Verden

FN-topp: - Situasjonen er uholdbar

Presidenten i FNs generalforsamling mener at FN er satt fullstendig på sidelinjen av Israel.

Miguel D'Escoto Brockmann, president for FNs generalforsamling, retter igjen hardt verbalt skyts mot Israel. Foto: AFP / ESKINDER DEBEBE

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Miguel d'Escoto Brockmann er president for FNs generalforsamling i New York, og er dermed blant de aller mektigste i verdensorganisasjonen. Han er ikke nådig når han blir bedt om å kommentere Israels angrep på Gaza. — Antallet ofre stiger fra dag til dag. Situasjonen er uholdbar. Dette er folkemord, sier han til TV-stasjonen Al-Jazeera. Han legger til at han tror at hans egen organisasjon er hjelpesløs i forhold til Israel, og at FN i praksis har fått beskjed av landets statsminister, Ehud Olmert, om å «la være å blande seg». Bakgrunn:

Snart 1000 drepte

FNs øverste instans, Sikkerhetsrådet, vedtok i forrige uke en resolusjon som krevde øyeblikkelig våpenhvile i Gaza. Resolusjonen ble ignorert av både Israel og Hamas. Antallet ofre i Gaza nærmer seg nå 1000. Ifølge palestinske sykehuskilder er antallet drepte nå oppe i 970. Rundt 4300 personer skal være skadet. Generalforsamlingen i FN skal holde et ekstraordinært møte på torsdag for å diskutere krigen. Men d'Escoto har liten tro på at angrepene på Gaza kommer til å stanse på grunn av vedtak som blir fattet på Manhattan. - Det finnes dem som tror på illusjonen om at Sikkerhetsrådet kunne gjøre noe for å forbedre situasjonen. Jeg er ikke blant dem, sier han, og retter nok et angrep mot Israels myndigheter: - Det er ikke til å tro at et land som kan takke generalforsamlingen for sin egen eksistens, kan være så respektløs overfor resolusjoner som kommer fra FN, sier han.

«Israel-hater»

D'Escoto er tidligere utenriksminister i Nicaragua, og er kjent for sin kritiske holdning til Israel. Tidligere har han sammenlignet landets behandling av palestinerne med det rasistiske Apartheid-systemet som tidligere fantes i Sør-Afrika. Gabriela Shalev avviser overfor Al-Jazeera kritikken fra FN-toppen, og omtaler ham som en «Israel-hater».

 1. Les også

  Norske medier er ikke nøytrale i Gaza-dekningen

 2. Les også

  Graver ble åpnet av raketteksplosjoner

 3. Les også

  Raketter skutt mot Nord-Israel

 4. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 5. Les også

  Rakettene mot Israel

 6. Les også

  FN-topp: - Situasjonen er uholdbar

D'Escoto ga Irans president Mahmoud Ahmadinejad en klem under møtet i FNs generalforsamling i fjor høst. Omfavnelsen bidro til at den israelske FN-ambassadøren stemplet d'Escoto som en «Israel-hater». Foto: AP / JULIE JACOBSON

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA gikk på massivt nederlag i FNs generalforsamling

 2. VERDEN

  Trump mener historisk FN-resolusjon vil forvanske fredsforhandlinger

 3. VERDEN

  USA-ambassadør sår på ny tvil om amerikansk Israel-politikk

 4. VERDEN

  Rasende reaksjoner fra Israel etter historisk vedtak i FNs sikkerhetsråd

 5. VERDEN

  Trump ber Israel "være sterke" til han tar over

 6. VERDEN

  Norskledet FN-råd med krass kritikk av Israel