Også vanlig melk forgiftet i Kina

Nesten 10 prosent av prøvene som er tatt av melk i kinesiske meierier, var forurenset av melamin, stoffet som har tatt livet av fire barn.

Et barn blir undersøkt for mulig nyrestein etter å ha inntatt forgiftet morsmelkerstatning.
  • Ida Halvorsen Kemp

Les også: Melk fra tre kinesiske meierier har testet positivt for et kjemisk stoff som allerede har

Les også

Tre døde av morsmelkerstatning

og gjort mer enn 6000 syke etter at de fikk det i seg gjennom morsmelkerstatningspulver. Det meldte kinesiske medier i går, ifølge CNN. Dødstallet ble samtidig oppjustert fra tre til fire spedbarn. Sanlu Group opplyste i forrige uke at de hadde produsert og solgt melkepulver som var forurenset av melamin. Undersøkelser viste deretter at en femdel av Kinas meierier solgte melkepulver som hadde melamin i seg.

Kan få livstid

Ifølge helseeksperter kan inntak av melamin føre til nyrestein, urinveisproblemer og øye— og hudirritasjoner. Detr skal imidlertid ikke være skadelig for voksne mennesker som inntar mindre enn to liter om dagen. 18 personer har blitt arrestert i forbindelse med saken. To brødre som solgte melken som ble brukt til å produsere melkepulveret, ble arrestert mandag. Blir de dømt, vil de trolig få livstid, ifølge China Daily. Kinesiske etterforskere har funnet melamin i nærmere 70 melkeprodukter fra mer enn 20 produsenter. Hoveddelen av de forgiftede produktene er omsatt innenlands, men noe skal også ha blitt eksportert til Taiwan, Bangladesh, Myanmar, Yemen, Chad og Burundi. Av Kinas 175 melkepulverprodusenter, har minst 66 stoppet produksjonen.

Mange skandaler

Ifølge The Guardian har et uavhengig kontrollorgan i Hong Kong funnet melamin også i melk, yoghurt og iskrem.

Episoden er den siste i rekken av flere alvorlige forgiftningsskandaler i Kina:

  • I august i fjor ble 1,5 millioner barneleker fra produsenten Mattel som var solgt i blant annet USA og Europa
  • Kun en måned senere ble ytterligere Disse inkluderte leker fra seriene Barbie og Fisher-Price.
  • I juni 2007 ble 1,5 millioner leketog fra serien om Lokomotivet Thomas
  • I november havnet fem barn i USA og Australia etter å ha svelget såkalte Bindeez, lekeperler. Perlene inneholdt kjemikalier som kan omdannes til GHB – også omtalt som "voldtektsdop" - når de svelges.
Foreldre venter på å få barne undersøkt for nyrestein på et sykehus i Lanzhou i Gansu-provinsen.