Verden

Sverige åpnet opp i høst til tross for at smitten økte. Dødstallet har nå passert 8000.

Hva skjedde da smitten økte i vårt naboland? Gamle kunne få besøk på eldrehjemmet igjen. Nattklubber fikk åpne for festsugne gjester. Den svenske regjeringen får nå kritikk for timingen.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, får kritikk.
 • Mari Lund Wictorsen
  Mari Lund Wictorsen
  Journalist

I slutten av september var det tydelig: Antall personer med bekreftet koronasmitte i Sverige økte. Økningen fortsatte i oktober, slik denne grafen viser:

Men likevel opplevde svenskene at samfunnet ble mer som det var før pandemien.

8167 mennesker er pr. tirsdag ettermiddag døde med koronaviruset i Sverige, som har rundt ti millioner innbyggere. Det er 174 flere enn torsdag forrige uke. I Norge (som har omtrent halvparten så mange innbyggere) er dødstallet 404.

SVT har sett nærmere på beslutningene regjeringen tok denne høsten. Den svenske allmennkringkasteren har sammenlignet det med smitten på samme tid.

Reagerer på dårlig timing

Den første dagen i oktober ble det nasjonale besøksforbudet på eldrehjem opphevet.

Syv dager senere innførte regjeringen et unntak fra 50-personersregelen i loven om serveringssteder, noe som gjorde at nattklubber åpnet igjen.

Mot slutten av oktober, samtidig som smittekurven virkelig økte, kom nye lettelser. Blant annet ble publikumsgrensen for offentlige arrangementer satt til 300, ikke 50, som det var tidligere.

Flere reagerer på en dårlig timing. Smittespredningen har økt voldsomt de siste ukene, og kapasiteten på flere intensivavdelinger er sprengt. Folkhälsomyndigheten har erkjent at de ikke forutså at den andre bølgen av pandemien skulle bli så kraftig.

Nå får både regjeringen og folkehelsemyndighetene kritikk.

– Beslutningene ble tatt omtrent samtidig som smittespredningen tok fart, noe som var «olyckligt», sier Niklas Arnberg, professor i virologi (læren om virus) på Umeå universitet til SVT.

Men hvorfor ble beslutningene tatt akkurat da? Daniel Suhonen i den svenske tankesmien Katalys tror det handlet om et press fra kultur- og idrettssektoren og næringslivet.

Kongen: «Vi har mislykkes»

Også Sveriges kong Carl Gustaf kom i forrige uke med en uttalelse som blir tolket som kritikk av landets koronahåndtering.

– Jeg ser på det som at vi har mislykkes. Vi har et stort antall mennesker som er døde, og det er grusomt. Det er noe vi alle sliter med, sier kong Carl Gustaf i programmet Året med kongefamilien på SVT.

– Det svenske folket har lidd kolossalt under vanskelige forhold, sier Sveriges konge.

Joakim Nergelius, professor i rettsvitenskap ved Örebro universitet, mener kongens formulering er sterkere enn ventet.

– Den er uventet skarp: «Vi har mislykkes». Han kunne sagt «det er tragisk» eller noe mer allment som alle er enig i, sier han til Expressen.

En annen som bruker ordet «mislykkes» er statsminister Stefan Löfven. På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag innrømmet han at landet ikke klarte å beskytte sine eldste da viruset kom.

– Sverige har som helhet mislykkes med å beskytte de eldre. Eldreomsorgen var ikke rustet for å håndtere en pandemi, sa han.

Hva sier Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell til kongens krasse uttalelse?

– Om man skal kalle det mislykket eller ikke, det synes jeg vi skal overlate til dem som skal utrede disse spørsmålene i fremtiden, svarte han på en pressekonferanse torsdag.

Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell.

De strengeste tiltakene kommer nå

Sverige valgte tidlig en annen tilnærming til koronakrisen enn mange andre land i Europa. Da Norge stengte grensene i vår, forble Sveriges åpne.

Fremdeles har de ikke karantenekrav til innreisende til Sverige, bortsett fra for folk som har reist fra Storbritannia.

Fra julaften kommer imidlertid de strengeste tiltakene svenskene har sett i pandemien til nå. Dette er noen av dem, som i utgangspunktet skal vare til 24. januar:

 • Maksantallet for grupper på restauranter blir på fire personer.
 • Alle aktiviteter i staten, fylker og kommuner som ikke er strengt nødvendige, må stenge ned fra nå. Det gjelder for eksempel svømmehaller, idrettshaller og museer.
 • Alkoholservering forbys på serveringssteder fra klokken 20.
 • Man innfører maksantall på samtidig besøkende på butikk, kjøpesentre og treningssentre (dersom det ikke vil fungere, stenger man ned).
 • Man ber om at skoler planlegger for hjemmeundervisning.

Den svenske regjeringen kom nylig med forslag om en ny pandemilov som vil gi dem større fullmakter for eksempel til å stenge ned kjøpesentre.

Lovforslaget er sendt ut på høring og skulle etter planen tre i kraft i mars. Nå vil regjeringen fremskynde behandlingen, slik at den kan brukes allerede i januar.

Gratis munnbind på bussen og slutt på romjulssalg

I tillegg til tiltakene nevnt over blir munnbind anbefalt i kollektivtrafikken, men dette gjelder bare i rushtiden. I motsetning til i Norge skal alle busser og tog i Sverige tilby munnbind til passasjerene.

Men hvordan det skal skje er uklart.

– Det kommer til å bli en enorm utfordring, sier Mattias Adell i bransjeorganisasjonen Svensk Kollektivtrafik til SVT.

I romjulen oppfordres butikker til å kutte ut å ha salg, fordi myndighetene frykter det vil føre til stor trengsel i butikker.

Bransjeorganisasjonen Svensk Handel er imidlertid uenig og mener butikkene må få holde salg såfremt de klarer å sørge for at kundene holder avstand.

Les også

 1. Virusmutasjonen kan allerede ha spredt seg. Det kan få konsekvenser for nedstengningen av Europa.

 2. Slik er nordiske land blitt både skrekkeksempler og forbilder

Les mer om

 1. Sverige
 2. Smittevern
 3. Stefan Löfven
 4. Munnbind
 5. Koronaviruset