Verden

Utskrevet Trump vil ut i valgkampen igjen. Eksperter frykter at han ikke vil holde seg isolert.

President Donald Trump tar av seg munnbindet etter at han kom tilbake til Det hvite hus mandag kveld.f

Etter tre dager på sykehus reiste president Donald Trump hjem. På Twitter skriver han «ikke vær redd for covid». Samtidig gir to tredjedeler av amerikanerne ham strykkarakter.

 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • NTB
 • Anders Veberg
  Journalist

Presidenten kunngjorde på Twitter at han ville forlate det militære Walter Reed-sykehuset klokken 00.30 norsk tid.

Meldingen har fått kraftig kritikk. I Twitter-meldingen skryter han av medisinene som er utviklet mot covid-19.

– Vi har utviklet, under Trump-administrasjonen, noen virkelig gode medisiner og kunnskap. Jeg føler meg bedre enn jeg gjorde for 20 år siden, skriver han.

I den samme meldingen skrev Trump også «Føler meg veldig bra! Ikke vær redd for Covid. Ikke la det dominere livet ditt.»

Natt til tirsdag gjentok presidenten budskapet i en video på Twitter:

https://t.co/OxmRcZ5nUZ

Provoserende beskjed

Trumps beskjed provoserer. Uttalelsen tyder på at sykdommen ikke har fått ham til å revurdere sin ofte lettvinte holdning til det farlige viruset. Covid-19 har rammet både hans kone og flere sentrale personer i statsapparatet. Det kommer i tillegg til de over 210.000 døde i landet.

Regnet i forhold til befolkningen er det 648 døde pr. en million innbyggere ifølge Worldometers info. Tilsvarende tall for Norge er 52, Finland 62, Danmark 114 og Sverige 583.

– Dette er en urimelig melding. Jeg vil gå så langt som å si at dette kan forverre spredningen av viruset, sier doktor Sadiya Khan ved University Feinberg School of Medicine.

Dette bildet ble tatt på sykehuset søndag, under en telefonsamtale president Donald Trump hadde med visepresident Mike Pence og flere andre regjeringsmedlemmer og militære ledere.

Unngår isolat-periode

Utskrivingen fra sykehuset reiser spørsmålet om hvordan Det hvite hus skal beskytte andre i Det hvite hus mot viruset som fortsatt herjer i Trumps kropp.

Mandag fikk også Trump kritikk for en omstridt bilutflukt fra sykehuset. Han skulle vinke til tilhengerne sine. Allerede før det hadde Secret Service-agenter uttrykt bekymring for den lettvinte holdningen til munnbind og fysisk avstand i Det hvite hus. Men det var lite de kunne gjøre med det.

Både Sadiya Khan og professor David Nace ved University of Pittsburgh frykter at Trump ikke vil holde seg isolert, og at han ikke har lært leksa om munnbind.

– Vi vet han hater munnbind, vi vet han hater å føle seg bundet, vi vet han er uforutsigbar. Alle andre amerikanere må forholde seg til en ti dager lang isolat-periode, sier Nace.

Pasienter bør vente i minst tre dager etter at de ikke lenger har symptomer, før de går ut av isolasjon. Minmumstiden for å isolere seg er 13 dager etter at man først begynner å vise symptomer. Det skriver WHO på sine hjemmesider.

Presidenten har allerede varslet at han vil fortsette valgkampen sin. Han planlegger også å delta i debatten mot demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, 15. oktober, melder nyhetsbyrået Reuters.

60 prosent mislikte presidentens håndtering

Det store flertallet i en meningsmåling mener at president Trump var uansvarlig i måten han håndterte risikoen for å spre viruset til andre i hans omgivelser.

Det er en spørreundersøkelse som SSRS har gjort for CNN som viser dette. Målingen er tatt opp etter at det ble kjent at presidenten var smittet av korona.

68 prosent av de spurte svarte at de ikke trodde på det som ble sagt fra Det hvite hus om presidentens helsetilstand. Bare 12 prosent trodde på alt som kom fra Det hvite hus.

Tilliten til presidentens håndtering av koronapandemien nådde et nytt bunnivå.

Ifølge målingen var det 60 prosent som mislikte hans håndtering.

Joe Biden justerer munnbindet sitt i Miami i Florida mandag.

Biden: – Krisen er ikke over

– Jeg håper presidenten kommer seg raskt. Men nasjonens covid-krise er langt, langt fra over. I dag går mine bønner til familiene til de 210.000 som har dødd av viruset, sa demokratenes presidentkandidat Joe Biden på et valgkamparrangement i Miami.

Etter en dag da president Trump hadde sendt ut en lang rekke Twittermeldinger som et ledd i valgkampen, føyde Biden til:

– Nå som presidenten er opptatt med å tvitre kampanjebudskap, vil jeg be ham om å gjøre dette også: Støtt bruk av munnbind. Støtt krav om bruk av munnbind over hele landet.

– Hvordan våger du?

En av dem som reagerte kraftig på Trumps tvitring om sykdommen var den demokratiske politikeren Daniel Smith. Han skrev dette svaret til presidenten på Twitter:

– Ikke være redd!?! Er DET slik min familie skal føle det etter å ha mistet FEM mennesker vi dypt bryr oss om!?!? Hvordan våger du!

Fiona Whelan Prine mistet mannen sin, countryartisten John Prine (73) i april. Hun skrev dette på Twitter:

«Du tar feil igjen @realDonaldTrump. Jeg er veldig redd for Covid-19. Sykdommen har knust hjertet mitt og forandret familien min for alltid. Det har drept 210 000 amerikanere. Du er en trist egoistisk mann. Vi fortjener så mye bedre.»

Demokraten Nick Knudsen stiller spørsmålet om hvor mange mennesker presidenten tar livet av ved å bagatellisere sykdommen.

Trump har vært innlagt på sykehus siden fredag etter at han testet positivt for koronaviruset sist torsdag.

– Trygt å dra hjem

Like etter Trumps Twittermelding bekreftet hans personlige lege, Sean Conley, at presidenten blir utskrevet.

Conley sa at legeteamet vurderer at det er trygt for ham å vende hjem selv om presidenten fortsatt er syk og faren ikke er helt over.

Presidentens lege, Sean Conley (i midten) sammen med andre leger i teamet som behandler Donald Trump.

– Alle våre vurderinger, og ikke minst Trumps kliniske tilstand, støtter at presidenten trygt kan reise hjem. Der vil han være omgitt av medisinsk behandling i verdensklasse, sa Conley på en pressekonferanse utenfor sykehuset.

Han sa også at det er 72 timer siden Trumps hadde feber, og at oksygennivået er bra.

En annen lege, Brian Garibaldi, opplyste at behandlingen med det virusdempende legemiddelet Remdesivir fortsetter. Trump vil få den femte og siste dosen tirsdag.

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Trump
 3. Twitter
 4. Koronaviruset
 5. Donald Trump
 6. Pandemier