Verden

- Aksjonen har avverget et belgisk Charlie Hebdo

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): - Ingen forbindelse til terrorangrepet i Paris, sier belgiske myndigheter etter at to personer ble drept i en politiaksjon i kveld. Jihadister med erfaring fra Syria skal ha planlagt et terrorangrep innen svært kort tid.

To ble drept da det belgiske politiet i dag gikk til aksjon mot det som skal være belgiske Syria-farere.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist
afp000826765-T_2LMqgcCr.jpg
afp000826784-1qLqvTw8HE.jpg

— Det var akutt fare. Angrepet kunne muligens ha funnet sted i løpet av noen få timer, sa de belgiske påtalemyndighetene til avisen Terzake etter pressekonferansen i dag.

Politiets terroretterforskere har i kveld gjennomført ti aksjoner i Verviers, BrusselogHalle-Vilvoorde. To nye personer skal være pågrepet i en politiaksjon i Zaventem utenfor Brussel klokken 20.30.

Klokken 21.10 skal politiet ha funnet eksplosiver under en aksjon i Anderlecht i Brussel, ifølg RTL. Ved midnatt torsdag aksjonerer politiet fortsatt mot flere adresser i Brüssel.

Forberedt aksjonen i tre uker

Det er gjennom avlytting politiet skal ha funnet ut at det ble planlagt angrep.

Belgisk politi skal ha forberedt antiterroroperasjonene i tre uker. Under etterforskningen fant politiet ut at hjemkomne fremmedkrigere fra Syria planla å begå et stort terrorangrep i Belgia. — Per nå ser vi ingen forbindelse til terrorangrepet i Paris, sier belgiske myndigheter.

Andre medier, DH og Le Meuse, skriver imidlertid at aksjonen settes i sammenheng med terroristen Amedy Coulibaly, som gikk til angrep mot en kosher-butikk i Paris i forrige uke.

Det er gjennom avlytting politiet skal ha funnet ut at det ble planlagt angrep, ifølge Le Soir. Anonyme kilder oppgir at avlyttingen skjedde i hjemmene til de mistenkte og i kjøretøy.

Belgiske myndigheter planlegger nå å utvide mulighetene for avlytting.

Syv land involvert i aksjonen

Belgisk politi har bekreftet at det pågår antiterroroperasjoner i andre land.

Flere belgiske aviser skriver at det skal omfatte syv land, deriblant Tyskland og Jemen.

I Tyskland har den føderale påtalemyndigheten nylig sagt at de etterforsker 83 personer for å ha tilknytning til IS eller al Qaeda. Ytterligere 100 personer skal også være under etterforskning fra regionale myndigheter i Tyskland. Til sammenligning ble bare 8 personer etterforsket for de samme forholdene i 2013.

De siste dagene har tysk politi pågrepet en person i Wolfsburg, mistenkt for å være en del av en islamistisk terrorcelle på totalt femti personer.

To drept

Aksjonen i Verviers skjedde rundt 17.45 torsdag ettermiddag i en leilighet i midt i sentrum av den belgiske byen Verviers. Det var det belgiske politiets spesialstyrke CGSU (Commissariaat-Generaal Special Units)som var involvert i kontraterroraksjonen.

- Da politiets spesialstyrker gikk til aksjon i Verviers, åpnet gjerningsmennene ild. Skytingen pågikk i flere minutter. To av dem ble drept, og en er pågrepet. Ingen sivile eller politifolk ble skadet i aksjonen, sa politiet på pressekonferansen.

Sikkerhetsnivået rundt politistasjoner og offentlige bygninger er hevet til det nest høyeste nivået etter kontraterroraksjonene torsdag ettermiddag. Det innebærer økt årvåkenhet og bedre bevoktning.

— Målet for terrorangrepet var politiet, bekrefter påtalemyndigheten til belgiske RTBF etter pressekonferansen.

Det belgiske politiet ønsket ikke å gå nærmere inn på detaljer i saken nå i kveld, men viser til en ny pressekonferanse fredag klokken 11.00. De opplyser at det er mange politifolk involvert i operasjonen.

afp000826731-6Wevw51snX.jpg

Verviers ligger i provinsen Liege og har rundt 56 000 innbyggere.

Fremmedkrigere i Syria

Belgisk politi skal lenge ha hatt hjemkomne fremmedkrigere fra Syria under oppsikt. Dagens politiaksjon skal ha blitt iverksatt fordi man fryktet et nært forestående terrorangrep.

Belgia er det landet i Europa hvor det har reist flest til Syria i forhold til folketallet. Myndighetene anslår at 300 har reist. Etterretningseksperter tror tallet er dobbelt så høyt.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har mellom seks og ti personer fra Verviers reist til Syria som fremmedkrigere de siste månedene.

Les om forskeren som intervjuet belgiske Syria-farere:

Les også

Han lot skjegget gro, tok på seg palestinaskjerf og dro til Syria

Det var i Belgia at det første terrorangrepet begått av en Syria-kriger skjedde: En fransk, radikalisert mann skjøt og drepte fire personer i det jødiske museet i Brussel i mai etter å ha kriget i Syria.

Belgia er også et av landene som sender kampfly for å delta i koalisjonen mot IS.

En anonym etterretningskilde skal ha opplyst tilCNNat Den islamske (IS) ga de antatte jihadistene i Belgia instrukser.

— De så skremt ut

Den belgiske regjeringen skal sitte i krisemøter i kveld. Statsminister Charles Michel har ikke ønsket å kommentere aksjonen så lenge aksjonen pågår.

Et vitne til aksjonen i Verviers sier til avisen Le Soir:

afp000826766-75T9mNIltz.jpg

— Klokken var 18, og da jeg var rett utenfor justispalasset i bil, hørte jeg to eksplosjoner. Jeg stoppet. Jeg var alene i gaten og jeg så to unge personer på rundt 25 og 30 år med nordafrikansk utseende, kledt i svart og med en svart bag.Vitnet sier til avisen at de så skremt ut.

— Da jeg ville kjøre igjen, så jeg at jeg at alt var omringet av politiet, sier hun til avisen.

- Avverget et belgisk Charlie Hebdo

- Med denne aksjonen har vi avverget et belgisk Charlie Hebdo, sier en politikilde til lokalavisen La Meuse.

Denne uken skulle en domstol i Antwerpen avsi dom i en straffesak mot en gruppe som kalles Sharia4Belgium, som er anklaget for å radikalisere personer og rekruttere dem. Domsavsigelsen ble utsatt på grunn av angrepene i Paris.

Les også

  1. Her er forskeren som oppsøkte ekstremistene i Syria

  2. Seks tiltak Europa vurderer for å stoppe terroren