av Falluja

De siste angrepene i Bagdad skjer en drøy uke etter at den irakske hæren erklærte at IS var drevet helt ut av byen Falluja. Falluja ligger om lag 50 kilometer vest for Bagdad.

Litt senere på dagen gikk det av en bombe i Øst-Bagdad, hvor det ifølge nyhetsbyrået AP var fem drepte. Ingen har så langt tatt på seg skylden for dette angrepet.

IS er kjent for ofte å angripe sivile i Bagdads sjiamuslimske områder, og gruppen hevder ifølge Site at angrepet var rettet mot sjiamuslimer - en retning innenfor islam som de anser for å være kjettersk.

 1. Les også

  Norsk helikopterpilot skal være rekruttert av IS

 2. Les også

  69 drept i fire angrep i Bagdad

 3. Les også

  Hvorfor frykter vi terror, når sannsynligheten for å bli rammet er så liten?

Les mer om

 1. Bagdad
 2. Den islamske staten (IS)

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Over 200 drept i terrorangrepet i Bagdad

 2. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Glem ikke folket i Bagdad

 3. VERDEN
  Publisert:

  Hevder IS har drept 130 irakske soldater i kampen om Falluja

 4. VERDEN
  Publisert:

  Irakske styrker inntar IS-kontrollerte Falluja

 5. VERDEN
  Publisert:

  32 drept i bilbombeangrep i Bagdad

 6. VERDEN
  Publisert:

  Over 280 drept i helgens bombeangrep i Bagdad – innenriksministeren trekker seg