Tyrkia blokkerte Twitter, Facebook og Youtube etter terroraksjon

Twitter, Facebook og Youtube ble anklaget for å spre terroristpropaganda etter gisseldramaet i forrige uke.

Den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan liker ikke at bilder fra det tyrkiske gisseldramaet forrige uke spres på sosiale medier. Han stengte den tyrkiske befolkningens tilgang til både Twitter, Facebook og Youtube mandag. Mandag kveld ble sperren på Twitter og Facebook hevet.
  • Cecilie Asker
    Cecilie Asker

Det var en tyrkisk domstol som besluttet å stenge de sosiale mediene mandag.

Bestemmelsen kommer i kjølvannet av hendelsen forrige onsdag hvor en venstreradikal terroristorganisasjon gjennomførte en væpnet terroraksjon i en rettsbygning i Istanbul i Tyrkia.

En statsadvokat og to terrorister ble drept i gisseldramaet.

«Sprer terroristpropaganda»

Ibrahim Kalin, talsperson for den tyrkiske presidenten, forklarte at årsaken er at både Youtube— og Twitter-brukere har delt bilder av den avdøde statsadvokaten.

Han mente videre at dette er blitt gjort på en måte og i den grad at det nærmest kan beskrives som å spre terroristpropaganda, melder Reuters.

Twitter og Facebook fulgte tyrkiske myndigheters pålegg

Blokkeringen av Twitter og Facebook ble hevet etter at de sosiale mediene fulgte pålegget om ikke å spre bildene av statsadvokaten som blir truet med våpen, melder BBC mandag kveld. Forhandlinger med YouTube er pågående, skriver BBC på sine nettsider mandag.

Har stengt Twitter før

Det er ikke første gang tyrkiske myndigheter har blokkert tilgangen til sosiale medier for landets beboere. Under valgkampen til lokalvalgene i mars 2014 florerte det av lydopptak på de sosiale medieplattformene som ble brukt til å anklage den sittende regjering for korrupsjon.

Den tidligere statsministeren Tayyip Erdogan svarte med å sprerre tilgangen til både Youtube og Twitter midlertidig.

Det førte ikke bare til massiv kritikk fra Tyrkias befolkning, men også EU har uttrykt sterk misnøye med Tyrkias sensurering av den digitale ytringsfriheten.

Sender fem ganger så mange klager

Det kan virke som om kampen mellom de sosiale mediegigantene og tyrkiske myndigheter er langt fra over. I fjor gjorde de endringer i lovverket som gjør det enklere å blokkere nettsteder.

I andre halvdel av 2014 meldte Tyrkia inn fem ganger så mange krav om fjerning av innhold fra Twitter som noe annet land.