Verden

USA-støttede styrker nærmer seg gamlebyen i Raqqa

Syriske opprørere som støttes av USA, nærmer seg gamlebyen i IS-bastionen Raqqa. Intense kamper er ventet.

Udatert stillbilde fra videoopptak som IS' propagandatalerør Amaq har publisert og som viser ødeleggelser i Raqqa i det IS mener er bombing i regi av den USA-ledede koalisjonen.

Opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF), som består av kurdiske og arabiske styrker og som støttes av USA, kontrollerer nå bydelen Al-Meshleb øst i Raqqa, samt bydelen Al-Rumaniya vest i byen.

Mandag var det kamper i begge bydelene samtidig som SDF raskt nærmet seg den østlige bydelen Al-Senaa, som fører videre til selve gamlebyen i Raqqa, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

  • Det er ikke lenge siden slaget om Raqqa startet for alvor.

– SDF-styrkene kontrollerer nå 70 prosent av Al-Senaa. Hvis de klarer å ta Al-Senaa, vil det være den viktigste fremgangen i Raqqa-offensiven. Samtidig er det da den virkelige kampen vil starte Da vil de ha tilgang til sentrum av byen, der er de viktigste IS-stillingene, sier SOHR-direktør Rami Abdulrahman til AFP.

Tøffe kamper venter

Kampene er ventet å bli vanskeligere når SDF nærmer seg de mer tett befolkede områdene i Raqqa sentrum.

– Denne kampen kommer til å bli hard, sier SDF-kriger Berkhdan Qamishli til AFP.

– Mens vi nærmer oss byens sentrum, kommer vi til å måtte kjempe inne i flere etasjer høye bygninger. Urban krigføring er vanskeligere enn å krige i landsbyer. Men vi skal fortsette kampen til vi har kontroll over hele byen, sier han.

Syv måneders fremrykking

SDF har brukt syv måneder på å rykke frem mot Raqqa. Tirsdag i forrige uke kunngjorde alliansen at den hadde krysset bygrensen. Dermed var det offisielle startskuddet for Raqqa-offensiven satt.