Verden

Kina kan tjene på Brexit

EUs rolle som konkurrent og motvekt til Kina vil bli svakere, og dette vil Beijing kunne utnytte til sin fordel.

På litt lengre sikt er det ikke umulig at Xi Jinpings Kina tjene på at David Cameron bestemte seg for å legge Storbritannias EU-medlemskap ut til folkeavstemning.
  • Jørgen Lohne

– På kort sikt vil Kinas økonomi bli rammet av kaoset i EU. Et redusert, mindre stabilt europeisk marked er ingen god nyhet for kinesiske eksportører. Men på lengre sikt vil Brexit nesten sikkert vise seg å være i kinesernes økonomiske og politiske interesse, fastslår Nyhets- og analysebyrået Blombergs ekspertkommentator, Michael Schuman:

– Selv et fullstendig forent Europa med høye kostnader, anmassende byråkrati og i visse tilfelle tvilsom konkurranseevne, ville uansett ha problemer med å konkurrere med Kina. Når EUs nest største økonomi nå forlater unionen, innebærer det en svekkelse av evnen til å danne en motvekt til Midtens rikes stadig mer sentrale rolle på verdensscenen.

Latterliggjør folkeavstemningen

Kinesisk UDs pressetalskvinne Hua Chunying sier at Kinas forhold til Storbritannia ikke vil endres av Brexit.

– Vi respekterer det britiske folks valg og vil gjerne fortsette vårt samarbeid med Storbritannia, sier talskvinne i utenriksdepartementet i Beijing, Hua Chunying.

Men med utgangspunkt i Brexit bringer enkelte av Kinas offisielle medier nokså syrlige kommentarer om konsekvensene av demokrati, påpeker Reuters.

– Er det virkelig rimelig å avgjøre Storbritannias fremtid på denne måten? spør Global Times (GT) retorisk.

Den nasjonalistisk innstilte tabloiden omtaler Brexit på lederplass:

– Det kinesiske folk ønsker nå sterkt å lære om globalisering og demokrati og vil i tiden fremover fortsette å observere konsekvensene av Storbritannias omfavnelse av en demokratisk folkeavstemning.

Les også

Briter googlet etter Brexit-resultatet: «Hva er EU?»

Splitt og hersk?

I en tid da kineserne utfordrer Vestens demokratiske idealer på flere områder, fra fri seilingsrett til menneskerettigheter, kunne et fortsatt forent EU ha representert viktig motvekt til Kinas økende selvbevissthet. Men Brexit gjør Kinas handlingsrom større, både på det politiske og det økonomiske området, ifølge Bloombergs Schuman.

Han tror Beijing vil utnytte den nye situasjonen til å forsterke det han ser som regimets splitt- og hersk-politikk:

– Ikke på noe område har EUs forsøk på å opptre som en stor, enhetlig økonomisk blokk mislykkes mer enn i unionens forhold til Kina. I teorien
skulle europeerne hatt betydelig makt til å presse Beijing til å åpne sine markeder ytterligere og tvinge landet til å drive i handel i samsvar med regler for fair play. I stedet har europeiske nasjoner skuslet bort dette overtaket ved å konkurrere mot hverandre i Kina.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no

Lytt til Aftenpostens utenriksredaksjon podkast om Brexit:

Les mer om

  1. Kina
  2. EU
  3. Brexit
  4. Storbritannia
  5. Europa
  6. Beijing