Boris Johnson går av som parlamentariker: – Definisjonen på en skinnrettssak

Den forbudte pandemi-festingen får stadig nye konsekvenser for Storbritannias eksstatsminister.

Boris Johnson utenfor hjemmet sitt i London i mars. Fredag kom nyheten om at han trekker seg fra Parlamentet.

Først røk statsministerposten. Nå er Boris Johnson ute av Storbritannias parlament.

– Det er veldig trist å gå av som parlamentariker – for denne gang, sa Johnson i en uttalelse fredag. Uttalelsen er gjengitt av Reuters.

Han gjorde det klart at han trekker seg fra Parlamentet med umiddelbar virkning.

Men Johnson går ikke stille. I uttalelsen langer han ut mot komiteen som har gransket den såkalte partygate-skandalen, utløst av ulovlige koronafester i statsministerboligen.

BBC skriver at Johnson fredag mottok et utkast av granskningskomiteens rapport. Innholdet i den er foreløpig ikke offentliggjort.

I uttalelsen hevder Johnson også at han har fått et brev fra komiteen:

– Jeg blir nå tvunget ut av Parlamentet av en liten håndfull personer, helt uten bevis for påstandene sine og uten støtte fra medlemmene av Det konservative parti, for ikke å nevne velgerne, hevder Johnson.

Han kommer så med flere anklager mot komiteen. Og han går langt i å hevde at et helt annet motiv enn å granske festingen ligger bak deres konklusjon.

Ulovlig festing

– Jeg har fått ett brev fra komiteen som gjør det klart, til min overraskelse, at de er fast bestemte på å bruke prosessen mot meg til å fordrive meg fra Parlamentet, understreker Johnson.

– Formålet deres har fra starten av vært å finne meg skyldig, uavhengig av fakta. Dette er selve definisjonen på en skinnrettssak.

Partygate er skandalen utløst av de ulovlige festene som Boris Johnson og Det konservative parti holdt i statsministerboligen i Downing Street i 2020 og 2021.

Det var midt under koronapandemien da landet var nedstengt. Festene var i strid med de strenge smittevernreglene.

– Målet var aldri å finne sannheten

Selv om rapporten ikke er offentliggjort, la granskningskomiteen i mars frem sine konklusjoner. Da hadde de undersøkt saken i ti måneder. De konkluderte blant annet:

  • At de hadde fått bevis som tydet på at Underhuset kan ha blitt villedet.
  • At Johnson burde ha forstått at koronareglene ble brutt.

Johnson har innrømmet å ha ført Parlamentet bak lyset i saken. Men han har flere ganger sagt at han ikke gjorde det med vilje og at samlingene var nødvendige og i embets medfør.

Boris Johnson nektet for at denne festen 13. november 2020 fant sted. Så kom bildene som skal vise det motsatte. Bildet ble trukket frem som bevis for regelbrudd under høringen i mars.

– Med hånden på hjertet, jeg løy ikke, sa Johnson under høringen.

I uttalelsen fredag gjentok han denne påstanden.

– I sine hjerter tror jeg komiteen vet dette. Men fra starten av har de med vilje valgt å ignorere sannheten fordi målet deres aldri var å finne sannheten.

– Absurd og urettferdig

I uttalelsen sin hevder Johnson at rapporten er full av feil og unøyaktigheter.

– Den oser av forutinntatthet. Men i deres absurde og urettferdige prosess har jeg ingen formel mulighet til å utfordre noe som helst av det de sier, sier eksstatsministeren.

Han hevder seg utsatt for en «heksejakt» av personer i sitt eget parti. Målet?

– Å ta hevn for brexit og til syvende og sist omgjøre resultatet av folkeavstemningen i 2016, skriver Johnson.

– Å fjerne meg er det første nødvendige steget. Jeg tror det har vært et samlet forsøk på å gjennomføre det.

Han retter deretter en anklagende finger mot politikerne Sue Gray og Daniel Stilitz.

Stikk til Sunak

Partygate-skandalen førte til at Johnson gikk av som statsminister i september i fjor. Han ble etterfulgt av Liz Truss, som kun hadde posten i 50 dager.

Rishi Sunak tok så over som statsminister. Også Sunak får passet påskrevet i Johnsons uttalelse:

– Da jeg gikk av i fjor hang regjeringen bare noen få prosentpoeng etter på meningsmålingene. Det gapet har nå vokst enormt, sa Johnson.

Boris Johnson var statsminister fra juli 2019. Han har vært medlem av Parlamentet siden 2001. Når han nå går av, utløser det suppleringsvalg for Uxbridge og South Ruislip vest for London.