Verden

Monster-tårn skaper strid i Paris

Det planlagte 180 meter høye Tour Triangle vil bli den første skyskraperen som bygges i Paris på nesten 40 år.

150727155328-triangle-tower-2-exlarge-169-kpknZ035dS.jpg
  • Robert Gjerde
    Journalist

Mens Londons skyline har nærmet seg stjernene, har Paris gått motsatt vei. Etter at den upopulære Tour Montparnasse ble reist i 1973, har det vært forbudt å bygge "skyhøyt" i den franske hovedstaden. Nye bygninger har ikke fått overstige 36 meter, skriver CNN.

Men nå er restriksjonene hevet. 30. juni sa byrådet i Paris, med knapp margin, ja til planene om det store glassprosjektet — 87 mot 74 stemmer - som skal stå ferdig i 2017. I november i fjor ble planene avvist - med nesten like knapp margin.

«Lavtliggende» Paris

The Tour Triangle, tegnet av det sveitsiske arkitektfirmaet Herzog & de Meuron, har satt sinnene i kok i den franske hovedstaden som har vært preget av relativt lave bygninger.

Motstanderne håper det politiske flertallet igjen skal snu.

Den 42 etasjer store bygningen, som er estimert til å koste 550 millioner dollar, vil huse et 4-stjerners hotell med 120 rom, en restaurant, en sky-bar og 70.000 kvadratmeter med kontorer.

Venstresiden positiv

Sosialistpartiets borgermester i Paris, Anne Hidalgo, har støttet prosjektet, og lagt vekt på de økonomiske mulighetene prosjektet gir. Bygningen vil, følge Le Monde, gi flere tusen permanente arbeidsplasser.

Anne Hidalgo

Tour Triangle, eller Triangeltårnet, vil ha samme høyde som Gherkin i London.

Paris har tradisjonelt latt sine bygninger være lave og klassiske. Det har ikke blitt bygget en skyskraper siden 70-tallet da det 231 meter høye Tour Montparnasse ble reist, til manges forargelse.

Bare i bydelen La Défense, utenfor hovedstadens historiske sentrum, har det vært tilltatt å føre opp høyhus mot mot, og over, 200 meter.

— Økonomisk katastrofe

— Å si nei til dette prosjektet vil være en økonomisk katastrofe for Paris, sier viseborgermester Jean Louis Missika til Le Monde.

— Tårnet kan fungere som et signal til utenlandske investorer og internasjonale arkitekter, sier han.

- Tar hensyn til omgivelsene

Arkitektfirmaet Herzog & de Meuron argumenterer for at det høye glasstårnet vil gli fint inn i omgivelsene.

Arkitektene er de samme som tegnet Fugleredet - The Bird's Nest - i Beijing og Allianz Arena i München.

"Fugleredet" i Beijing

— Den triangulære formen vil også redusere skyggen som bygningen vil kaste på nabobygningene, skriver arkitektene i en uttalelse.

Pariserne imot

Tilhengeren av tårnet har problemer med å overbevise skeptiske parisere.

En fersk meningsmåling viser at 62 prosent av dem er prinsipielle motstandere av skyskrapere. Triangeltårnet har skjerpet frontene, skriver CNN.

— Pariserne sier nei til tårnet fordi det ikke gir svar på de utfordringene de står overfor, som mangel på boliger - ikke kontorplass - og kollektivutfordringer, sier en talsperson for motstanderne.

Kjøper ikke påstandene

Motstanderne er også skeptiske til påstandene om at bygningen vil skape flere tusen permanente arbeidsplasser. De er kritiske til bygningens "økologiske betydning" og argumenter for at den spesielle formen på bygningen vil gi høyere energiforbruk og at prosjektet dessuten ikke passer inn i omgivelsene.

— Prosjektet mangler respekt for dagens Paris og byens skyline, ser en talsperson.

— Vi er overbevist om at dagens arkitektur kan uttrykke seg i harmoni med eksisterende uttrykk. Det er ikke tilfelle met et slikt tårn med en høye på 180 meter og en bredde på 150 meter.

Domstolene

Arbeidene skal etter planen starte neste år, men det er ventet at motstanderne vil gå bruke domstolene for å få stanset prosjektet.

Men 180 meters høyde til tross - det er langt igjen til Eiffeltårnet som rager 300 meter over havet.

Les også

  1. Første Snøhetta-bygg i Danmark

  2. Vil ikke ha «skyskrapere» i regjeringskvartalet

  3. Debatten om nytt regjeringskvartal: - Husk at høyhus betyr høyrisiko