Verden

Det forrige toppmøtet endte i skandale. Nå håper supermaktene på en ny start.

BRUSSEL (Aftenposten): Etter fire og en halv time var det historiske toppmøtet over. Putin forlot møtet med tommelen opp.

Det første håndtrykket mellom Joe Biden og Vladimir Putin.
 • Eirin Hurum
  Eirin Hurum
  Europa-korrespondent

Klokken 17.30 var det over. Før tiden.

Det historiske toppmøtet var det første mellom USA og Russland på tre år. Det forrige, mellom Donald Trump og Vladimir Putin i Helsingfors, endte i skandale.

Rett etter møtet holdt Putin pressekonferanse. Der forsikret den russiske presidenten at det ikke var noe fiendtlighet i møtet mellom ham og USAs president Joe Biden.

Vladimir Putin på pressekonferansen

Dessuten ga han president Biden et sjeldent kompliment:

– Han er veldig forskjellig fra Donald Trump. Han er en erfaren statsleder. Det er ikke alle statsledere det er mulig å holde en samtale gående med i flere timer, slik som Biden, sa Putin.

-Vi har ingen agenda mot Russland

Deretter var det Bidens tur til å møte pressen. Også han tonet ned den fiendtlige retorikken mot Russland:

– Jeg er for Amerika, ikke mot Russland.

Jo Biden la også an en forsonende tone i sin pressekonferanse.

Og Biden la til: Vi er forskjellige, men jeg vil at Putin skal forstå hvorfor jeg sier det jeg sier -og hvorfor vi gjør det vi gjør.

Dette ble de enige om

Begge presidentene understreket at samtalene hadde vært konstruktive og at ønsket hadde vært å forstå hverandre og finne felles grunn.

 • De diskuterte hvordan cyberangrep kan hindres.
 • De ble enige om igjen å sende ambassadører til hverandre, for å senke spenningsnivået mellom landene.
 • Presidentene ønsker å komme til enighet om fangeutveksling.
 • Begge land vil ta ansvar for å sikre strategisk kjernefysisk stabilitet.
 • USA vil jobbe for at Arktis blir en åpen sone. Både USA og Russland sitter i Arktis råd, Russland har formannskapet. «Frykten for russisk aggresjon i regionen er grunnløse», sa Putin.

Et historisk møte

Det historiske møtet startet klokken 13.00

Det er alltid best å møtes ansikt til ansikt, sa Joe Biden.

Det var de første ordene som falt etter at Russlands president Vladimir Putin og USAs president Joe Biden høytidelig ga hverandre sine håndtrykk på trappen foran Villa La Grange.

Dette er den herskapelige villaen hvor også Genèvekonvensjonen ble underskrevet i 1864 og som dannet grunnlaget for krigens folkerett.

Putin og Biden ble ønsket velkommen av den sveitsiske presidenten, Guy Parmelinen .

Putin ankom først. Ett kvarter etter rullet Bidens svarte limousin, The Beast , opp foran hovedinngangen.

De to presidentene håndhilste og gikk sammen opp den røde løperen.

Dramatisk start på møtet

Men allerede før toppmøtet kom i gang, startet dramatikken. Mens de to presidentene forsøkte å gi noen korte kommentarer på vei inn til møtet, ble de avbrutt av amerikanske journalister som skrek ut spørsmål.

De forsøkte også å presse seg nærmere Putin og Biden. En amerikansk journalist skal ha blitt dyttet i bakken. Til slutt ropte flere journalister at de følte de ble klemt i hjel i mengden.

Til slutt måtte sikkerhetsstyrkene gripe inn og be pressen fjerne seg.

Det forrige skandalemøtet

Møtet er det første på tre år mellom de to supermaktene. Det siste møtet, mellom Putin og tidligere president Donald Trump i Helsingfors i 2018, huskes best for pressekonferansen etterpå.

Dette møtet mellom Trump of Putin huskes best for Trumps uttalelser på pressekonferansen etterpå.

Da tok Trump parti med russerne og skjelte ut den amerikanske sikkerhetstjenesten.

– Jeg tror på begge sider, sa Trump da han ble spurt om han trodde på USAs etterretningstjenester eller Putin.

«Forrædersk», «motbydelig» og «en av de mest skammelige opptredenene av en amerikansk president, var reaksjonene etterpå.

Ingen forventninger

Denne gangen forløp møtet uten drama. Med snarere tilløp til harmoni.

Men så var da også forventningene til møtet blitt tonet kraftig ned på begge sider.

– Moskva har ingen illusjoner. Det fiendtlige forholdet til Washington er kommet for å bli.

Det skriver Dmitri Trunin, politisk analytiker i den internasjonale tenketanken Carnegie.

Han mener Putin heller ikke trenger slike toppmøter for å komme på like fot med USA. Eller å bli ansett som en likeverdig partner. For Putin er det viktigst å markere Russlands «røde linjer.» Det handler for eksempel om at Ukraina aldri kan bli medlem av Nato, at Nato kan utplassere militære baser eller raketter i Ukraina -eller forsøke å skape splid mellom Hviterussland og Russland.

-Putins budskap til verden handler mindre om hva han kan gjøre sammen med den amerikanske presidenten, men mer om hva Russland kan gjøre alene -og om nødvendig, mot ønskene til amerikanerne, skriver Trunin.

Stoltenberg ga Biden taktiske råd

Før dagens møte fikk Joe Biden tung oppbakking fra sine allierte i Nato.

Etter Nato-toppmøtet mandag hadde Jens Stoltenberg en siste «pep-talk» med Biden. Her fikk den amerikanske presidenten viktige råd på veien fra en som har forhandlet med Russlands sterke mann.

Jens Stoltenberg ga Joe Biden noen siste taktiske råd på veien til møte med Putin.

Til norsk presse fortalte Stoltenberg at han hadde delt med Biden hvordan han forhandlet med Putin som norsk statsminister.

– Det er mulig å komme frem til avtaler som Russland respekterer, sa Stoltenberg og viste til avtalene om rustningskontroll som et eksempel.

Samtidig er Nato skuffet over at russerne ikke lenger møter i Russland-Nato-rådet, organet som ble opprettet nettopp for å holde dialogen mellom Russland og Nato åpen.

Hvorfor Genève?

Dagens møte er det første USA-Russland toppmøtet i Genève siden Reagan og Gorbatsjov møttes i 1985. Da ble møtet betegnet som en suksess for det nøytrale «fredslandet» Sveits.

Et av de legendariske toppmøtene mellom USA og daværende Sovjetunionen. Møtet mellom Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov.

Denne gang har valg av møtested ikke vært tilfeldig. Forholdet mellom Russland og USA har ikke vært dårligere siden den kalde krigen.

Det var derfor helt uaktuelt å legge møtet til et Nato-land. For Russland var det viktig at møtet fant sted som ikke kunne betraktes som fiendens territorium.

Genève sto på hodet under toppmøtet. Og de røde løperne har på plass før presidentene inntok fredsbyen.
 • Genève er den nest viktigste FN-byen i verden, etter New York. Byen huser en rekke FN-institusjoner og er vant med å ta imot alle mulige delegasjoner.
 • Både Russland og USA har store delegasjoner og ambassader i Genève.
 • For Sveits er dette også et diplomatisk kupp. Sveits ønsker å bli betraktet som en fredsbygger, ikke bare et land legger til rette for fredssamtaler.

Les mer om

 1. Russland
 2. USA
 3. Nato
 4. Geneve
 5. Joe Biden