Verden

Pfizer tar betalt for flere doser enn avtalt – Sverige stopper utbetaling

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström mener Pfizers prisøkning er uakseptabel.

Pfizer tar nå betalt for seks doser per vaksineglass i stedet for fem som avtalt. Sverige svarer med å pause utbetalinger til legemiddelselskapet.

  • NTB

Etter at det er blitt kjent at man kan få ut seks doser av hvert hetteglass av Pfizers koronavaksine, i stedet for de avtalte fem, skrur Pfizer opp prisen, skriver Dagens Nyheter.

Pfizer har tatt betalt for alle seks dosene i Sverige, bekrefter legemiddelselskapet overfor DN. Men det er fortsatt mange som kun får ut fem.

Hetteglassene er fylt opp med en sikkerhetsmargin som gjør at man med rett type nål kan klare å få ut en sjette dose.

– Det er uakseptabelt. Om et land bare har mulighet til å få ut fem doser, har man fått færre doser for samme pris, sier vaksinekoordinator Richard Bergström til DN. Han er også forhandler og innkjøper for Norges vaksiner.

Avventer

Den økte faktureringen har skjedd uten godkjennelse fra EU-kommisjonen, og Sverige avventer klarhet mellom partene.

Folkhälsomyndigheten kommer ikke til å betale fakturaene til Pfizer, ifølge statsepidemiolog Anders Tegnell. De avventer beskjed fra EU-kommisjon om hva som gjelder.

– Inntil da må vi vente med fakturaene, sier Tegnell.

Vil ha hurtighet

Kommunikasjonssjef Joachim Henriksen for Pfizer i Norge viser til at de europeiske legemiddelmyndighetene har definert at hvert vaksineglass inneholder seks doser.

– I en pågående pandemi hvor mennesker dør, må vi fokusere på å få vaksinert så mange som mulig raskest mulig. Ved å få seks vaksinedoser i stedet for fem fra hvert glass, betyr det at vi kan produsere og sende flere doser i et høyere tempo ut til alle som venter på en vaksine, sier han til NTB.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Pfizer