Verden

Endelig en positiv brexitnyhet. Britene dropper forslagene som kunne torpedert avtalen.

BRUSSEL (Aftenposten): Storbritannia dropper nå lovforslagene som kunne torpedert og senket brexitavtalen for godt. Det er et lite gjennombrudd, men ingen brexitavtale.

Boris Johnson kunne endelig glede seg over godt nytt fra sitt forhandlingsteam. Foto: Toby Melville, Reuters/ NTB

  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent

Det partene ble enige om tirsdag ettermiddag, er absolutt ikke uvesentlig.

For dette handler om at EU og Storbritannia igjen er blitt enige om den følsomme Nord-Irland-avtalen, som var en del av skilsmisseavtalen og som ble fremforhandlet i fjor.

Tidligere i høst sjokkerte Storbritannia EU ved å introdusere et nytt lovforslag, den omstridte internal market bill, som EU mente både brøt den allerede inngåtte fratredelsesavtalen og Nord-Irland protokollen.

EU var sjokkert. Det er bare røverstater, ikke europeiske rettsstater, som gjør slikt, var reaksjonene fra Brussel.

Fryktet det var spikeren i kisten

Lovforslaget skapte en dyp tillitskrise mellom Storbritannia og EU.

Mange fryktet at dersom det ikke ble trukket, kunne det bli den siste spikeren i kisten på de allerede trøblete forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

  • EU mente forslaget var et brudd på brexitavtalen og at det bryter Storbritannias folkerettslige forpliktelser. EU har derfor innledet rettslige skritt mot London.
  • Den britiske regjeringen mente forslaget skulle være et sikkerhetsnett dersom det ikke ble noen brexitavtale. Da ville Nord-Irland og Storbritannia tilhørere to ulike tollsystemer.
Les også

Vil bryte inngåtte avtaler og gir EU en frist på 37 dager

Ny grense i Irskesjøen

At denne avtalen nå synes å være på plass, gjør at den nye grensen som kommer i Irskesjøen, mellom Nord-Irland og fastland-Storbritannia, kan bli så sømløs og minimal som mulig. Men grensesjekker blir det.

Det er fordi Nord-Irland fortsatt vil være en del av EUs indre marked og EUs tollunion -mens Storbritannia vil være på utsiden.

Storbritannia blir dermed en slags yttergrense mot Nord-Irland og da må handelen mellom de to reguleres på en helt ny måte.

Boris Johnson og Ursula von der Leyen skal møtes ansikt til ansikt i Brussel i morgen eller torsdag i et forsøk på å redde avtalen. Foto: Henry Nicolls, Reuters/ NTB scanpix

Denne enigheten kom i grevens tid.

For mens hovedforhandlingene om en fremtidig samarbeidsavtale mellom EU og Storbritannia er på randen av sammenbrudd, kan tirsdagens gjennombrudd kanskje bryte isfronten.

Boris til Brussel for å redde stumpene

Enigheten kom bare timer før Boris Johnson reiser til Brussel i et forsøk på å redde brexit-forhandlingene i ellevte time.

Mandag kveld, etter et nytt mislykket telefonmøte med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, ble de to enige om kun én ting: At Boris Johnson ville reise fysisk til Brussel i håp om et gjennombrudd.

– Jeg er alltid håpefull, men jeg må være ærlig og si at det er veldig vrient nå. Vi står fortsatt langt fra hverandre. Men man må være optimist, man på tro på kraften som ligger i sunn fornuft, sa Johnson til BBC tirsdag.

Brexitforhandlingene er langt på overtid og alle frister er brutt. Gang på gang.

  • Nå er endelig frist satt torsdag. Da skal EUs stats- og regjeringssjefer møtes fysisk i Brussel. Det skulle være det store «make or break»- tidspunktet.
  • En avtale er også nødvendig om EUs 27 medlemsland og EU-parlamentet skal rekke å ratifisere avtalen før nyttår.

Men heller ikke denne fristen er det mange som tror på. Den irske utenriksministeren mente det ikke var noen grunn til å rushe frem et kompromiss. Bedre å forhandle frem til nyttår, mente han.

Det begynner å lukte utsettelse. Nok en gang. EUs beredskapsplaner er forlengst ferdige og ligger klare. Men EU venter i det lengste med å ta de frem fra skuffen. Det vil bare forsterke dramatikken.

Les mer om

  1. Brexit