Koronautbruddet i Det hvite hus øker i omfang. Minst ni i kretsen rundt Trump og tre journalister er smittet.

LOUISVILLE (Aftenposten): En utmattet president Donald Trump skal være under legetilsyn på sykehus et par dager. Samtidig avdekkes det at stadig flere er blitt smittet i kretsen rundt Trump.

President Donald Trump går ned trappen fra helikopteret etter ankomst til det militære sykehuset Walter Reed. Presidentens stabssjef Mark Meadows rett bak ham.

Klokken 23.25 norsk tid landet Marine One – presidentens helikopter – på plenen foran Det hvite hus. En time senere kom den koronasmittede Trump selv gående ut. Han snakket ikke med pressen, men ga dem en tommel opp.

Han ble fløyet til det kjente Walter Reed-sykehuset. Det militære sykehuset med 7000 ansatte ligger i Bethesda i Maryland omtrent halvannen mil nord for Det hvite hus.

President Donald Trump med tommel opp til reportere, men ingen kommentar på vei til helikopteret.

Publiserte video

Etter bare noen få minutter landet helikopteret ved sykehuset. Der så det ut som Trump vekslet et par ord med pilotene før han ble kjørt i kortesje til en sykehusinngang.

Samtidig ble det publisert en video fra Trumps Twitterkonto.

Der takker Trump for all den fantastiske støtten han har fått. Han sier han skal til sykehuset.

– Jeg mener jeg klarer meg godt, men vi skal forsikre oss om at det går bra, sier Trump.

Han sier at førstedamen har det bra og at han aldri vil glemme all støtten de har fått.

Det hvite hus sier sykehusoppholdet ikke er et tegn på at Trump er sykere enn det som er meldt. Det er for å være ekstra forsiktig, sies det.

Tilhengere av president Donald Trump og politifolk utenfor hovedinngangen til det militære sykehuset Walter Reed fredag kveld lokal tid.

Egen presidentsuite

Eksperter på amerikansk TV sa fredag det er sannsynlig at man på sykehuset vil kunne overvåke Trumps tilstand bedre døgnet rundt enn man kan i Det hvite hus.

Walter Reed-sykehuset har en egen presidentsuite med blant annet konferanserom. Suiten er utstyrt slik at han kan ivareta sine plikter som president. Ifølge Det hvite hus vil Trump fortsette å jobbe fra sykehuset.

Tidligere presidentrådgiver Kellyanne Conway var innom Det hvite hus igjen sist helg. Nå er hun koronasmittet. Her snakker hun med justisminister William Barr.

Utbrudd i Det hvite hus

Samtidig blir det mer kjent hvordan smitten spredte seg i Det hvite hus og blant personer i kretsen rundt Trump.

Forrige lørdag nominerte Trump dommer Amy Coney Barrett som kandidat til å overta vervet som høyesterettsdommer etter avdøde Ruth Bader Ginsburg. Over 200 personer deltok.

Minst seks av de smittede i koronautbruddet rundt USAs president, inkludert Donald Trump selv, deltok på seremonien i Rosehagen i Det hvite hus.

Bilder og videoer fra arrangementet viser nærkontakt og klemming mellom deltakerne, skriver VG.

Ingen av dem hadde ansiktsmasker.

I tillegg til Donald Trump, Melania Trump og hans rådgiver Hope Hicks, er disse også smittet:

  • Senator Mike Lee fra Utah
  • Senator Thom Tillis fra Nord-Carolina
  • Tidligere seniorrådgiver Kellyanne Conway
  • Ronna McDaniel, leder for republikanernes partikontor
  • Bill Stepien, Trumps kampanjesjef
  • John I. Jenkins, president ved Notre-Dame-universitetet. Han var på en seremoni til ære for dommer Amy Coney Barrett.
  • Tre reportere som jobber i Det hvite hus, blant dem Michael D. Shear fra The New York Times
  • Minst én i Det hvite hus’ pressestab
Presidents helikopter – Marine One – sto fredag ettermiddag klart på plenen utenfor Det hvite hus.

Det var fredag morgen norsk tid at det først ble det kjent at president Donald Trump og hans kone Melania testet positivt for covid-19.

Sønn: En ekte kriger

Eric Trump, en av de voksne sønnene, skriver på Twitter at faren er en «ekte kriger» som vil kjempe seg gjennom dette med samme styrke som han kjemper for det amerikanske folk. Han skriver han aldri har vært mer stolt av noen.

Presidenten hadde inntil videoen fredag kveld selv ikke tvitret siden han natt til fredag lokal tid opplyste om at han og førstedamen var smittet.

En lege i Det hvite hus sendte fredag ettermiddag ut denne kunngjøringen.

Får eksperimentell medisin

Ifølge en kunngjøring fra en lege i Det hvite hus får Donald Trump et medikament. Dette beskrives av leger som en «eksperimentell antistoff-cocktail». Natt til lørdag ble det bekreftet at presidenten mottar Remdesivir-behandling.

Behandlingen består av kopier av menneskelige antistoffer mot viruset. Disse blir studert for bruk på pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.

I tillegg får presidenten sink, D-vitamin, melatonin, famotidin og aspirin.

– Han trenger ingen tilførsel av oksygen, men i samarbeid med spesialister har vi valgt å starte Remdesivir-behandling. Han har fullført første dose og hviler komfortabelt, sier legen videre.

Trump selv la ut følgende korte melding på Twitter klokken 5.30 lørdag morgen, norsk tid: «Det går bra, tror jeg! Takk til dere alle. LOVE!!!»

Les også

Ekspert tror løpet er kjørt for Trumps gjenvalg. Støttespillerne er uenige. – Om to uker er han tilbake og rocker

Trump skal tilbringe de neste dagene ved Walter Reed National Military Medical Center.

Legen: Utmattet, men ved godt mot

Trumps lege, Sean Conley, sier dette i sin kunngjøring:

– Presidenten er fortsatt utmattet, men ved godt mot. Han blir fulgt opp av et lag av eksperter, og vi vil sammen komme med anbefalinger til presidenten og førstedamen den kommende tiden.

Ifølge legen har førstedame Melania Trump «mild hoste og hodepine».

Før nyheten om flyttingen til sykehus kom, meldte The New York Times, The Washington Post andre medier om presidentens symptomer. Ifølge kilder hadde han feber, tette luftveier og hoste.

– President Trump setter pris på strømmen av støtte til både seg selv og førstedamen, sa pressetalskvinne Kayleigh McEnany i en uttalelse fredag kveld.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden meldte fredag at han og kona testet seg. De er ikke smittet, viser testene.