Verden

Brende: - Iran er en nøkkel i kampen mot IS

TEHERAN (Aftenposten): Utenriksminister Børge Brende (H) sier innsats fra Iran kan bidra til at norske soldater kan komme tidligere hjem fra Irak.

Utenriksminister Brende møtte lederen for Center for Strategic Research, Ali Akbar Velayati, lørdag. Søndag venter Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.
  • Thomas Boe Hornburg
    Thomas Boe Hornburg
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

«Ondskapens akse».

Ikke siden den amerikanske presidenten George W. Bush i 2002 plasserte Iran i et tvilsomt selskap med Irak og Nord-Korea, har en norsk utenriksminister besøkt den persiske stormakten.

Derfor er det et stort haleheng av iranske medier som, sammen med Aftenposten og NRK, denne helgen følger Børge Brende fra møte til møte med Irans øverste ledere i Teheran.

Les også:

Les også

Børge Brende besøker Iran

Iran viktigere for Norge

For Iran er enda en europeisk utenriksminister på besøk i Teheran nok et bevis på at det lenge så isolerte landet, under den moderate presidenten Hassan Rouhani, det siste året er blitt inkludert mer og mer i det internasjonale samfunnet.

Thomas Boe Hornburg i Teheran

Det skyldes ikke minst at Iran nå står sentralt i to av de mest presserende konfliktene i Midtøsten: Krigen mot IS og atomprogrammet i Iran. Etter at det denne uken ble klart at Norge sender soldater til krigen mot IS i Irak, har Iran, også for Norge, blitt enda viktigere.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier til Aftenposten at «Iran sitter med nøkkelen til å finne løsninger både i Syria og Irak».

Mener tredelt Irak er løsningen

I forkant av møtene med presidenten og den reformvillige utenriksministeren Mohammad Javad Zarif søndag sier Brende at krigen mot IS kun kan få en varig løsning dersom de marginaliserte sunnimuslimene i Irak som nå støtter IS, får en bedre behandling av det Iran-støttende regime i Bagdad:

— Uten at sunniene reelt trekkes med i styret av Irak, vil selv moderate sunnimuslimer fortsette å støtte IS.

Brende mener et tredelt Irak, med selvstyrte regioner for kurderne i nord, sjiaene i sør og øst og sunniene i vest-Irak, er eneste varige løsningen i Irak.

— Det vil ikke skje uten at Iran er med på laget, sier Brende som svarer ja på spørsmål om Iran dermed kan bidra til at norske styrker i Irak kan vende tilbake tidligere.

Les også:

Les også

Brende utsetter jakt på ny toppmann i Brussel

Irans atomprogram avgjøres

Det norske utenriksministerbesøket kommer også kun drøye tre uker før fristen løper ut for forhandlingene om Irans atomprogram. Med USA som hovedmotpart har Iran siden 24. november i fjor, forhandlet om en mer varig avtale.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) møter Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (bildet) søndag.

Den skal redusere mulighetene for at Iran utvikler kjernefysiske våpen. I bytte får Iran lempet på de omfattende sanksjonene Iran har lidd under siden 2008 og som bremser veksten i iransk økonomi. Også Norge har innført sanksjoner som gjør at norsk olje— og gassindustri nå har minimal tilstedeværelse i Iran.- For Iran er det derfor mye som står på spill, sier Brende.

Tar opp menneskerettigheter

Utenriksministeren vil ikke love norsk næringsliv en snarlig retur til Iran. Uten en atomavtale vil sanksjonene mot Iran, også fra EUs og norsk side, etter all sannsynlighet fortsette.

Men Brende antyder at samtaler de siste ukene med blant annet USA og EUs utenriksministere gir grunn til å tro at en historisk atomavtale er innenfor rekkevidde.

Menneskerettighetssituasjonen i Iran vil også være tema i utenriksministerens møter med den iranske presidenten og utenriksministeren søndag. Det samme vil Irans rolle i Syria, hvor Iran er Assad-regimets sterkeste støttespiller.

Les mer:

Les også

Norge sender soldater til Irak og Afghanistan

Les mer:

Les også

  1. SV krever åpen debatt om soldater til Irak