Verden

- Påstandene er alvorlige

Statsminister Jens Stoltenberg er klar på at alle kort skal på bordet i overvåkingssaken. Han avventer nå forklaring fra norsk politi og USA.

Jens Stoltenberg kommenterte den amerikanske overvåkingen fra FN-hovedkvarteret.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Les mer:

Statsminister Jens Stoltenberg kom til USA natt til fredag mens overvåkingsskandalen raste hjemme i Norge.

– Det er meget alvorlige påstander som er kommet frem. Derfor er det viktig at alle forhold rundt det blir belyst, sa statsminister Stoltenberg til norsk presse utenfor FN bygningen der han presenterte rapporten fra en gruppe han har ledet. Tema i den rapporten var

I ettermiddag ble det kjent at

Les også

Riksadvokaten inn i ambassadesaken

Vil ha redegjørelse

Men Stoltenberg unngikk ikke spørsmål om norske forhold.

– Justisministeren har bedt om at politiet og Politiets sikkerhetstjeneste kommer med en redegjørelse. I tillegg har utenriksministeren bedt om svar på en del spørsmål fra amerikanerne. Det som er viktig, er at vi får alle kort på bordet. Og klarhet i hva som har skjedd og ikke skjedd. Justisministeren skal så redegjøre for Stortinget, forklarer Stoltenberg.

Stoltenberg sier han ikke visste noe om dette før nyheten sprakk onsdag.

– Jeg reagerte som alle andre. Dette er alvorlige påstander. Nettopp fordi det er alvorlige påstander er det viktig å komme til bunns i dem, sier statsministeren.

Flere saker:

Hvem hva hvor

– Det er viktig og riktig å få vite hvem som har visst hva når, understreker han.

– Nettopp fordi dette er alvorlig, så er det viktig og riktig at vi ikke kommer med forhastede konklusjoner. Dersom det er snakk om brudd på norsk lov så er det en sak for politi og påtalemakten.

– Hva skal de nordmenn som har havnet i dette arkivet gjøre nå, bør de oppsøke den amerikanske ambassaden og be om en forklaring og få vite om de er i arkivet?

– Jeg vil ha klarlagt alle forhold før jeg sier noe om hva folk bør gjøre. Vi skal gi våre vurderinger av denne saken når vi har alle fakta på bordet. Er det snakk om lovbrudd er det politi og påtalemakt og ikke politikere som skal ta seg av det.

Må følge norsk lov

– Men har ikke USA en rett til å sikre sine ambassader?

– Det er rimelig. Men samtidig må norsk lov respekteres. Påstandene er at det pågått lovbrudd. Nå må vi få klarhet i det, understreker Stoltenberg.

– USA sier at norske myndigheter visste om det som skjedde, lyver de?

– Alt om hvem som visste hva skal nå belyses. Dette handler om aktivitet fra 1990-tallet. Aktivitet under flere regjeringer. Derfor er det viktig å få alle fakta på bordet, understreker statsministeren.

Les også

  1. Alt om den amerikanske overvåkningen

  2. USA beskyldes for overvåkning i Danmark

  3. «Alle som har demonstrert ved USAs ambassade, må regne med at de kan være registrert»

  4. Overvåking midlertidig stanset

  5. WikiLeaks tror de ble overvåket i Norge