Verden

Svømmebassenget til Sør-Afrikas president Jacob Zuma var ikke luksus, men brannsikring

Ifølge Sør-Afrikas politiminister var det helt nødvendig å bygge svømmebasseng ved president Jacob Zumas bolig. Bassenget behøves nemlig som vannforsyning ved en eventuell brann.

President Jacob Zumas hjem er blitt kraftig oppgradert for offentlige midler siden han ble valgt i 2009. Striden fortsetter også etter at en statsråd har fastslått at alle utgiftene var nødvendige av sikkerhetshensyn.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Sør-Afrikas kontroversielle president, Jacob Zuma, ble allerede i slutten av 2013 møtt med korrupsjonsanklager for utvidelser og påbygging av familiens hjem i Nkandla.

Hønsegård og amfiteater

Sør-Afrikas riksrevisor mente at Zuma burde betale staten tilbake penger for et svømmebasseng, et amfiteater i terrenget, en kveginnhegning, en hønsegård, en stikkrenne og et besøkssenter. Opposisjonspolitikere hengte seg på og siden har saken versert i det offentlige byråkratiet.

Et beløp i størrelsesorden 150 millioner kroner ble brukt på oppgraderingene, og riksrevisor Thuli Madonsela mente at deler av beløpet burde tilbakebetales.

Rapporten fra Sør-Afrikas riksrevisor om oppussingen av president Jacob Zumas hjem kom i 2013.
Bassenget i Jacob Zumas hjem klargjort for brannslukking.

– Skal betale null

President Zuma ba til slutt politiminister Nathi Nhleko undersøke saken og avgjøre hvor stort beløp han skulle betale tilbake. Forrige uke ble rapporten fra statsråden offentliggjort. Ministeren har Zuma som regjeringssjef. Ifølge ham skal presidenten ikke betale tilbake noe. Tvert imot må skattebetalerne regne med å bidra mer i tiden fremover til Zumas bolig.

Statsråden forsvarte svømmebassenget med at vannet trengs som brannsikring. Han påpekte av vannforsyningen på stedet er dårlig og hevdet at sikkerhetseksperter hadde gitt råd om heller å ha en åpen vannkilde enn hydranter.

Virrende høns

Han viste også film av en brannøvelse der lokale brannmenn nådde frem først etter en time og ti minutter — med ubrukelig utstyr. Amfiteateret beskrev han som «sikring av terrenget» mot jordras. Innhegninger til kyr og høns var også helt nødvendig av sikkerhetshensyn, mente politiministeren.

Uten dette ville dyrene bare virre rundt og utløse innbruddsalarmene på eiendommen med påfølgende sløvhet blant vaktene. Også på dette punktet viste statsråden demonstrasjonsvideo. Utgiftene til gjestehus ble også begrunnet med sikkerhetshensyn.

I tillegg fremholdt Nhleko at det nå trenges ytterligere sikring av eiendommen ettersom oppstusset rundt byggingen har ført til at alle og enhver har kunne sette seg inn i sikkerhetsopplegget.

– Skal betale

Riksrevisoren mener derimot det ikke hersker noen tvil om at presidentens privatbolig ble overdrevent oppgradert på skattebetalernes regning. Hun går nå kraftig i rette med politiministeren.

Riksrevisor Thuli Madonsela påpeker overfor sørafrikanske Sunday Times at politiministeren ikke har noe med om Zuma skal betale. Den avgjørelsen hadde hun allerede tatt.

— Jeg tror ikke vi trenger å finne opp hjulet på nytt og vurdere om presidenten skal betale eller ikke. Spørsmålet nå er hvor mye og når, sier hun.

Siterte Mandela

Madonsela siterer også Nelson Mandela i sitt tilsvar til politistatsråden: «Selv den mest velvillige regjering er satt sammen av mennesker med alle tilbøyeligheter til menneskelig svakhet.»

Sør-Afrikas president (t.v.) fleiper med en slektning under sitt bryllup i 2010. Han giftet seg hjemme i Nkandla.

Riksrevisoren anbefaler president Zuma å henvende seg til landets grunnlovsdomstol om han har tvil rundt den rettslige konsekvensen av riksrevisorens beslutninger.

Kritisk juristmiljø

En rekke fremstående jurister og borgerrettsaktivister er også kritiske til det de kaller hvitvasking av affæren og mener saken vil fortsette.

Talsmann for presidentens parti, Moloto Mothapo, mener imidlertid saken nå bør være over ettersom «rapporten beviser at tiltakene ikke utgjorde noen urettmessig fordel.»

Rundt en tredjedel av befolkningen synes Zuma gjør en god jobb, viser en måling fra i vinter. Andelen er noe synkende. I hjemprovinsen mener 55 prosent at han er en god president. Partiet han leder, ANC, fikk imidlertid 62 prosent av stemmene i fjorårets valg.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.

Les også

  1. Sør-Afrika setter inn hæren mot innvandringsmotstandere

  2. Mandelas privatsekretær Zelda la Grange skaper rasismedebatt på Twitter

  3. Aftenposten mener: Sør-Afrika på vei mot et tapt tiår