Verden

Berlin-terroren: Dette er mannen hele Europa leter etter

Tysk politi jakter den 24 år gamle tunisieren Anis A. i forbindelse med terroren i Berlin. Han skal ha vært påvirket av en islamsk ekstremist, mistenkt for å rekruttere unge muslimer til IS.

Riksadvokaten i Tyskland gikk onsdag ettermiddag ut med offentlig etterlysning etter den tunisiske statsborgeren Anis A. Det er også utlovet en belønning på 100.000 euro. Foto: Tysk politi

  • Christina Pletten

Anis A. skal være kjent for politiet som en farlig person og har tidligere vært arrestert. Han fikk avslag på asylsøknaden sin i juli i år.

Politiet i Berlin spanet på Anis A. fra mars til september i år, etter informasjon om at han planla et innbrudd.

– Ifølge opplysningene skulle han skaffe seg penger som han kunne kjøpe automatiske skytevåpen for. Det er mulig at han senere ville utføre et terrorangrep sammen med andre person han kunne ha overtalt, heter det i en uttalelse fra det tyske riksadvokatembetet i Karlsruhe.

Etter at den omfattende spaningen ikke føre til noe resultat annet enn at Anis A. skal ha solgt narkotika i en park, ble overvåkingen innstilt.

Den etterlyste er 1,78 cm høy, veier ca. 75 kilo, har svart hår og brune øyne.

– Forsiktig! Personen kan være voldelig og bevæpnet, heter det i etterlysningen fra Riksadvokaten og Bundeskriminalamt – det tyske Kripos.

  • Følg utviklingen i Berlin i vår direkteblogg her.

Terror! Forsiktig! Personen kan være voldelig og bevæpnet heter det i etterlysningen som nå er sendt ut i hele Tyskland. Belønningen er på 100 000 euro. Foto: Bundeskriminalamt

Riksadvokaten i Tyskland leder etterforskningen på grunn av den særlig samfunnsfarlige forbrytelsen som har skjedd.

Han utlovet onsdag ettermiddag en belønning på 100.000 euro for opplysninger som fører til at den mistenkte blir pågrepet.

Mannens midlertidige oppholdstillatelse ble funnet i en lommebok på gulvet i lastebilen som kjørte inn i julemarkedet i Berlin tirsdag. 12 personer ble drept i angrepet.

Kom via Italia

Den ettersøkte er født i Tataouine i Tunisia i 1992. Mannen skal ha kommet til Italia i 2012 og tatt seg videre til Tyskland sommeren 2015.

Der søkte han om asyl i juli, men fikk altså fikk avslag i juli i år.

– Han hadde ikke gyldige identitetspapirer og han kunne derfor ikke returneres. Tunisia har tidligere nektet for at han er deres statsborger, men i dag mottok vi identitetspapirer fra dem, sa innenriksminister Ralf Jäger i delstaten Nordrhein-Westfalen på en pressekonferanse onsdag.

Jäger opplyste også at mannen er etterlyst over hele Europa.

Les også

Dette er de kjente ofrene for terroren i Berlin

Ifølge nyhetsbyrået AFP var antiterrorpoliti hjemme hos den etterlyste mannens foreldre i Tunisia onsdag. Ifølge AFP er han kjent av politiet i hjemlandet og arrestert flere ganger på grunn av narkotikaforbrytelser.

Mannen skal ha brukt minst fire ulike navn de siste månedene. Da han ble arrestert i Friedrichshafen i august hadde han falskt italiensk pass, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Politiet leter etter ham i delstaten Nordrhein-Westfalen som ligger helt vest i Tyskland og med grense mot Belgia og Nederland. Han skal ha bodd på et asylmottak i Emmerich på grensen mot Nederland, men skal også ha oppholdt seg mye i Berlin. I desember gikk han under jorden og ble borte for politiet.

Et vitne har forklart for politiet at mannen spurte ham om han kunne skaffe skytevåpen.

Påvirket av radikal imam

Ifølge tyske medier skal den mistenkte ha hatt kontakt med Abu Walaa, en islamsk ekstremist. Walaa ble arrestert i november, mistenkt for å ha rekruttert unge muslimer til å reise til Syria, skriver Süddeutsche Zeitung.

En IS-rekrutt skal ha beskrevet Walaa som IS’ «nummer-en-person» i Tyskland. Tyske myndigheter regner med at det finnes 549 ekstreme og farlige islamister i Tyskland.

De betraktes som en stor sikkerhetsrisiko, og de skal etter mandag ha blitt overvåket og etterforsket for å få avklart om noen av dem hadde med det blodige dramaet i Berlin å gjøre.

200.000 oppholder seg illegalt i Tyskland etter avslag

Tyske myndigheter regner med at det i landet illegalt oppholder seg 200 000 personer som har fått avslag på sin asylsøknad, og derfor har plikt til å reise ut av landet.

Konsulentfirmaet McKinsey har på oppdrag for myndighetene beregnet at det ved utgangen av 2017 vil være 500.000 personer som har plikt til å reise ut, men som likevel oppholder seg illegalt i landet.

Les også

Angrepet i Berlin følger IS' nye terroroppskrift til punkt og prikke. Bilen er gruppens nye foretrukne våpen.

Les mer om

  1. Berlin
  2. Den islamske staten (IS)