Verden

Nederland i sorg etter at kjent filmskaper ble skutt ned på åpen gate i går

To år etter at politikeren Pim Fortuyn ble drept, opplever Nederland det som ser ut til å være nok et politisk drap.

  • Forf>
  • <forf>halvor Tjønn <
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

På åpen gate.Nederland er i sjokk etter at filmskaperen Theo van Gogh ble skutt ned og drept på åpen gate i Amsterdam i går. Avisene satte umiddelbart drapet i sammenheng med van Goghs engasjement for det han oppfattet som kvinneundertrykkelse i den muslimske befolkningsgruppen i Nederland, som teller cirka en million mennesker. Politiet i Amsterdam opplyser at mannen som er mistenkt for å ha drept van Gogh, var en mann med dobbelt marokkansk og nederlandsk statsborgerskap.I 2002 ble politikeren Pim Fortuyn skutt ned og drept av en dyrevernaktivist. Fortuyn hadde i løpet av kort tid skapt et politisk parti som markerte seg som sterkt kritisk til den muslimske befolkningsgruppen i landet.Theo van Gogh, som er en slektning av den berømte maleren med samme etternavn, var faktisk i gang med en film om Fortuyn da han ble drept. I lengre tid hadde han mottatt trusler fra det som etter alt å dømme er fundamentalistiske muslimer etter at han laget filmen "Underordning".Filmen ble til i samarbeid med den kontroversielle somalisk-fødte politikeren Ayaan Hirsi Ali, som er medlem av det nederlandske parlamentet.

Gjorde opprør

Gjennom flere år har Ayaan Hirsi Ali markert seg som en kvinne som gjorde opprør mot de normer både islam og de bånd det tradisjonelle somaliske samfunn legger på kvinner. Hun har også rettet skarp kritikk mot innvandrermiljøene for det som etter hennes mening er manglende vilje til å tilpasse seg det nederlandske samfunnet.Filmen "Underordning" tar i bruk sterke virkemidler for å bringe budskapet frem: Den forteller om en muslimsk kvinne som er blitt utsatt for vold i ekteskapet, blitt voldtatt av en slektning og deretter brutalt straffet fordi hun angivelig skal ha begått ekteskapsbrudd. I en scene ser man den kvinnelige hovedpersonens nakne, mishandlede kropp gjennom et gjennomsiktig klede. På kledet står det skrevet sitater fra Koranen.

Blir vist i Norge

Stiftelsen Human Rights Service (HRS) har i lengre tid planlagt å vise filmen "Underordning" i Norge i forbindelse med et planlagt besøk av Ayaan Hirsi Ali etter jul. Hege Storhaug, informasjonssjef i HRS, sier til Aftenposten at hun flere ganger i løpet av dagen i går forsøkte å kontakte Ayaan Hirsi Ali på telefon i Haag, men hun så ut til å ha gått under jorden. — Jeg håper at Ayaan Hirsi Ali vil fortsette sitt arbeid. Van Goghs interesse for kvinneundertrykkelsen i de muslimske miljøer ble vekket av Ayaan Hirsi Ali, og sammen hadde de to planer om å lage enda en film om samme tema. Drapet er et alvorlig anslag mot ytringsfriheten i hele Europa, sier Hege Storhaug.

Les også

  1. Kontroversiell filmregissør drept

&lt;b&gt;Sorg.&lt;/b&gt; En politimann plukker opp et bilde av den somalisk-fødte politikeren Ayaan Hirsi Ali og noen blomster på stedet hvor Theo van Gogh ble drept.