Nordmenn kjemper mot hverandre i slaget om Kobani

Nordmenn kjemper på begge sider i slaget om den kurdiske byen Kobani i Syria. Det er unikt i historisk sammenheng, mener ekspert på krigshistorie.

Kampene om Kobani har pågått i over to måneder. Islamistiske ekstremister fra den islamske staten (IS) kjemper mot kurdisk YPG-milits for å overta byen. Nordmenn har vervet seg til hver sin side i konflikten.

Kampene om Kobani, som kalles Ayn al-Arab på arabisk, har snart vart i 70 dager. Slaget er av enkelte blitt kalt «kurdernes Stalingrad» og startet i sommer da den islamistiske ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) angrep byen.

Kurdernes desperate situasjon innledningsvis i konflikten fikk mange kurdere til å verve seg til YPG-militsen som forsvarer byen. Også mange norskkurdere sluttet seg til YPG, som blir regnet som de syriske kurdernes væpnede styrker. Mandag ble en av dem, 28 år gamle Erol Can, drept i kampene om byen som ligger helt opp til den tyrkiske grensen nordøst i Syria.

Fra før har minst 60 nordmenn reist til Syria for å slutte seg til IS. Flere av dem skal delta i kampene om Kobani, og tirsdag kom meldingen om at en norsk IS-kriger ble drept i byen i oktober.

— Unikt i historisk sammenheng

At nordmenn kjemper på hver sin side i et slag i utlandet, er unikt i norsk krigshistorie, forteller oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets høgskole til Aftenposten.

— På 16- og 1700-tallet var det flere nordmenn som dro ut som leiesoldater, for eksempel i 30-årskrigen (1618-48). Men det er vanskelig å vite om disse kjempet mot hverandre, sier Ydstebø.

Oberstløytnanten trekker også frem den amerikanske borgerkrigen (1861-65) som en krig der det kjempet nordmenn på begge sider.

— De fleste vervet seg til nordstatshæren, men det fantes også nordmenn som kjempet for sørstatene. Likevel var dette en langtrukken konflikt både tidsmessig og territorielt, så det er lite trolig at de sto rett overfor hverandre slik som man nå ser i Kobani. Derfor er dette unikt i historisk sammenheng, sier Ydstebø.

- 10-20 norskkurdere har reist

Mandag ble den første norskkurderen drept i kampen mot IS. 28 år gamle Erol Can mistet livet i Kobani og ble senere gravlagt i Tyrkia. Can vervet seg til YPG-militsen så tidlig som august.

Erol Can.

Styremedlem Andam Aso Aziz i organisasjonen Ungkurd regner med at mellom 10 og 20 kurdere har reist fra Norge for å kjempe mot IS i Irak og Syria.— Folk reiser individuelt. Mange sitter med følelsen av at de ikke får gjort noe fra Norge, og derfor drar de for å kjempe, sier Aziz.

Han sier at de som ankommer Irak og Syria, vanligvis får to-tre ukers militær trening før de settes inn i kampene.

— Kurdiske styrker har sagt at de ikke trenger flere frivillige soldater. Men de som kommer, blir likevel tatt godt vare på, påpeker Aziz.

12 drept i kamp for IS

Så langt har minst 12 personer med tilknytning til Norge blitt meldt drept i kamphandlingene i Syria og Irak. Alle disse har vervet seg til tjeneste for IS. Ingen av dødsfallene er offisielt bekreftet av norske myndigheter.

Den første som ble meldt drept, var i desember 2012,mens to ble meldt drept senest tirsdag denne uken.

Talsperson Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah bekrefter at den ene personen var tilknyttet gruppen.

— Han hadde et stort ønske om å kjempe for Islam og beskytte muslimer. Han ofret alt i Allahs Vei, sier Hussain i en pressemelding.

Personer med tilknytning til Norge som er meldt drept i Syria:

  • Egzon Avdyli (25) - født i tidligere Jugoslavia. Var lenge en sentral person i Profetens Ummah. Fungerte som talsmann mens Ubaydullah Hussain satt i varetekt. Skal ha oppholdt seg i Syria i tre måneder før han ble drept.
  • Mann (24) - kom som enslig mindreårig asylsøker i 2003. Bodd i Bærum i fem år.
  • Mann (32) - født i Algerie.
  • Mann (23) - født i Algerie. Fra Østfold.
  • Mann (27) - født i Kosovo. Bodd i Bærum og i Sverige.
  • Mann (32) - fra Drammen-området.
  • Mann (31) - født i Tunisia -
  • Mann (24) - fra Østfold.
  • Mann (23) - fra Oslo
  • Mann - fra Tunisia - bodde i Sverige
  • Mann - svenske som dro fra Norge.
  • Mann - algerier som var gift med norsk kvinne.
    Fra Sverige er det rapportert om minst 27 dødsfall blant svensker i Syria.

- Styrkeforholdet i Kobani endret

Da kurdere fra flere europeiske land strømmet til Kobani på sensommeren, kjempet YPG-styrkene der med ryggen mot veggen. IS-krigerne var i ferd med å erobre byen, men godt hjulpet av militære forsyninger og vestlig-arabiske luftangrep, klarte kurderne å klamre seg fast.

I disse dager begynner styrkeforholdet å endre seg, ifølge Al-Monitor. Nettstedet som spesialiserer seg på Midtøsten, skriver at observatører melder om at IS-styrkene har fått problemer etter at de måtte trekke seg tilbake fra et strategisk viktig høydedrag øst i byen.

Da IS slo retrett, benyttet YPG-militsen muligheten til å ta kontroll over veien ekstremistene bruker som hovedforsyningslinje til Raqqa - byen nordøst i Syria som fungerer som IS' hovedstad.

Den kurdiske hovedstaden Erbil ble rammet av en selvmordssbombe onsdag.

Onsdag ble hovedstaden i Iraksk Kurdistan, Erbil, rammet av en selvmordsbomber i bil som drepte fire mennesker, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det er rundt et år siden Erbil ble rammet av et lignende angrep.Bakgrunn:

Les også

Dette er IS

Les også: