Dødsdømt hostet og knyttet neven i 13 minutter under henrettelsen

Drapsdømte Ronald Bert Smith jr. (45) ble torsdag kveld lokal tid henrettet i Alabama. Henrettelsen varte i en halv time.

Den henrettede Ronald Bert Smith jr. var dødsdømt etter et drap i 1994.

Smith var dømt for drapet på den butikkansatte Casey Wilson i 1994. En jury anbefalte med syv mot fem stemmer fengsel på livstid, men dommeren bestemte at han skulle dømmes til døden.

To ganger har USAs høyesterett utsatt henrettelsen etter at Smiths advokater argumenterte med at dommeren ikke burde ha anledning til dette når juryen anbefalte noe annet.

Løftet på hodet

Torsdag kveld var imidlertid alle ankemuligheter oppbrukt. En fengselsvakt sjekket ved starten av henrettelsen, ifølge AP, to ganger at Smith var bevisstløs før de siste giftsprøytene ble satt.

Den første gangen beveget den dødsdømte litt på armen. Lokalavisen Huntsville Times skriver at henrettelsen tok 34 minutter og Smith skal ha hostet, knyttet venstre neve, hevet etter pusten og beveget på kroppen i 13 av disse minuttene. På et tidlig tidspunkt skal han ha løftet på hodet. I blant skal det ha sett ut som om det ene øyet var delvis åpent. Smith ble erklært død 23.05 lokal tid.

20 henrettelser i år

Sjefen for fengselsvesenet i Alabama, Jeff Dunn, sa til pressen at reglementet ble fulgt og at det vil bli foretatt en obduksjon av den henrettede.

Smith er den tyvende personen som er henrettet i USA i år og den andre i Alabama. Ifølge Death Penalty Information Center er det planlagt syv henrettelser i USA i januar – tre av dem i Texas.

– Skrøt om å knerte ansatt

Smith drepte Casey Wilson i 1994 under et ran ved først å slå ham med en pistol og deretter skyte ham i hodet. Wilson etterlot seg kona Jackie og en fem uker gammel sønn. Ifølge påtalemyndigheten og vitner under rettssaken hadde Smith og to 18 år gamle kompiser stoppet ved butikken for å kjøpe røyk. Smith, som var beruset, hadde skrytt til sine yngre kamerater om at han skulle rane forretningen og «knerte» den ansatte.

Nådde ikke frem i Høyesterett

Smiths advokater forsøkte å få Høyesterett til å stoppe henrettelsen. De argumenterte med at Florida-dommeres makt nylig ble vingestekket, men trengte fem stemmer i Høyesterett for å nå frem. De fikk fire.

Alabama er den eneste delstaten der en dommer kan overkjøre juryens anbefaling om fengselsstraff og bestemme dødsstraff i stedet.

– Første og eneste rettssak for jurymedlemmer

Delstatens advokater argumentere for at dommeren bør ha det endelige ordet.

– Et jurymedlems avgjørelse er trolig den eneste avgjørelse om juridisk straff vedkommende noen gang vil fatte. Den vil tas på slutten av en følelsesmessig utmattende rettssak, som ofte er den første og eneste rettssaken jurymedlemmet har overvært, skrev delstatens advokater i sitt skriv til Høyesterett.

Velgere ville beholde dødsstraff

På valgdagen 8. november stemte velgerne i California, Nebraska og Oklahoma om dødsstraffen skulle opprettholdes. I alle tre delstatene ville velgerne beholde dødsstraff.

Samtidig blir det jevnlig fremmet juridiske angrep mot dødstraffen. Argumentet er at dødsstraff bryter med den amerikanske grunnlovens forbud mot «grusom og uvanlig straff».

Den liberale høyesterettsdommer Stephen Breyer argumenterte for dette i sin dissens til en dom senest i 2015. Flertallet på fem gikk imot dette og lot Oklahama fortsette med å henrette dødsdømte med giftsprøyter.

– Rettferdigheten seiret

Alabamas statsadvokat var godt fornøyd med at henrettelsen endelig fant sted torsdag.

– I mer enn to tiår har Ronald Bert Smith sluppet unna rettferdigheten for sitt kaldblodige drap på Casey Wilson, som først ble slått med pistol og deretter skutt i armen etter å ha nektet å åpne kassen i butikken. Deretter ble han skutt i hodet og etterlatt for å dø. Retten beskrev Smiths handlinger som et likvidasjonsdrap. I kveld seiret endelig rettferdigheten, heter det i en kunngjøring fra statsadvokat Luther Strange.