Verden

Kampen om å fri Mosul fra IS har startet

IS er påført store tap, både av liv og materiell, heter det i en uttalelse fra Iraks hær. Koalisjonen av soldater fra Irak og kurdiske styrker får støtte gjennom luftangrep fra amerikanske kampfly.

Sivile som har flyktet fra kampene om landsbyene i utkanten av Mosul ankommer en flyktningleir utenfor Irbil i juli i år. Storoffensiven for å befri Mosul startet mandag morgen. Foto: TT / NTB Scanpix

  • Håkon Letvik
  • NTB

Irakske myndigheter offentliggjorde natt til mandag at de har startet storoffensiven mot den IS-kontrollerte byen Mosul.

I løpet av dagen har soldater og tanks gjort fremstøt mot byen fra fem forskjellige retninger, støttet av amerikanske og britiske militærrådgivere.

Gjennom kamper flere steder rundt byen er IS påført store tap, meldte en talsmann for Iraks hær. Noen detaljerte meldinger om hvor de allierte styrkene har rykket frem og hvordan kampene har foregått, har foreløpig ikke kommet.

Amerikanske militærfly har gjentatte ganger utført angrep mot IS-stillinger, melder BBC og CNN, som begge har reportere som følger styrkene som har gått til angrep.

IS melder at de har gjennomført åtte selvmordangrep mot de fremrykkende styrkene, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

Det har kommet meldinger om at IS har utplassert biler fylt med sprengstoff langs flere av veien inn i byen. En av disse bombefellene ble sprengt gjennom flyangrep noen timer etter at angrepene startet i morges.

Ifølge BBC startet kampene med artilleriangrep mot byen mandag morgen.

CNNs reporter befinner seg også i nærheten av kurdiske styrker i ørkenen i utkanten av Mosul. Ifølge ham har styrkene tatt tilbake ni omliggende landsbyer fra IS. En annen av CNNs reportere melder om luftangrep fra koalisjonen i områdene rundt byen. Også en av byens mest sentrale broer skal være ødelagt.

IS svarer på flyangrepene ved å sette fyr på olje som er fylt i kanaler gravd på nordøstsiden av byen, i et forsøk på å hindre flyene i å angripe stillingene deres.

Frykter humanitær katastrofe

– Jeg er svært bekymret for sikkerheten til opptil 1,5 millioner mennesker som bor i Mosul og kan bli rammet av de militære operasjonene for å gjenerobre byen fra IS, sier FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien. Han sier familier er i stor fare for å bli fanget i kryssild eller utsatt for snikskyttere.

– I verste fall kan så mange som en million mennesker bli tvunget til å flykte fra hjemmet sitt, uttaler O'Brien, og legger til at han er spesielt bekymret for utsatte grupper som barn og eldre.

Ifølge CNN har irakiske fly nylig sluppet flygeblader over Mosul med advarsler til folk om at offensiven snart vil begynne. Natt til mandag sa landets statsminister Haider al-Abadi i en TV-tale at kampen for å gjenerobre Mosul fra ekstremistgruppen IS var i gang.

Får støtte fra USA

Kunngjøringen ble sendt på sendt på riksdekkende fjernsyn mandag morgen lokal tid, like før ettiden natt til mandag norsk tid.

– Tiden for at vi vil seire har kommet og operasjonen om å fri Mosul har startet, sa statsminister Haidar al-Abadi.

– I dag erklærer jeg starten av de seirende operasjonene som vil fri folk fra vold og terrorisme utført av Daesh, fortsatte han.

Daesh er et annet navn på ekstremistgruppen IS.

Han har også kunngjort storoffensiven på Facebook:

Den paramilitære, Iran-støttede gruppen Hashed al-Shaabi (Folkelig mobilisering), som hovedsakelig består av sjiamuslimer, men også sunnier, kristne og andre etniske og religiøse minoriteter, deltar også i kampene om Mosul, ifølge CNN.

Gruppen sier i en uttalelse at de angriper IS-tunneler og skyttergraver sør for byen. IS skal ha gravd seg et stort nettverk av tunneller fra sentrum til utkanten av byen, store nok til å kjøre gjennom med motorsykkel.

  • Hvordan er det å bo i en IS-kontrollert by? - Vi er gått tilbake til steinalderen, sier Mohammad Ahmed om livet under IS

USAs forsvarsminister Ash Carter sier USA og andre i koalisjonen mot IS «står klare til å støtte de irakiske styrkene, geriljakrigere og folk i Irak i den vanskelige kampen fremover.»

De irakske styrkene får støtte fra den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS i Irak.

– Vi er stolte over å være med dere i denne historiske operasjonen, skriver Brett McGurk, som er en del av USAs spesialutsending, på Twitter.

Frykter de humanitære konsekvensene

Det har i lengre tid vært forventet at den irakske hæren vil starte kampen med å fri Mosul fra IS. De har hatt kontroll over byen siden juni i 2014.

Hvor mange som bor i byen er ikke sikkert, men FN antar at det bor 1,2 millioner der, og de har tidligere advart mot at de humanitære konsekvensene av en offensiv vil bli massive.

Ifølge Reuters kan frigjøringen av Mosul bli den største militæroperasjonen i Irak siden USA invaderte landet i 2003.

Kan ta måneder

Ifølge CNN er det ventet å frigjøringen av byen kan ta uker, om ikke måneder. Dersom styrkene lykkes med å ta byen tilbake fra IS, vil det ramme gruppens trafikk av våpen og krigere mellom Syria, Irak og Tyrkia.

Ifølge BBC har IS et sted mellom 4000 og 8000 krigere i Mosul. 25.000 soldater fra koalisjonen vil delta i kampene.

Koalisjonsstyrkene vil i de innledende fasene omringe byen for å hindre IS-styrkene i å flykte vestover inn i Syria. Senere vil irakske tropper i samarbeid med landets antiterrorstyrker, som også var med i frigjøringen av Falluja, storme sentrum av byen, skriver New York Times.

Før statsminister Haidar al-Abadi gikk på riksdekkende fjernsyn hadde det kommet flere meldinger om at det i løpet av søndagen har blitt sluppet flygeblader over Mosul med advarsler om at det ville bli iverksatt en offensiv mot byen, som er nest størst i Irak.

– Kjemp, og fortell barna at smellene er torden

Irakske myndigheter har i flygebladene og over radio oppfordret byens innbyggere til å holde seg i hjemmene sine for å unngå at de havner i kryssilden.

Flygebladene ga innbyggerne en lang rekke instruksjoner, blant annet om å tape et kryss over vinduene for å forhindre at de knuser, oppholde seg på bakkeplan, koble fra gassen, gjemme unna penger og smykker og fortelle barna at de høye smellene bare er torden.

Unge menn blir oppfordret til å gjøre opprør og kjempe mot IS når kampene begynner.

Før IS tok kontroll over byen var det nærmere 2,5 millioner som bodde der.

Les mer om

  1. Irak
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Mosul