Verden

Trump refset den politiske eliten i innsettelsestalen

WASHINGTON (Aftenposten): - I dag tar vi makten fra Washington og gir dem tilbake til dere – det amerikanske folk, sa Donald J. Trump da han ble innsatt som USAs 45. president.

Donald Trump ble fredag tatt i ed som USAs 45. president.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Aftenpostens USA-korrespondent, Kristoffer Rønneberg er på plass i Washington D.C.

Med den samme eden som samtlige 44 presidenter før ham har brukt, ble Donald Trump fredag innsatt som president i Amerikas forente stater.

Det var lite som var tradisjonsrikt med talen hans. Trump gikk rett ut med en kraftig kritikk av politikereliten som har styrt landet frem til nå.

– Denne dagen vil bli kjent som dagen der det amerikanske folk igjen tok kontroll over landet. Dette er deres øybelikk, det tilhører dere, sa han i talen til folkehavet som hadde samlet seg utenfor Kongressen i Washington, DC for å overvære det historiske øyeblikket.

Han la til:

– De glemte menn og kvinner i dette landet vil ikke lenger være glemt.

Trump lovet også, som han gjorde flere ganger i valgkampen, at han skulle skape nye arbeidsplasser i USA fremfor å sende dem til utlandet.

Fra dette øyeblikket vil det bare være Amerika først. Amerika først. Hver eneste avgjørelse vil bli tatt for å gavne amerikanske arbeidere og familier, sa han.

  • Her kan du lese hele talen: President Trump innsettelsestale i sin helhet (på engelsk)

– Demonstrantene er uamerikanske

Hovedstaden var i går preget av sterke følelser fra både tilhengere og motstandere av den nye presidenten.

Folk som hadde kommet fra hele USA for å hylle Trump ble møtt med rasende tilrop og utstrakte langfingre da de stilte seg i kø for å komme inn på den lange gressplenen som strekker seg fra Kongressen til Washington-monumentet.

Trump-effekter var det mange av i Washington, DC på innsettelsesdagen.

Gatene var fulle av røde «Make America Great Again»-capser og folk med plakater som anklaget Trump for å være en kvinnehatende, Putin-vennlig mafiaboss. Kontrastene var store.

Militære kjøretøy stengte gatene rundt et stort område i sentrum av hovedstaden. Ropene fra demonstrantene – ofte variasjoner av «No Trump, no KKK, no fascist USA» – ljomet mellom de historiske bygningene.

En syklist tråkket seg nedover gaten akkompagnert av Pink Floyd-sangen «Comfortably Numb» på en høyttaler han hadde festet til ryggsekken sin.

Samtidig klappet Trump-tilhengere hverandre på ryggen mens de smilte og ropte «USA! USA!». For dem var dette et stolt øyeblikk – mange vi møtte beskrev det som «uvirkelig.»

– Demonstrantene er uamerikanske, det er det de er! snøfter Eric Wagoner, som har tatt turen inn fra Baton Rouge i Louisiana sammen med sønnen sin.

Eric Wagoner (37) kom fra Louisiana for å hylle Trump på fredag.

Han prøver å ignorere demonstrantene, men klarer ikke å skjule en sterk irritasjon.

– I åtte år aksepterte vi at Barack Obama var president. Vi gikk ikke rundt og drev med barnslige protester, sier han.

Wagoner sier at han aldri har vært en sterk tilhenger av noen av de to store partiene, og at det er derfor han setter så stor pris på Donald Trump.

– Han går sine egne veier. Det er det vi trenger nå – en som kan tenke nytt. Endelig er det noen som sier at det er greit å være patriotisk. I så mange år har det vært vanskelig å kritisere presidenten uten å bli anklaget for å være rasist, sier han.

Kjørte fra Montana

Han var ikke den eneste som hadde kommet langveisfra.

– Vi kjørte hele veien fra Wibeaux, Montana for å komme hit! Det tok to dager, vi måtte overnatte i Wisconsin på veien, sier Sue Ann Allen (35) med et stort smil.

Både hun og ektemannen Thomas (42) ble såpass overlykkelige av at Donald Trump ble valgt til president at de bestemte seg for å være til stede da han ble sverget inn som USAs 45. president.

– Dette er en mann som har jobbet seg opp og skapt noe for seg selv. Det er noe å feire, sier hun.

Thomas (42) og Sue Ann Allen (35) har kjørt helt fra Wibeaux, Montana for å hedre Donald Trump idet han blir USAs 45. president.

Ektemannen, som har tatt på seg en Trump-lue under en hatt som er prydet med patroner, sier at han håper at landet nå kan komme på riktig kjøl.

– Jeg liker at han vil bli kvitt Obamacare. Og så synes jeg han har helt rett i at vi må gjøre noe med immigrasjonsproblemene. Vi skal ikke kaste ut alle, bare de som bryter loven, sier Thomas Allen, som jobber som brannmann og DJ i hjembyen.

Langt færre mennesker enn da Obama ble innsatt

Flere av Trump-tilhengerene vi har møtt de siste dagene sier at de også har satt av tid til å utforske Washington, DCs berømte museer – dette er første gang i byen for mange av dem.

– Jeg har vært her før, men ikke for å se en innsettelsesseremoni. Jeg studerer statsvitenskap og stemte på Trump, så det føltes riktig å komme hit, sier Chelsea Sinclair (21), som kjørte fra Rochester i delstaten New York for å feire den nye presidenten.

Chelsea Sinclair er i hovedstaden sammen med foreldrene for å se Donald Trump bli tatt i ed som USAs 45. president.

Med en temperatur på rundt åtte grader er det langt varmere i været enn den bunnfrosne dagen for åtte år siden da Barack Obama ble innsatt som president. Men folkemengdene var likevel langt større den gang.

På konserten kvelden før Obamas innsettelse dukket det opp rundt 400.000 mennesker. Konserten til ære for Trump torsdag kveld trakk bare rundt 10.000.

På selve innsettelsen i 2009 satte Obama ny rekord da rundt 1,8 millioner mennesker samlet seg på gressletten kalt «The Mall» foran Kongressen for å se ham avlegge presidenteden. Trumps seremoni var på forhånd kun forventet å trekke halvparten av dette.

Samles i hovedstaden for å protestere

Mange av dem som har samlet seg i hovedstaden de siste dagene, er her heller ikke for å hylle den nye presidenten – de er her for å protestere mot ham.

Elise Stengle bestemte seg dagen etter valget for å reise fra San Francisco til Washington for å delta i protestene mot Donald Trump.

Elise Stengle (45) kom helt fra San Francisco for å demonstrere.

– Vi kan ikke sitte stille og se på. Dette er en president som er imot alt som er godt i dette landet. Og forandring skjer kun dersom folket reiser seg opp. Vi er klare til kamp, sier hun.

Også Jillian Nelson (24) reiste langt for å protestere. Hun kjørte med en venninnegjeng fra Duluth i Minnesota for å delta i lørdagens store demonstrasjonstog mot Trump.

Jillian Nelson (24) har kjørt fra Minnesota for å protestere mot Donald Trumps innsettelse som president. - Vi er nødt til å si fra at vi ikke aksepterer oppførselen hans, sier hun.

– Så fort sjokket hadde lagt seg etter valget, snakket vi sammen og fant ut at vi måtte gjøre noe. Og da fant vi ut at vi måtte delta i demonstrasjonen på lørdag, sier Nelson, som vi treffer idet hun betrakter noen T-skjorter til ære for Hillary Clinton i en av de mange butikkene i Washington, DC som selger valgeffekter.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Barack Obama
  3. USA
  4. Obamacare