Verden

Topprepublikaner lover ordnet maktoverdragelse

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sier det vil bli en ordnet overgang etter presidentvalget i USA i november.

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, her i Kongressen mandag.
  • NTB
  • Kjetil Magne Sørenes
    Journalist

McConnells uttalelse torsdag kommer etter at USAs president Donald Trump ikke ville forplikte seg til en fredelig maktovergang hvis han taper valget.

– Vi vil se hva som skjer, sa Trump da han onsdag fikk spørsmål om saken på en pressekonferanse i Det hvite hus.

– Du vet at jeg har klaget svært mye over stemmesedlene, og stemmesedlene er en katastrofe, svarte Trump.

Torsdag kom motsvaret fra Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell:

– Vinneren av valget 3. november vil bli innsatt 20. januar. Det vil bli en ordnet overgang, slik det har vært hvert fjerde år siden 1792, skriver McConnell på Twitter.

– Han sier sprø ting

Republikanerens leder bekrefter med uttalelsen linjen flere andre senatorer og andre politikere i partiet har lagt seg på.

Amerikanske Politico skriver at flere republikanere kom med uttalelser torsdag morgen om at årets valg vil være som de forutgående.

Nettstedet gjengir blant annet en uttalelse fra senator Ben Sasse fra Nebraska.

– Han sier sprø ting. Vi har alltid hatt en fredelig maktoverdragelse. Det vil ikke endre seg, sier han.

Samme avis gjengir senator Marco Rubio fra Florida på følgende:

– Som vi har gjort i over to århundrer, vil vi ha et legitimt og rettferdig valg.

Ifølge Politico er responsen fra de republikanske toppolitikerne typisk for hvordan partiet pleier å svare på kontroversielle utspill fra presidenten: De motsier ham, men uten å fordømme ham.

Biden: Irrasjonelt

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden reagerer sterkt på at Trump ikke vil love en fredelig maktovertagelse hvis han taper.

– Hva slags land er vi i? Han sier så irrasjonelle ting. Jeg vet ikke hva jeg skal si til det. Men det overrasker meg ikke, sa Biden da han ble bedt om å kommentere Trumps utsagn onsdag kveld.

Trump har flere ganger sådd tvil om forhåndsstemming via poststemmer er til å stole på. Han hevder det kommer til å føre til storstilt valgfusk, noe amerikanske valgmyndigheter avviser blankt. Han har heller ingen dokumentasjon for påstandene.

Trump har også sagt at den eneste måten Demokratene kan vinne valget på, er ved hjelp av valgfusk.

Storstilte kutt

Samtidig har han ansatt en ny nasjonal postmester, som har begynt å gjennomføre store kostnadskutt i postvesenet i tråd med Trumps ønsker, noe som har fått posten til å hope seg opp i store deler av USA.

I år er det ventet at langt flere velgere vil stemme via posten enn normalt, spesielt demokrater.