Spanias statsminister gir Catalonia fem dagers frist

Spanias statsminister Mariano Rajoy gir Catalonias ledere fem dagers frist til å klargjøre om regionen har erklært seg uavhengig eller ikke.

Statsminister Mariano Rajoy talte om konflikten med Catalonia i den spanske nasjonalforsamlingen onsdag. Foto: AP/NTB scanpix
  • NTB

Det opplyser en kilde i den spanske regjeringen til flere medier.

Rajoy har gjort det klart at selvstyret i Catalonia kan bli opphevet i tråd med grunnloven hvis regionen erklærer at den løsriver seg fra Spania.

Hvis Catalonias president Carles Puigdemont innen mandag bekrefter at han faktisk har erklært uavhengighet, får han enda et par dager til å tenke seg om. Hvis han ikke ombestemmer seg innen 19. oktober, vil regionens selvstyre bli opphevet, ifølge regjeringskilden.

Tirsdag holdt Puigdemont en tale hvor han først erklærte at han akter å erklære uavhengighet – før han ba Catalonias regionalforsamling utsette den formelle erklæringen for å muliggjøre dialog med regjeringen i Madrid.

Les også

Ingen erklæring om uavhengighet i Catalonia

Avviser megling

Spanias statsminister går i en tale hardt ut mot katalanske ledere og avviser deres ønske om en megling i konflikten.

Ifølge statsministeren er megling unødvendig. I stedet vil han ha respekt for spansk lov.

– Det er ikke mulig med noen megling mellom en demokratisk lov og ulydighet og ulovlighet, sa Mariano Rajoy i en tale i nasjonalforsamlingen onsdag.

Han anklaget også katalanske lederne for å ha brutt loven, hisset folk opp til demonstrasjoner og for å ha avholdt en folkeavstemning og skapt et bilde av Catalonia som ingen bør være stolte av.

I talen sa han at folkeavstemningen 1. oktober kun var del av en strategi som «en gjeng aktivister» har brukt for å oppnå en uavhengighet som kun noen få mennesker ønsker, og som ingen vil tjene noe på.

Talen ble holdt dagen etter at katalanske politikere, deriblant regionpresidenten, signerte det som blir omtalt som en symbolsk uavhengighetserklæring.