Verden

Krav om folkeavstemninger sprer seg i flere land

Front National, her representert ved Marine Le Pen, og Geert Wilders fra Nederland, er blant politikerne som tar til orde for folkeavstemninger i Frankrike og Nederland.

Flere av de mer ytterliggående høyrepartiene i Europa krever nå folkeavstemning i sine land, mens ulike regjeringer mener det britiske nei er en trist dag for Europa.

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
  • Følg utviklingen og reaksjonene i vår direkteblogg.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier at britenes avgjørelse om å forlate EU markerer en trist dag for Europa.

– Dette er en trist dag for Europa og Storbritannia, hevder han.

Vil ha folkeavstemninger

Det franske partiet Front National sendte i morgentimene ut en erklæring der det krever en folkeavstemning om medlemskap i EU i Frankrike. Nestlederen Florian Philippo skrev på Twitter at folkets frihet seirer til slutt - og la til at Frexit er det neste.

Den nederlandske antiinvandrings- og anti-EU-politikeren Geert Wilders, som leder på meningsmålingene i landet, sa at dersom han blir statsminister etter valget i mars, skal Nederland også ha en folkeavstemning.

«Fortell meg at jeg sover»

Den tidligere finske statsministeren Alexander Stubb kalte resultatet av avstemningen for et dårlig mareritt:

«Vær så snill, fortell meg at jeg fortsatt sover og at dette bare er et mareritt», skrev han på Twitter.

  • Boris Johnson droppet talen, ble eskortert bort i en bil:

Statsminister Erna Solberg (H) innkalte til presekonferanse på kort varsel fredag formiddag.

– Jeg har respekt for Camerons valg om folkeavstemning, sa Solberg.

Hun pekte deretter på viktigheten av å bevare det tette økonomiske samarbeidet, uavhengig av hva som skjer nå. Hun understreket at Norges tilknytning til EU ligger fast gjennom EØS-avtalen.

– Vi trenger mer samarbeid, ikke mindre. Det er i alles interesse å bevare et sterkt og nært samarbeid i Europa, sa hun.

Nord-Irland vil hjem

Det irske nasjonalistpartiet Sinn Féin uttaler britenes avgjørelse om å forlate EU øker presset for en folkeavstemning om hvorvidt Nord-Irland skulle forlate Storbritannia.

Lederen av Sinn Féin, Declan Kearney, sa til Reuters at avstemningen har endret det politiske landskapet og ført til at den britiske regjeringen ikke lenger kan påberope seg at den representerer folket i Nord-Irland. Han viste til at Nord-Irland nå blir trukket ut av EU, mens Irland fortsatt er medlem.

– Britiske myndigheter har mistet et hvert mandat til å representere folk i Nord-Irland, hvis konsekvensen av avstemningen er at Nord-Irland blir dratt ut av EU, sier han, ifølge Irish Times.

Nicola Sturgeon, som leder den skotske regjeringen, sier at skottene ser sin fremtid som en del av EU. Hun viste til at resultatet i Skotland var klart* for* fortsatt medlemskap.

  • Alle øyne er rettet mot Toryene i Storbritannia, men det kan bli Labour som taper mest. Hør Europa-korrespondent Øystein Langberg, tidligere London-korrespondent Ulf Andenæs og programleder Alf Ole Ask analysere konsekvensene av nattens drama i vår ferske utenrikspodcast.