Verden

To sene meningsmålinger viser ja-flertall i Brexit-avstemning

Her er statsminister David Cameron, som ønsker at Storbritannia skal forbli EU-medlem, under et valgmøte i Englands nest største by Birmingham onsdag.

To meningsmålinger som ble offentliggjort sent onsdag kveld viser begge flertall for de som sier ja til fortsatt EU-medlemskap dagens Brexit-avstemning.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Artikkelen blir oppdatert

Den ene er en meningsmåling på telefon for avisen Daily Mail og telekanalen ITV. Der får ja-siden, de som sier ja til fortsatt EU-medlemskap, 48 prosent og nei-siden, de som sier nei til fortsatt EU-medlemskap, 42 prosent.

Bare ett prosentpoengs ledelse på gammel måling

På en meningsmåling fra samme byrå, Comres, som ble sluppet 14. juni var ja-ledelsen bare ett prosentpoeng.

Den andre meningsmålingen som ble sluppet i går kveld viser at ja-siden leder med 51 mot 49 prosent. Den ble gjennomført av The Times for Yougov. Nyhetsbyrået Reuters skrev rundt midnatt en artikkel om de to målingene som kom kom onsdag kveld.

Englands største avis, tabloiden The Sun, anbefaler torsdag sine lesere å stemme nei.

Storavis: Dødt løp

Men hovedoppslaget til storavisen The Daily Telegraph på nett torsdag morgen er at det er dødt løp foran dagens avstemning. De viser til at fire målinger viser sprikende resultater. To viser ja-flertall og to viser nei-flertall.

Poll of polls spriker

Flere oversikter over gjennomsnittet til de siste meningsmålingene, poll of polls på engelsk, viser at det ligger an til dødt løp. Oversikten til Financial Times, som er oppdatert torsdag, viser at 47 prosent vil forbli i EU og at 45 prosent vil forlate unionen.

oversikten til The Economist, som sist ble oppdatert mandag, er ja-ledelsen bare bare ett prosentpoeng, 44 mot 43.

Flere måter å lage poll of polls

Det er flere måter å beregne gjennomsnittet av meningsmålingene på. Wikipedia har laget en oversikt over åtte forskjellige beregninger. Torsdag morgen er det er ja-flertall på fire av disse, tre har nei flertall og det er 50-50 på den siste.

Les mer om

  1. Brexit