Verden

Russisk amabassadør truer Danmark med atomangrep

Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard kaller den russiske ambassadørens uttalelser for uakseptable.

Den russiske ambassadøren i Danmark, Mikhail Vanin, sier danske skip kan bli mål for russiske atommissiler dersom de slutter seg til NATOs missilforsvar.

  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist

Putins mann i Danmark, Mikhail Vanin, har skapt bekymring og uro med sitt leserinnlegg i den danske avisen Jyllands-Posten.

— Jeg tror ikke danskene helt forstår konsekvensene av hva som skjer dersom de slutter seg til NATOs missilforsvar. Dersom det skjer, vil danske krigsskip bli mål for russiske atommissiler, sier Vanin i et intervju med avisen.

Russland har truet før

NATOs rakettskjold har som mål å dekke samtlige NATO-land og forsvare store deler av Europa mot missilangrep. Russland har siden etableringen i 2012 protestert kraftig og truet med å sikte inn sine taktiske atomvåpen mot instillasjoner tilknyttet skjoldet.

Denne gangen retter amabassadøren trusselen direkte mot Danmark, som i fjor høst besluttet å bidra i missilforsvaret med tre fregatter.

Russlands ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin.

— Danmark vil bli en del av trusselen mot Russland. Det vil bli mindre fredlig, og forholdet til Russland vil ta skade av det, skriver Vanin og fortsetter:- Det er naturligvis dere beslutning. Jeg vil bare minne dere om at dere vil miste både penger og sikkerhet. Russland har missiler som garantert kan trenge gjennom det fremtidige globale missilforsvarssystemet.

Danske politikere reagerer

Danmarks utenriksminister, Martin Lidegaard, reagerer kraftig på innlegget og sitatene.

— Hvis han har uttalt seg på den måten er det selvfølgelig uakseptabelt. Russland vet utmerket godt at NATOs missilforsvar er defensivt og ikke rettet mot dem. Vi er uenige med Russland om mange viktige ting, men det er viktig at tonen mellom oss ikke eskalerer, sier han til

Tidligere utenriksminister i Danmark, Holger K. Nielsen, sier til avisen at det er «en vanvittig uttalelse at Danmark skulle være mål for russiske missiler». Forsvarspolitisk talsmann i Venstre, Troels Lund Poulsen, er bekymret for danskenes forhold til Russland.

— Dette innlegget gjør det enda mer aktuelt å se på hvordan truslene faktisk er mot Danmark.

NATOs missilforsvar over Europa skal etter planen være fullt operativt i 2018. Norges millitære Etterretningstjeneste påpekte i sin åpne trusselvurdering for to år siden at etableringen av det europeiske rakettskjoldet kan bidra til økt trussel også mot Norge.

Ekspert: - Instruks fra Mosvka

Flemming Splidsboel, lektor i russisk politikk ved Universitetet i København, sier til Jyllands-Posten at atomtrusselen sannsynligvis er instruert fra høyeste hold i Moskva.

— Dette er ikke noe ambassadøren selv har funnet på, sier Sllidsboel.

— Vladimir Putin har et politisk system som i høy grad hviler på forestillingne om en ytre fiende. Den ytre fienden er Vesten generelt, men helt spesifikt NATO. Det kan man opprettholde på denne måten, sier han til avisen.

Les også

  1. NATO har 3,4 millioner soldater - Russland 845.000