Verden

- Vi gjør alt for å begrense lidelsene til palestinerne

 • Elisabeth Rodum

Israelsk helsepersonell tar hånd om en skadet israelsk soldat i Beersheba sør i Israel onsdag. Foto: AFP/JONATHAN NACKSTRAND

 • Vi har ikke noe annet alternativ enn å ramme Hamas-terrorister og ødelegge infrastrukturen i Gaza, sier Aviad Ivri, ambassaderåd ved den israelske ambassaden i Oslo.

Israelske fly og panservogner hamrer løs på Hamas-mål i Gaza, mens rakettilden mot Israel fortsetter. Siden Israel startet angrepene den 27. desember skal nær 660 mennesker ha mistet livet og 2.500 være skadet i det beleirede området, ifølge palestinske sykehuskilder.

Israelerne har mistet syv soldater under bakkeoffensiven på Gazastripen og fire israelere er drept av raketter i Israel.

Er de israelske militæroperasjonene ute av proporsjoner?

— Jeg forstår bekymringen, og den er også vår. Jeg skulle ønske det ikke var uskyldige ofre i krig, men dessverre er det ikke mulig. Men så langt vi har kjennskap til, så er de fleste av ofrene Hamas-terrorister, sier Aviad Ivri, ambassaderåd og charge d’affairs ved den israelsk ambassaden. Han hevder at de fleste sivile ofre i konflikten benyttes som menneskelige skjold av Hamas.

Antall drepte og skadede i Gaza kan ikke verifiseres da Israel nekter å slippe utenlandske korrespondenter inn på Gazastripen. Israels forsvarsdepartement trosser Høyesterett som i forrige uke bestemte at en liten gruppe utenlandske journalister skulle få lov til å reise inn på Gazastripen.

Er det bare Hamas som har ansvaret for det som nå skjer på Gazastripen?

— Både Hamas og Israel har en klar forståelse av at hvis det ikke var rakettangrep mot Israel, og vi har hatt 1000 stykker hvert år de siste åtte årene, så ville det ikke ha vært noen militære operasjoner i Gaza. Den israelske regjeringens eneste målsetning er å få en slutt, en gang og for alle, på denne kryssilden av raketter, sier ambassaderåden.

Huanitær krise

Etter dager med bombardement og bakkekamper slår FN og Røde Kors alarm og sier situasjonen på Gazastripen har utviklet seg til en full humanitær krise.

Hvorfor har Israel forhindret humanitær hjelp til sivilbefolkningen i området.?

— Så snart Hamas slutter å angripe grensene, så vil hjelpeforsyninger, drivstoff, mat og medisiner finne veien inn i Gaza. Det er sant at de pågående kampene på bakken har gjort det litt vanskelig, men statsministeren vår annonserte i går kveld at det skal etableres en humanitær korridor inn på Gazastripen.

Det internasjonale samfunnet krever nærmest enstemmig at kampene stoppes umiddelbart. Hva er din kommentar?

- Etter min mening så forstår ansvarlige og demokratiske nasjoner at det som skjer i Gaza er mye større enn kampene mellom Israel og Hamas. Det er en konflikt mellom de som støtter terror, og de som tør å bekjempe denne.

Aviad Ivri mener Hamas utgjør en del av et større forbund av terrorister, og nevner Iran, Syria og Hizbollah i samme åndedrag. Han oppfordrer det internasjonale samfunnet til å svare samlet på denne terrortrusselen.

Terrorhandlinger

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier de menneskelige lidelsene denne krigen fører til er å oppfatte som terror for en befolkning som ikke har noe sted å flykte.

Hvorfor er det så mange sivile ofre i denne krigen?

- Jeg forstår bekymringen til utenriksministeren, og vi gjør alt som står i vår makt for å begrense lidelsene til palestinerne som ikke er en del av Hamas-terroren. Men vi har ikke noe annet alternativ, hvis vi skal stoppe rakettangrepene mot Israel, enn å ramme Hamas-terrorister og ødelegge infrastrukturen i Gaza, sier Ivri.

Physicians for Human Rights (PHR) rapporterer om helsearbeidere under angrep. Sykehuset al-Awda i Gaza sier det er svært vanskelig å frakte skadede siden ambulansene utsettes for angrep. Dansk røde kors sier tre av deres mobile klinikker ble angrepet natt til mandag.

Bryter Israel Geneve-konvensjonen?

— Nei, det tror jeg ikke. En av de store tragediene for palestinerne i Gaza er det faktum at Hamas krenker alt som er kjært for ossalle. Hamas plasserer med overlegg våpen og ammunisjon i leilighetene til folk, i skoler, i moskeer og i ambulanser, og benytter palestinerne som levende skjold. De sender også raketter fra disse nevnte stedene. Men vi forsøker så godt vi kan å advare folk i forkant av angrepene, hevder den israelske ambassaderåden.

Vil Israel akseptere et FN-støttet forslag til våpenhvileavtale for å stoppe kamphandlingene?

— Israel ønsker en våpenhvileavtale, og var den parten som ønsket at den forrige avtalen fortsatte. Dette ønsket ikke Hamas. Før den forrige avtalen hadde Hamas raketter med en rekkevidde på 20 kilometer, mens de nå har våpen som når dobbelt så langt. Vi kan ikke inngå noen ny avtale med mindre Hamas slutter å smugle våpen inn i Gaza fra Egypt.

Den israelske ambassaderåden mener at det ikke spiller så stor rolle om en fredsavtale har sitt utspring fra FN, eller om det er Egypt, USA eller andre som tar initiativ. Det som ifølge Ivri betyr noe for gjennomføringen av en våpenhvileavtale, er at alle rakettangrepene mot Israel opphører.

 1. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

 2. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

Aviad Ivri, ambassaderåd ved den israelske ambassaden i Oslo, stilte til nettprat med Aftenpostens lesere onsdag. Foto: SCANPIX

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 2. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 3. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 4. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 5. VERDEN

  Israel brenner. Se bildene av den nye trusselen fra palestinerne.

 6. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene