Verden

Syv spørsmål og svar om borgerkrigen i Labour

Det er full borgerkrig i det britiske Labour-partiet. Men det kan bare være begynnelsen, skriver utenriksjournalist Steinar Dyrnes.

Det har vært fullt kaos utenfor huset til den britiske opposisjonslederen Jeremy Corbyn de to siste dagene. Da han forlot huset mandag fikk han hjelp av politiet. Foto: NEIL HALL / Reuters/ NTB scanpix

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes

Her kan du lese syv spørsmål og svar om hvordan lederstriden avgjøres i Labour.

1 Overlever han?

– Det er et helt åpent spørsmål uten noe godt svar. Det er en uløselig konflikt, sier førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Den uløselige konflikten er at Corbyn ikke har tillit i partiets parlamentsgruppe på 229 medlemmer, men at han har det blant partiets rundt 400.000 medlemmer. Lederen velges av medlemmene og ikke av parlamentsgruppen.

To andre eksperter ved norske universiteter, Gary Love ved NTNU og Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder, tror at opprørerne vil vinne frem.

– Lykkes de? Jeg tror det. De vil i hvert fall splitte Labour, sier Love.

Klokken 17. norsk tid tirsdag blir kommer resultatet fra mistillitsforslaget mot Corbyn.

2 Hva sier Corbyn selv?

Corbyn selv sier han ikke vil gå av, og at han vil stille igjen dersom det blir nytt ledervalg i Labour. Men det er alt annet enn uvanlig i en lederstrid at noen først nekter å gå av, for senere å trekke seg likevel.

  • Norge og flere andre land har langt høyere innvandring enn Storbritannia. Hvorfor er det britene som sier stopp?

3 Kan Corbyn vinne ledervalget igjen?

Ja, det synes å være bred enighet om at Corbyn fortsatt har betydelig støtte blant flertallet av medlemmene. Men om Corbyn trosser opprøret og gjenvelges i et nytt ledervalg i høst, kan det ifølge Financial Times «kanskje utløse den største krisen i partiets historie, med parlamentsmedlemmene og partimedlemmene i strid».

Flere britiske medier omtaler situasjonen i Labour som at det allerede har brutt ut en borgerkrig i partiet. Sent mandag ettermiddag hadde 21 av 30 medlemmer av skyggeregjeringen enten trukket seg eller fått sparken.

Alles øyne er rettet mot Toryene i Storbritannia, men det kan bli Labour som taper mest. Hør Europa-korrespondent Øystein Langberg, tidligere London-korrespondent Ulf Andenæs og programleder Alf Ole Ask analysere konsekvensene av nattens drama i vår ferske utenrikspodcast.

4 Er partimedlemmene og Labour-medlemmene i utakt?

– Medlemmene representerer ikke de tradisjonelle Labour-velgerne. Spesielt gjelder dette de nye medlemmene som meldte seg inn i forkant av ledervalget i fjor. Mens velgerne til Labour tradisjonelt ligger rett til venstre for sentrum, ligger medlemmene lenger ut til venstre, sier Mustad.

Det ble klart da Corbyn ble valgt for rundt ni måneder siden. Partiet fikk da mange nye medlemmer som meldte seg inn fordi de ønsket å stemme på Corbyn.

– Ved valget sist virket det som at medlemmene var mer opptatt av å ha en leder som deler deres verdisett, enn å velge den lederen som har størst mulig sjanse til valgt som statsminister, sier Mustad.

5 Hvorfor kom opprøret mot ham nå?

Mange i Labour, som støtter britisk EU-medlemskap, gir Corbyn en stor del av skylden for at nei-siden vant folkeavstemningen om EU. De reagerer sterkt på hans lunkne støtte til ja-siden, og tror det kan bidra til at velgerne som støtter britisk EU-medlemskap, vil straffe dem ved neste parlamentsvalg.

Men allerede før Brexit-avstemningen var det stor tvil om et Labour ledet Corbyn, som hører til langt ute på venstrefløyen i partiet, hadde noen reell mulighet til å vinne et parlamentsvalg. Grunnet det politiske kaoset som nå har oppstått i Storbritannia, tror stadig flere at det kan bli relativt snarlig nyvalg i Storbritannia. Derfor ønsker mange i Labour ny leder før et slikt valg.

6 Kan det bli snarlig nyvalg i Storbritannia?

– Den sjansen tror jeg er ganske stor, sier Bratberg.

Tidligere kunne statsministeren skrive ut et slikt nyvalg, men nå må enten to tredjedeler av medlemmene stemme for at parlamentet må oppløses, eller et mistillitetsflertall må få majoriteten av stemmene.

7 Hvem kan ta over etter Corbyn

– Det er ingen som peker seg ut som den åpenbare
etterfølgeren, sier Bratberg.

Den sentrale spørsmålet blir om det igjen blir en kandidat fra langt ute på venstresiden eller en som er mer sentrumsorientert. Corbyn er blant annet kjent å ha ha støttet Hugo Chavez.

Les mer om

  1. Jeremy Corbyn
  2. Labour