Russland demonstrerer sin atomstyrke. Bare 10 mil fra Norge.

Onsdag ettermiddag melder russiske medier at det er avfyrt både ballistiske interkontinentale missiler og kryssermissiler. Ifølge Kremls nettsider ledes øvelsen av president Vladimir Putin.

  • Kjell Persen / Faktisk Verifiserbar, Jan Gunnar Furuly / Faktisk Verifiserbar og Henrik Brattli Vold / Faktisk Verifiserbar.

Tirsdag meldte Nordflåten at den atomdrevne missilkrysseren «Peter den store» var på vei ut i Barentshavet for å drive kamptrening.

Dette kan ha sammenheng med at Russland har varslet skyteøvelser i Barentshavet, og at en øvelse med Russlands strategiske kjernefysiske styrker er i gang.

– Hvis det skulle skje store bevegelser her, er det grunn til å følge med, sier norsk ekspert.

Et satellittbilde tatt 7. oktober viser syv strategiske bombefly av typen Tu-160 (markert i rødt) og fire Tu-95-fly (markert i gult) på Olenja-flybasen på Kolahalvøya.

Faktisk Verifiserbar har analysert detaljene i ferske satellittbilder fra vestsiden av Murmanskfjorden, der Russland har sin viktigste ubåtbase. Bildene viser flere ballistiske missilubåter bare 10 mil fra Norge.

Aktive skytefelt

Sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier at det for tiden er mange aktive skytefelt i og over Barentshavet og Karahavet. De fleste av dem er aktive frem til 29. oktober.

De russiske skytevarslene er sendt ut som «Notice to Airmen», og er merket med røde felt. (NOTAM).

– Dette tyder på det pågår øvingsvirksomhet som vil kunne innebære skarpskyting fra land, fra sjøen eller fra luften. Eventuelt en kombinasjon, sier Åtland til Faktisk Verifiserbar.

Han legger til at den nylige utstasjoneringen av strategiske bombefly fra Saratov til Olenja-flybasen på Kola, kan være relatert til dette.

– Det er i utgangspunktet ikke noe oppsiktsvekkende ved slik øvingsvirksomhet, sier Åtland.

Sender signaler

Det er ikke uvanlig at det foregår testing og øving med ulike våpen i Barentshavet. Det inkluderer blant annet sjømåls- og luftvernmissiler avfyrt fra overflatefartøyer, og ballistiske missiler avfyrt fra strategiske ubåter. Det forteller FFI-forskeren.

– Men gitt det generelt spente forholdet mellom Russland og Nato og den pågående krigen i Ukraina, er det nærliggende å betrakte Russlands styrkemarkeringer som en form for «signalering», sier han.

– Russland ønsker åpenbart å demonstrere sine konvensjonelle og kjernefysiske kapasiteter i nord, som spiller en viktig rolle i landets avskrekkingsstrategi, sier Kristian Åtland.

Bare dager før angrepet på Ukraina i februar, ledet Russlands president Vladimir Putin en øvelse i nordområdene som ekspertene mente var et tydelig signal og en advarsel til Nato og Vesten.

Russlands president Vladimir Putin inviterte Aleksandr Lukasjenko, presidenten i Belarus, til å følge atomøvelsen Grom 19. februar i år.

Under øvelsen Grom (Torden) avfyrte russiske krigsskip og ubåter kryssermissiler og bæreraketter for atomvåpen. Også bombefly ble brukt under øvelsen.

Grom er den årlige store øvelsen for Russlands strategiske kjernefysiske styrker. Den avholdes holdes til vanlig i slutten av oktober.

En såkalt «kjernefysisk triade» regnes som det beste avskrekkingsmiddelet mot et overraskende angrep. Det består av flybaserte kryssermissiler, ubåtbaserte missiler og landbaserte missiler.

Det store kartet viser Barentshavet, der hypersoniske Kinzhal-missiler ble avfyrt fra MiG-31-fly under øvelsen i februar.

Russlands viktigste ubåtbase

På vestsiden av Murmanskfjorden, rundt ti mil unna Norges grense, ligger Russlands viktigste ubåtbase.

– Hvis det skulle skje store bevegelser her, er det grunn til å følge med. Når Russland øver sin atomtriade, er det Delta IV-ubåter eller ubåter i Borej-klassen fra denne basen som er med, sier redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer.

Et satellittbilde tatt av Planet Labs 7. mars i år viser to ubåter i Borej-klassen og fem ubåter i Delta IV-klassen, samt to mindre Akula-ubåter, i en islagt hjemmehavn.

Faktisk Verifiserbar har bedt norske eksperter vurdere satellittbildet.

Et satellittbilde tatt 7. mars av ubåtbasen i Gadzhijevo på Kolahalvøya. Akula-ubåtene er merket med blå firkanter, Delta IV med gule og Borej med rød.

Kjernefysisk avskrekking

At syv ballistiske missilubåter til kai samtidig, viser at Russland vil ha lav spenning med sine strategiske atomstyrker få uker etter invasjonen av Ukraina. Det sier Thomas Nilsen.

– Normalt er i alle fall to av de ballistiske missilubåtene på patrulje øst i Barentshavet eller under isen nord for Novaja Semlja, sier Nilsen.

De 170 meter lange Borej-ubåtene er hjørnesteiner i Russlands kjernefysiske avskrekkingsstrategi. På 20 minutter kan strategiske missiler avfyrt fra disse ubåtene nå mål på den andre siden av den nordlige halvkule.

Nordflåten har to Borej-ubåter:

  • Jurij Dolgorukij (K-535) er den første i fjerde generasjons Borej-klasse som ble satt i tjeneste.
  • Knyaz Vladimir (K-549), eller Prins Vladimir på norsk, er en oppgradert versjon (Borej-A). Den er enda mer stillegående og «usynlig» enn de andre Borej-ubåtene.

Ubåten som ligger til venstre i den røde firkanten, er Knyaz Vladimir, mener forskerne Ina Holst-Pedersen Kvam og Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen.

Thomas Nilsen sier at alle Delta-IV-ubåtene er godt over 30 år gamle og modne for skroting. Disse vil bli faset ut i takt med at de nye Borej-A-ubåtene fases inn.

– Om få år vil Borej-A-ubåtene utgjøre kjernen i Russlands aller viktigste strategiske atomavskrekking overfor Vesten. Hver ubåt har 16 missiler som hver kan toppes med 6 atomstridshoder, noen kilder sier 10 på hvert missil, sier Nilsen.

– En slik ubåt kan altså føre 96 atomstridshoder. Missilene er av typen Bulava, et missil som Russland selv hevder kan trenge gjennom USAs missilforsvar, sier han.

Et satellittbilde tatt 7. oktober av ubåtbasen i Gadzhijevo.

Redaktøren sier at Grom-øvelsen har flere formål:

– Den tester at rakettene virker som de skal. Men øvelsen har selvsagt i seg selv en avskrekkende effekt ved at Vesten, USA, kan observere at de russiske atomrakettene virker.

Norges militære etterretning i områdene rundt Kolahalvøya spiller dermed en viktig rolle.

– Jeg tipper det blir litt overtidspizza ved de ulike etterretningsanleggene nord i Norge i tiden fremover, sier Nilsen.

– Har god oversikt

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) opplyser at de har god oversikt over russiske aktiviteter i nordområdene.

– Forsvaret har tett samarbeid med allierte i Nato og andre samarbeidspartnere for å sikre en god felles situasjonsforståelse, sier talsperson Jonny Karlsen ved FOH til Faktisk Verifiserbar.

– Gjennom daglige operasjoner med tilstedeværelse og monitorering på overflaten, i luften, på landjorden og under vann har Forsvaret god oversikt over all aktivitet i våre nærområder, understreker han.