Verden

Alle snakker om syrerne. Men nå er det afghanerne som strømmer inn i Europa.

Fra januar til september kom det nesten 10.000 afghanere til Sverige. Bare for oktober er tallet over 11.000

Afghanske flyktninger kommer i land ved den greske øya Lesbos den 8. oktober. Svært mange afghanske asylsøkere er kommet til Sverige den siste måneden.
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist

Er ungdommen som skulle bygge Afghanistan i ferd med å rømme landet? I Kabul har en klasse med 17-åringer mistet 15 av 33 elever i løpet av året.

Den enorme økningen i antallet asylsøkere som kommer til Europa er blitt knyttet til den blodige borgerkrigen i Syria. I økende grad er det imidlertid unge afghanere som søker asyl i Europa.

Aller flest kommer til Sverige, men også Norge har sett en kraftig økning de siste månedene.

Fra januar til september i år utgjorde de 2043 afghanske asylsøkerne 15 prosent av alle asylsøkerne som kom til Norge. Det gjorde afghanerne til den tredje største gruppen med asylsøkere i Norge, etter syrerne og eritreerne.

Tall som Utlendingsdirektoratet offentliggjorde mandag viste imidlertid at det kom flere afghanere enn syrere til Norge den siste uken. Bare i løpet av uke 44 kom det 817 afghanske asylsøkere til Norge. De siste fire ukene i oktober er det kommet 1983 afghanere, nesten like mange som kom de første ni månedene av året, viser tallene fra UDI.

— Afghanistan er nå i ferd med å overta for Syria som det største opprinnelseslandet. I forrige uke var Afghanistan det største landet, både generelt i Norge, men også over Storskog, sa UDI-sjef Frode Forfang mandag. - Situasjonen for kort tid siden var at Syria var desidert størst. Siste uken var det vesentlig flere fra Afghanistan enn fra Syria.

Slik vil UDI møte flyktningstrømmen:

Les også

UDI-direktøren vil bygge brakkeby

Skremt av krig

Det kan virke som om Angela Merkels åpne dør for asylsøkere fra Syria ga afghanere inntrykk av at nå er det åpne grenser til Europa.

— Situasjonen i Afghanistan er blitt gradvis verre. Da nyhetene om åpne grenser i Tyskland ble kjent, var det som om det åpnet seg en mulighet, sier generalsekretær Liv Kjølseth i Afghanistankomiteen, som har mange bistandsprosjekter i landet.

Hun tegner et bilde av en befolkning som er traumatisert av 35 år med krig, og som opplever faren for en ny og mer intens krig som svært skremmende. Minoritetsgruppen hazaraene opplever igjen forfølgelse og kidnappinger.

— I april fikk de en rapport om at 40 unge gutter fra en hazara-landsby flyktet mot Europa. Nå har vi også fått rapport om at folk i hazara-områder i Kabul flykter. I et eksempel vi kjenner til besto en skoleklasse av 33 17 årige-gutter ved skolestart i mars. Nå er det 18 igjen.

Rekordmange til Sverige

I Sverige er økningen i antallet afghanske asylsøkere enda mer dramatisk. Mens det kom 9924 afghanske asylsøkere i årets første ni måneder, kom det 11.032 afghanere fra 1. til 30. oktober, viser tall fra Migrationsverket. Bare syrerne er så vidt flere, med 12.288 asylsøkere.

Det høye antallet asylsøkere som ankommer fra Afghanistan fikk denne uken Tysklands innenriksminister til å reagere.

– Afghanistan er på annenplass på listen over opprinnelsesland for asylsøkere, både i måneden vi er inne i og i året sett under ett. Det er uakseptabelt. Vi er enige med den afghanske regjeringen om at vi ikke vil ha de slik, sa Thomas De Maizière ifølge AFP.

Han slo fast at mange ikke kan regne med å få bli i Tyskland.

En talsmann for presidenten, Zafar Hashemi, har nylig også bekreftet at siden Afghanistan har undertegnet Genèvekonvensjonen, er landet forpliktet til å ta tilbake asylsøkere som har fått sine søknader om asyl avvist i andre land.

Hashemi sier at saken ble drøftet nylig av president Ashraf Ghani og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Tusenvis av flyktninger sover ute i kulden ved Europas grenser:

Les også

Østerrike stenger mot Slovenia – frosne flyktninger fortviler: - Vi er sulte, slitne og forkjølet. Ett pizzastykke koster nå 15 euro her

Det er de unge som kommer

61 prosent av afghanerne som har søkt om asyl i Norge i år oppgir å være under 18 år gamle og kommer uten foresatte. I Sverige er andelen enslige mindreårige afghanere på hele 64,5 prosent.

— Vi er klar over at mange unge afghanere har reist fra landet på grunn av usikkerheten. Særlig har opprørsvirksomhet i nord skremt mange, sier Abdul Jabar Ariyaee, rådgiver for den afghanske utdanningsministeren.

Utdanningsministerens rådgiver er enig med den tyske innenriksministeren i at det er uheldig for Afghanistan at mange unge drar.

— Selvfølgelig er jeg enig i at de unge bør bli i Afghanistan. Vi trenger mennesker som har lært noe, sier han.

Unge får lettere opphold

Tall fra både norske, svenske og tyske innvandringsmyndigheter viser at det er mye lettere for personer under 18 år å få opphold. Mens over halvparten av afghanske asylsøkere får avslag på asylsøknaden i Norge, så får i praksis alle under 18 år opphold.

Den afghanske utdanningsministerens rådgiver tror likevel ikke dette er noe afghanere utnytter bevisst.

— Unge er mer utsatt for tvangsrekruttering til væpnede grupper, sier Liv Kjølseth. - Unge ansees også får å være mer tilpasningsdyktige enn eldre. Det er en antagelse om at de lettere kan klare reisen, lære seg språk, og finne seg til rette i et nytt samfunn.Samtidig er det unge sønner som har fremtidig forsørgeransvar for stor-familien. I en tid der det er svært vanskelig å få seg jobb i Afghanistan er det mange som sendes til nabolandene for å jobbe. Stort press og arbeidsledighet i disse landene gjør at Europa blir mer aktuelt.

Twitter: @tor_arnea

Er du interessert i utenriksstoff: Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.

Aftenpostens utenriksredaksjon har sin egen podcast: Hør sendingen om hvorfor alle vil til Sverige:

Les også

  1. Mindre skattelette for folk flest. Strengere krav for å bli norsk statsborger. Mindre norskopplæring.

  2. Så mye vil det koste å ta imot barneflyktninger

  3. Norske kommuner må bosette 60.000 flyktninger på to år

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Migrantkrisen i Europa