Verden

Titusener sivile fra Aleppo evakueres til det som kan bli Syrias neste slagmark

Opprørerne som evakueres fra Aleppo blir sendt til Idlib. Her styrer to grupper som begge ønsker en islamistisk stat.

En kriger fra den Al-Qaida-tilknyttede al-Nusra-fronten vifter med gruppens flagg utenfor guvernørbygningen i Idlib i mars 2015. Bildet ble lagt ut på Nusra-frontens twitterkonto.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

FNs sikkerhetsråd besluttet mandag enstemmig at det skal sendes observatører til Syria som skal overvåke evakueringen av Aleppo.

Tusenvis av opprørere og sivile er blitt evakuert fra byen den siste uken.

– Evakueringen går nå på skinner, sier Elizabeth Hoff, som leder arbeidet til Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria ifølge NTB.

I Idlib-provinsen sier Røde Halvmåne at de vil bygge en teltby som skal kunne huse minst 50.000 mennesker, de aller fleste av dem sivile. Ifølge den tyrkiske utenriksministeren har allerede 20.000 mennesker blitt evakuert fra Aleppo.

Opprørerne og de sivile kan imidlertid være i ferd med å bli evakuert til Syrias mest sannsynlig fremtidige slagmark. Og taper opprørerne også her, så vil det ikke være mye igjen av deres militære slagkraft.

– Taper opprørerne her vil det ikke være mye igjen, sier forsker Teije Hidde Donker ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Idlib ligger i det nordvestlige hjørnet av Syria (grønn farge viser opprørskontrollerte områder) og grenser til Tyrkia. Det røde området er kontrollert av myndighetene.Det svarte området er kontrollert av IS.

Islamistiske opprørere dominerer

Byen og provinsen Idlib ligger vest for millionbyen Aleppo. De to islamistiske gruppene Ahrar al-Sham og Jabhat Fateh al-Sham er de to sterkeste opprørsgruppene i provinsen. Den sistnevnte av dem var inntil nylig kjent som den Al-Qaida-tilknyttede gruppen Jabhat al-Nusra.

Begge disse to gruppene ønsker å opprette en islamistisk stat styrt etter sharialover.

For Bashar al-Assad vil det være en fordel dersom det blir lettere for ham å argumentere at alle opprørerne er radikale islamister og terrorister.

– Regimet vil at Idlib skal bli et nytt Raqqa, sier Hassan al-Dughaim, en syrisk predikant og forsker som befinner seg i Tyrkia til AP.

Opprørere fra blant annet Jabhat al-Nusra ber etter at de har erobret byen Jisr al-Shughour i april 2015. Tapet av denne byen i Idlib-provinsen var en av årsakene til at Russland gikk inn i Syriakrigen for å berge Bashar al-Assads regime.

Siden det opprørskontrollerte området har en lang og ukontrollert grense mot Tyrkia, har opprørerne hatt god tilgang på våpen og andre ting de trenger fra sine støttespillere i Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar. Idlib har i løpet av de siste to årene dessuten tatt imot tusenvis av opprørere som har forlatt andre beleirede områder i Syria.

Den syriske presidenten, Bashar al-Assad, antydet i et intervju med russiske medier sist uke at Idlib kunne bli det neste målet etter Aleppo.

Han la imidlertid til at beslutningen måtte tas i samråd med hans russiske og iranske allierte, skriver AP.

Et medlem av sivilforsvaret forsøker å slukke en brann etter et bombeangrep i Idlib i august i år.

Forventer både krig og fredsfølere

Eksperter Aftenposten har snakket med, uttrykker stor usikkerhet om hvorvidt Bashar al-Assad vil fortsette å krige for fullt, og i så fall mot hvem, eller om det vil bli gjort reelle forsøk på å forhandle frem en fredsløsning.

Det kan være at det blir gitt prioritet til å ta tilbake Palmyra, som krigere fra Den islamske staten (IS) tok kontroll over for en drøy uke siden. Et større felttog som tar sikte på å knuse IS anses imidlertid som lite sannsynlig.

Det kan også bli gjort forsøk på å i hvert fall å gi inntrykk av at man forsøker å komme frem til en fredsløsning.

Opprørere deltar i militærtrening i Idlib den 27. oktober.

– Alt tyder på at den militære fremrykkingen kommer til å fortsette, og at både Idlib og Palmyra vil være mål, sier direktør Henrik Thune ved Noref.

– Samtidig tror jeg Russland ønsker å prøve ut muligheten for å bruke hendelsene i Aleppo til å få i gang samtaler. Siden Tyrkia er involvert er en mulig vei at Russland og Tyrkia skal kunne legge press på hver sin side.

Cecilie Hellestveit, som kommer med en bok om Syria i januar, har et enda dystrere syn på situasjonen.

– Forhandlinger mellom partene er skjøvet i bakgrunnen, og Syrias stedfortredere kjemper om en fordelaktig posisjon frem til slutten av januar, sier hun. – Det blir ingen reelle forhandlinger om store tema før et godt stykke ut i neste år.

Medlemmer av sivilforsvaret og De hvite hjelmene, bærer børt en såret person etter et bombeangrep i Idlib den 20. november.

Vil Tyrkia snu ryggen til opprørerne?

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ga opp Aleppo og har sammen med sine nye allierte Vladimir Putin og Russland stilt seg i bresjen for et alternativt forhandlingsløp som inkluderer Iran.

Uten Tyrkias fortsatte støtte kommer opprørerne i Idlib til å ligge tynt an.

Men de kan komme til å fortsette å holde hånden over opprørerne i Idlib for å ha en ressurs i reserve i den regionale konflikten med Iran, tror Cecilie Hellestveit.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Al-Qaida
  4. Bashar al-Assad