Verden

Trump-rådgiver får refs av Kongressens kontrollkomite-leder

Lederen for kongressens kontrollkomité sier at Kellyanne Conways «gratisreklame» for Ivanka Trumps klesmerke er «klart over grensen».

 • Tarjei Kramviken

Torsdag morgen var Trump-rådgiveren gjest i det Trump-vennlige frokost-TV-programmet Fox & Friends på Fox News.

Der snakket hun om Twitter-melding der president Donald Trump skriver at datteren Ivanka var urettferdig behandlet av butikkjeden Nordstrom, som nylig fjernet hennes kleskolleksjon fra sortimentet.

– Gå og kjøp Ivankas greier, sa Conway.

– Det er en vidunderlig kolleksjon, jeg eier noe av den selv. Jeg skal komme med en gratisreklame her: gå og kjøp den alle sammen: Dere finner den på internett.

My daughter Ivanka has been treated so unfairly by @Nordstrom. She is a great person -- always pushing me to do the right thing! Terrible!

Får kjeft av kontrollkomitéleder

Lederen for kontrollkomiteen i Representantenes hus, republikaneren Jason Chaffetz, kaller Conways opptreden «feil, feil, feil og klart over grensen. Uakseptabelt».

Pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus sier at Conway har «fått råd, og det er det». Ikke bra nok, svarer Chaffetz.

– Det må håndteres. Det er ikke noe ’om’, ’og’ eller ’men’ der, sier han til nyhetsbyrået AP.

Donald Trump og datteren Ivanka. Ivanka har sagt opp jobben i familieselskapet og har flyttet til Washington. Hennes mann Jared Kushner er rådgiver i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix

Beskyldte varehus for å drive politikk

Trump reagerte på at varehuskjeden Nordstrom hadde kuttet ut datterens kolleksjon, og tweeten ble også viderebrakt av den offisielle @POTUS-kontoen.

– Dette er et direkte angrep på hans politikk og hennes navn, sa Spicer onsdag for å forsvare Trumps tweet.

Nordstrom har derimot sagt at kolleksjonen ble tatt ut av butikkene fordi den solgte for dårlig, ikke av politiske grunner.

Republikaneren Jason Chaffetz er kongressrepresentant fra Utah og leder kontrollkomiteen i representantenes hus (Committee on Oversight and Government Reform). Foto: Rick Bowmer / AP / NTB Scanpix

Kan ha brutt reglene

Som føderalt ansatt er Conway, som har tittelen «rådgiver for presidenten», underlagt etikkreglene og -lovene for offentlige ansatte som skal hindre rolleblanding. Presidenten og visepresidenten er unntatt fra de samme reglene.

En av bestemmelsene sier at en ansatt ikke kan bruke sin stilling «til å gå god for noe produkt, tjeneste eller selskap» eller å tjene interessene til «venner, slektninger eller personer den ansatte har bindinger til utenfor jobben».

«Dette ser ut til å være et skoleeksempel på brudd på etikklovene og -reglene som skal hindre at offentlige ansatte misbruker sine stillinger», skriver Elijah Cummings, som er demokratenes høyest rangerte medlem i kontrollkomiteen, i et brev til Chaffetz.

Organet som følger opp slike etikksaker (Office of Government Ethics) kan foreslå reaksjoner som suspensjon, lønnstrekk eller oppsigelse. Den mest sannsynlige reaksjonen for noen som bryter reglene for første gang, er derimot bare en advarsel, skriver Politico .

Les mer om

 1. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trumps etikkproblemer står i kø. Ett av dem er Melanias ønske om å tjene «millioner» på førstedametittelen.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ivanka Trump legger ned klesmerke

 3. VERDEN
  Publisert:

  Ivanka bryter pappas regler - produserer billig i Kina

 4. VERDEN
  Publisert:

  – Amerikanere. Dette er ikke normalt!

 5. VERDEN
  Publisert:

  Ivanka Trump var svært synlig under G20-møtet og USAs besøk til Nord-Korea. Ikke alle lar seg imponere.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Donald Trump omgir seg med rikinger: Her er listen