Amerikansk drone kræsjet etter kollisjon med russisk jagerfly. Norsk ekspert: – Bølleflyvning.

– Putin risikerer en utilsiktet eskalering, advarer ledende amerikansk senator.

– Utrygt, uprofesjonelt og dumdristig.

Slik oppsummerte James Hecker kollisjonen mellom et russisk jagerfly og en amerikansk drone over Svartehavet tirsdag ettermiddag.

Generalen er sjef for amerikanske luftstyrker i Europa og Midtøsten. I en uttalelse tirsdag kveld meldte Hecker at den ubemannede dronen, av typen MQ-9 Reaper, var midt i et rutinemessig oppdrag da det ble avskåret av et russisk jagerfly.

– Dette førte til en kollisjon og at dronen gikk fullstendig tapt, ifølge Hecker.

Hendelsen har ført til kraftige reaksjoner i USA. Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet, retter anklagene direkte mot Russlands leder Vladimir Putin.

– Jeg vil fortelle herr Putin at han må slutte med denne oppførselen før han forårsaker en utilsiktet eskalering, sa Schumer i et innlegg i Kongressen tirsdag kveld.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder den amerikanske dronen var på vei mot Krymhalvøya. Krym ble okkupert av Russland i 2014.

Det var en drone av denne typen, Reaper, som kolliderte med det russiske jagerflyet av typen SU-27 over Svartehavet.

Norsk ekspert: Bølleflyvning

Ifølge russiske myndigheter var det ikke kontakt mellom dronen og russiske jagerfly. I stedet kræsjet den amerikanske dronen fordi den plutselig mistet kontrollen som en følge av en brå manøver, skriver det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Trolig var hendelsen et uhell, ifølge Lars Peder Haga. Han er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen ved Forsvarets høyskole.

– Vi vet jo at russerne stadig driver med bølleflyvning mot droner som nærmer seg det de regner som deres luftrom. Men kollisjonen oppsto nok ikke med vilje. Det ville jo vært å risikere skader også på deres eget fly, sier han til Aftenposten.

Han tror ikke at hendelsen kan føre til en større militær eskalering.

– Under den kalde krigen skjedde jo ting som dette enda oftere, og da var kommunikasjonslinjene enda mer begrenset enn de er nå. Å trakassere overvåkningsfly er ganske vanlig, og da må man nesten regne med at ting som dette skjer fra tid til annen, sier han.

– Dumpet drivstoff på dronen

To russiske fly av typen Sukhoj Su-27 skal ha fløyet tett på dronen før kollisjonen, ifølge amerikanske myndigheter. Jagerflyet skal ha truffet dronens propell, ifølge pressetalsmann John Kirby i Det hvite hus.

Han legger til at det ikke er første gang russiske jagerfly kommer svært tett på de amerikanske dronene som overvåker området.

– Selv i løpet av de siste ukene har det skjedd tilsvarende hendelser. Men denne utmerker seg fordi den var så uprofesjonell og utrygg. Så i den forstand var dette en unik hendelse, sier Kirby.

Før kollisjonen skal de to russiske flyene gjentatte ganger ha dumpet drivstoff på den amerikanske dronen, ifølge amerikanske forsvarsmyndigheter. Formålet kan ha vært å ødelegge dronens overvåkingsmuligheter.

Haga ved Luftkrigsskolen sier at han ikke tidligere har hørt om tilfeller der russiske fly har dumpet drivstoff på droner på denne måten.

– Det finnes flere måter å trakassere på, blant annet kan man fly over og under for å skape turbulens, slik at dronen taper kontroll. Jeg har hørt diskusjoner om å dumpe drivstoff som taktikk, men dette er første gang jeg har hørt om at det faktisk er blitt gjort, sier han.

Haga legger til at situasjonen minner om en hendelse i 1987, da et russisk fly traff propellen på et norsk overvåkningsfly av typen Orion i internasjonalt luftrom over Barentshavet.

– Den gang hevdet russerne at det var Orion-flyet som dumpet drivstoff på deres fly. Det var jo selvølgelig ikke sant, sier forskeren.

Foreløpig har ikke russiske og amerikanske forsvarsmyndigheter snakket sammen om hendelsen over Svartehavet, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.